Vlast u Vlasenici precrtala vatrogasce koji su se pobunili

28.06.2023.

Nakon što je početkom godine SO Vlasenica na predlog načelnika Miroslava Kraljevića ukinula Vatrogasnu jedinicu u ovom mestu, a zaposlene podvela pod status neraspoređenih, početkom nedelje su dobili obaveštenje o otkazu. Vatrogasnu delatnost će, kako sada stvari stoje, prepustiti komunalnom preduzeću

Piše: Milanka KOVAČEVIĆ

Bivši vatrogasac Siniša Purtić je 12. juna dobio otkaz sa rokom od 75 dana. U rešenju stoji i da ima pravo na otpremninu u iznosu od hiljadu i po maraka. Usledilo je to nakon četiri meseca statusa neraspoređenosti.

Kao što je Direkt pisao, SO Vlasenica je krajem prošle godine donela odluku da ukine Vatrogasnu jedinicu u ovom mestu. U prelaznom periodu do formirana Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD), rečeno je tada, od požara bi Vlasenicu branila VSJ iz Milića.

Po svemu sudeći, odustalo se od DVD-a, a zaštita će biti poverena Javnom komunalnom preduzeću (JKP) u Vlasenici.

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine izmenjen je statut ovog preduzeća.

Imali smo tri dopune dnevnog reda koje se odnose na izmenu odluke i statuta JKP Vlasenica, odnosno izvršena je dopuna delatnosti”, rekao je predsednik SO Goran Đurić. “Preduzeće ima ambicije da se bavi dodatnim delatnostima, a odluke i predloge njihovog Nadzornog odbora danas smo usvojili i nadamo se da će u narednom periodu ovo preduzeće uspešno poslovati kao i u prethodnoj godini”, izjavio je Đurić za portal Vlasenica 24.

Siniša Purtić tvrdi da je ovo samo zadovoljavanje forme jer su odluke o ovome donesene početkom aprila kada je u okviru JKP formirano odeljenje koje bi trebalo biti zaduženo za protivpožarnu zaštitu.

Oni su već primili trojicu kolega koji ih nisu tužili i pet novih radnika, ali oni ne ispunjavaju uslove da se bave ovim poslom. Zakon o zaštiti od požara reguliše način na koji se formiraju i profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljna vatrogasna društva. Ali, u Vlasenici se ne obaziru na zakon i mišljenje institucija. Sad retroaktivno menjaju statut da bi ga prilagodili onome što je već urađeno”, kaže za Direkt Siniša Purtić i dodaje da je po njemu logičan izbor preduzeća jer je na čelu JKP Vlasenica Aleksandar Kraljević, bratanac aktuelnog načelnika.

“Interesuje nas šta će na ovo reći Okružni privredni sud budući da se JKP bavi uslužnom delatnošću. Sumnjam da proširenje delatnosti u ovom slučaju može biti u skladu sa zakonom”, kaže Purtić

U međuvremenu, sudski procesi teku. Vatrogasci su početkom godine podneli krivične prijave protiv načelnika, a sada će ga tužiti i zbog otkaza koje su, tvrde, dobili samo zato što su insistirali da se poštuju prava definisana Kolektivnim ugovorom.

Ovo je očigledan nastavak zastrašivanja vatrogasaca u Republici Srpskoj počinjen od određenih lica koja suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru žele da određuju ko su podobni, a ko nepodobni radnici kojima će se oduzeti sva zakonska prava. Posebno je opasno ponašanje načelnika i drugih lica u Opštini Vlasenica koji su ukinuli Vatrogasnu jedinicu, ostavljajući sve građane Opštine Vlasenica bez zaštite usljed požara”, rekao je za Direkt sredinom januara Din Tešić koji pro bono zastupa vatrogasce iz Trebinja i Vlasenice.

Vlasenica je uz Trebinje jedina lokalna zajednica u kojoj su se vatrogasci pobunili što je odbila da primeni Posebni kolektivni ugovor kojim su u celoj RS izjednačene plate u ovoj oblasti obrazlažući to nedostatkom para i prevelikim teretom za budžet.

 

Idi naVrh

Don't Miss