Kako je penzioner Zdenko Milinović dobio mjesečni honorar od oko 2.000 KM

Ponovno angažiranje osobe koja je otišla u penziju smatramo neprihvatljivom praksom u javnom sektoru, posebno na duži period, naveli su državni revizori u izvještaju o Direkciji za ekonomsko planiranje

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Zdenko Milinović, bivši pomoćnik direktora u Sektoru za koordinaciju pripreme, monitoring implementacije i evaluaciju razvojnih dokumenata i analizu socijalne uključenosti, otišao je u aprilu 2022. godine s te pozicije u penziju, ali već u junu iste godine u Direkciji je dobio honorarni angažman za koji je bio plaćen 1.990 KM, saznaje Fokus.ba

Informaciju o angažmanu penzionera u Direkciji, ali bez navođenja imena osobe o kojoj je riječ, objavio je Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju za prošlu godinu za DEP, te su revizori konstatirali da je riječ o netransparentnom zapošljavanju.

– Direkcija je od šestog mjeseca tekuće godine (odnosi se na 2022. op.a) angažirala jednu osobu po ugovoru o djelu u mjesečnom iznosu od 1.990 KM za obavljanje poslova i zadataka u Sektoru za koordinaciju pripreme, monitoring implementacije i evaluaciju razvojnih dokumenata i analizu socijalne uključenosti. Navedena osoba je prije angažmana po ugovoru o djelu bila zaposlena u Direkciji na mjestu pomoćnika direktora u istom sektoru, a u aprilu 2022. godine je penzionisana. Ponovno angažiranje osobe koja je otišla u penziju smatramo neprihvatljivom praksom u javnom sektoru, posebno na duži period. Kao razlog angažiranja ove osobe Direkcija navodi nemogućnost zanavljanja postojećeg sistematiziranog radnog mjesta. Angažman po ugovoru o djelu predstavlja netransparentan vid zapošljavanja. Ovakav angažman bi eventualno bio opravdan u izuzetnim slučajevima, i to za poslove koji se javljaju povremeno – navodi se u revizorskom izvještaju za DEP za 2022. godinu.

– Ja Vam ne mogu ništa, ja sam ovdje slučajno. Trenutno ja sam u mirovini. Došao sam po neke stvari, zovite kabinet direktora – kazao je Milinović.

Na našu konstataciju da, uprkos tome što je u penziji, ipak se javio na telefonski broj Direkcije, te da ga upravo i zovemo da ga pitamo o njegovom angažmanu, Milinović je kazao:

Faksimil dijela revizorskog izvještaja za DEP: Penzioner dobio mjesečni angažman vrijedan oko 2.000 KM

U međuvremenu Fokus je dobio odgovor iz DEP-a koji potpisuje direktor Zoran Zeljko. Sudeći prema tom odgovoru, Milinović je, ipak, u vrijeme našeg poziva još uvijek bio angažiran po osnovu ugovora o djelu iako je nama kazao da je “penzioner” i da ga je naš poziv u Direkciji zatekao, kako se iščitava iz Milinovićevog odgovora, kao „slučajnog prolaznika“.

– Prethodni je saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bio donio odluku o zabrani raspisivanja svih vrsta oglasa za popunu radnih mjesta državnih službenika koja je bila na snazi od 29. 12. 2020. pa skoro do uspostavljanja novog saziva Vijeća ministara. Kako je kolega Milinović prošle godine otišao u mirovinu, našli smo se u situaciji da nismo mogli popuniti njegovo radno mjesto niti prerasporediti aktivnosti na efikasan način. Istodobno je bilo pokrenuto nekoliko dodatnih aktivnosti na kojima nam je bila nužna stručnost kolege Milinovića, stoga sam odlučio potpisivati kratkoročno ugovor o djelu s kolegom Milinovićem. Zadnji ugovor s sklopljen je 1. 4. 2023. u trajanju od tri mjeseca i neće se obnavljati. Držim da u svemu nije bilo ništa netransparentno, nego sam djelovao u skladu sa svojim ovlastima kako bih osigurao kontinuitet aktivnosti u Direkciji za ekonomsko planiranje – napisao je Zeljko u odgovoru Fokusu.

Revizori u skoro svim izvještajima za institucije BiH često ističu problem zapošljavanja osoba po ugovoru o djelu za poslove i pozicije koji su inače sistematizirani ili je predviđeno da ih već radi neko od postojećih zaposlenika.

Na ovaj način iz budžeta se odlijeva velika količina novca poreskih obveznika koji najčešće i nemaju uvid kako se troše njihove pare. Kao, primjerice, u ovom slučaju kada jedan penzioner uz dobru penziju dobije i dobar honorar, za razliku od onih s minimalnim ili prosječnim penzijama koji nisu privilegirani da mogu i nakon ispunjenih uvjeta za penzionisanje zarađivati nemali novac.

Prethodna vijest

SREBRENICA Još 30 žrtava genocida našlo svoj smiraj

Naredna vijest

ODLAZAK VELIKOG PISCA Nepodnošljiva lakoća Milana Kundere