NARODNA SKUPŠTINA RS Usvojen sramni Zakon o kleveti!

20.07.2023.

Riječ je o odredbama koji će gušiti slobodu govora svakog građanima RS a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona

Skupštinska većina u Narodnoj skupštini RS usvojila je danas Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS u kojima je vraćena kriminalizacija klevete, uprkos protestima medijske zajednice, nevladinih aktivista i drugih građana.

Ovaj zakon, za koji stručnjaci iz BiH, ali i europskih institucija, ističu da smanjuje slobodu javnog izražavanja i može dovesti do cenzure, usvojen je sa  47 glasova za i 16  protiv.

Zakon sada mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega, ako ne bude veta, može stupiti na snagu.

Ovo nije kraj borbe

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da je usvajanjem Zakona 47 narodnih poslanika skupštinske većine poručilo da im je važniji tvit predsjednika Republike nego pozivi i apeli UN, EU, i drugih organizacija koje su apelovale da se ovakav zakon ne usvaja.

Ali, dodao je, ovo nije kraj borbe. On je najavio da će novinarska zajednica iskoristiti sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi zaštitili slobodu javnog govora.

Vukelić je rekao da se medijska zajednica neće više odazivati na pozive vlasti da se razgovara o medijskim zakonima i drugim oblastima.

Poslije ovog glasanja, nema smisla da s njima razgovaramo – rekao je on.

Novinari su i jučer, na početku zasjedanja, zajedno s građanima u protestnoj šetnji zatražili da se ovaj Zakon ne razmatra i povuče.

Povratak u prošlost

Već mjesecima, otkako je najavljen, ukazuju kakve će sve štete ne samo za medijsku zajednicu, nego i društvo općenito izazvati ovaj zakon.

Upozoravali su da je RS dvije decenije bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu.

Vlast je sad to vratila.

Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese – poručio je jučer na protestima Vukelić

Istakao je kako vlast donosi zakon prema kome mediji neće smjeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negdje, da građani neće smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kafani.

To je zastrašujuće – kazao je.

Medijska zajednica, ali i eksperti podsjećali su da u u pojedinim državama postoji ovaj zakon, ali da za njega nema krivične odgovornosti.

Kleveta je već sankcionisana

Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom u građanskoj parnici. No, vlasti ovim Zakonom žele da krivično gone medije, novinare, novinarke, građane. Da mogu oduzeti pasoše. Zabraniti kretanje.

Riječ je o odredbama koji će gušiti slobodu govora svakog građanima RS a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona.

Stigma koja nosi krivično kažnjavanje će u svakom slučaju uticati na slobodu izražavanja. Ograničenje slobode mora biti neophodno u demokratskom društvu. Kleveta je već propisana, uvreda takođe i nije učinjeno nikakvo istraživanje zašto se kleveta treba kriminalizovati – upozoravao je Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Advokat Aleksandar Jokić tvrdi da se  Krivični zakonik ne može gledati odvojeno od Zakona o krivičnom postupku.

U Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji postupak se pokreće po privatnoj tužbi, a Zakon predviđa da se isti pokreće prijedlogom. Za mnoga lica će nastupiti posljedice i neće moći ostvarivati svoja prava zbog podizanja optužnice za krivično djelo klevete. Postupci traju jako dugo i građani će trpjeti posljedice zbog donošenja ovog zakona, a za ova djela nikako ne bi trebala postojati mogućnost pretvaranja novčane kazne u kaznu zatvora – rekao je on.

Brojne reakcije, i šta sad?

Mnogobrojne reakcije stizale su prethodnih mjeseci iz međunarodnih organizacija.

Šef misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler posjetio je Banju Luku i zatražio da se vlast u Republici Srpskoj „uzdrži“ od usvajanja kriminalizacije klevete.

– Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom dijelu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo – rekao je Aggeler.

I Specijalni izvjestioci UN-a zatražili su od vlasti u RS-u povlačenje nacrta zakona. Podsjetili su kako je Komitet za ljudska prava naglasio da zakoni o kleveti „ne smiju, u praksi, služiti za gušenje slobode izražavanja“, kao i da države trebaju razmotriti dekriminalizaciju klevete što je uradila Bosna i Hercegovina, pruživši dobar primjer u regionu prije 20 godina.

Osim toga, naveli su da bi usvajanje ovih izmjena predstavljalo veliki nazadak u pravnom okviru za zaštitu slobode izražavanja u BiH.

Apeli bez odjeka

Današnje usvajanje zakona u Republici Srpskoj koji kriminalizira klevetu ugrožava mogućnost građana da slobodno govore i nezavisnih medija da izvještavaju o istini, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu euroatlantsku budućnost, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

– Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomaknuli su Republiku Srpsku još jedan korak dalje na putu ka autoritarizmu. Ovo nedemokratsko zakonodavstvo služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsolidira vlast i izbjegne odgovornost; vrijeđa interese onih koji žive u Republici Srpskoj – naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

No, očito je, ništa nije jače od onoga što je zamislio prvi čovjek Republike Srpske.

 

Idi naVrh

Don't Miss