BRITKO PERO IZ HERCEGOVINE Kristina Spajić-Perić: U pravosuđe ne vjerujemo!

13.06.2023.

Nosi epitet jednog od najoštrijih pera u Hercegovini. I priznaje, da zbog toga plaća visoku cijenu. Glavna urednica portala Hercegovina.info Kristina Spajić – Perić govori o izazovima nezavisnog novinarstva, borbi protiv korupcije i kriminala, prijetnjama, napadima, borbi za istinu

Razgovarala: Belmina ČORBIĆ 

U turbulentnom vremenu, slobodni i nezavisni novinari skupo plaćaju cijenu.

Oni hrabri, neustrašivi suočavaju se sa neprekidnim prijetnjama i pritiscima dok neumorno ukazaju na kriminal i korupciju. Upravo tu slobodu i nepristrasnost danas skupo plaćaju novinari portala Hercegovina.info.

Dok neumorno otkrivaju istinu, korupciju i iznose kritičke stavove suočavaju se sa brojnim oblicima prijetnji i pokušajima da ih ušutkaju.

No neće im uspjeti, poručuje za Interview.ba glavna urednica portala Hercegovina info Kristina Spajić-Perić.

Nema pravde u HNŽ

Interview: Kolegice Kristina, tvoje kolege i ti prečesta ste meta napada.I to samo zbog istine koju otkrivate, korupcije i kriminala o kojem pišete, razotkrivanja tajkunsko – političkih veza i afera. I uprkos tome u Hercegovini ste jedan od rijetkih portala koji ne odustaje od istine. Kome je  cilj da vas ušutka?

Spajić-Perić: Imovina vlasnika našeg portala tri puta je bila meta napada. Prvi put su mu, kada smo krenuli s prvim istraživačkim člancima razbili zadnje staklo, a nakon toga su mu dva puta nožem rezane sve četiri gume. Sve je prijavljeno policiji. Imali smo i usmenih prijetnji tipa ‘zatvorit ću vam ured’, pa onda “imate pet minuta da brišete vijest” i slično. Sve smo uredno prijavili policiji, pa onda i novinarskim udrugama, veleposlanstvima i ostalima. Ni po jednoj prijavi nemamo povratnu informaciju da je policija nešto otkrila i ne vjerujemo da će je i biti. Pravde u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) nema i u pravosuđe ne vjerujemo. Pravosuđe u HNŽ vježba mišiće na malim ljudima. A kriminalci slobodno hodaju. O tome smo nedavno govorili na konferenciju za tisak. Isto sam ponovila na debati Pravo na pravdu Izaslanstva EU, gdje sam bila panelist.

Spajić – Perić: Računamo da ćemo na sve što kriminalni umovi mogu smisliti,  znati odgovoriti (Foto: Ramski vjesnik)

Pisati istinu nikad ne dosadi

Interview: Hrabro izlazite izvan okvira. Otkrivate priče koje bi inače ostale skrivene. Koliko je danas teško ostati nezavisan, slobodan novinar i koja je cijena toga?

Spajić-Perić: Istraživački novinari, znate i sami plaćaju visoku cijenu svojih životnih odabira. Pišu članke zbog kojih i oni i članovi njihovih obitelji mogu postati žrtve i nema sustava koji će ih zaštititi. Često ćete na istraživačkim portalima naći novinare kojima je u genetski kod ugrađen osjećaj za pravdu i potrebu da se za istu bore. Istina, hrabrost i oštro pero njihovo su najjače oružje, a oni se teško povlače. Dakle, u jednu ruku je nevjerojatno teško i bude mračnih dana. No, pisati istinu nikada ne dosadi. To je poziv i potreba svakog slobodnog novinara. Ja osobno straha nemam. Više sam puta to naglasila. Nakon 2o godina rada volim svoj posao isto kao i prvog dana. Kad sam dobila nagradu Društva novinara za najbolju novinarku u pisanim medijima u BiH, na ceremoniji dodjele u svibnju ove godine u Banja Luci kazala sam kratko – da mogu obećati da ću nastaviti raditi. To je najviše što mogu obećati, a što nije malo u ovakvoj BiH.

Interview: Osim fizičkih napada na imovinu i prijetnji koji su još pritisci s kojima se suočavate?

Spajić-Perić: Klevetaju nas, šire laži o nama, pišu laži o nama. Imamo informacije da nam ubrzo stižu i neke kontrole. Opet kažem ne bojimo se. Računamo da ćemo na sve što kriminalni umovi mogu smisliti,  znati odgovoriti. Veliku podršku imam i u svojim kolegama, prije svega vlasniku kojeg sam maloprije spominjala, a kojemu je prvi motiv da portalom mijenja društvo, koji nam je u redakciji primjer svojim poštenjem. Tu je i suprug, koji me nikad, ne savjetuje da se povlačim, nego da još snažnije nastavim nakon svakog pritiska, koji mi je najveći vjetar u leđa. U takvom okruženju lako je gurati naprijed.

Neću da mi se djeca ponižavaju

Interview: Jeste li se ikada probudili sa mislima da odustanete, da ništa nije vrijedno ličnog mira i sigurnog života? Da neke borbe ne vrijedi voditi?

Spajić-Perić: Nisam se nikada probudila s odlukom da ne mogu više. Umorim se često, bude dana kada sam demotivirana, ali imam dva „mala“ razloga da radim, petogodišnju kćer Anamariju i 11- godišnjeg  Ivana. Nema toga što mama ne može za ta četiri oka, da im ostavim bolji svijet. Rekla sam prošli tjedan na radionici u Livnu da ne želim da moja djeca žive našim životima, da moraju u svijet ili u središnjicu HDZ BiH, SNSD-a ili SDA da se ponižavaju i mole Dragana Čovića, Milorada Dodika ili Bakira Izetbegovića posao. Ne želim da vrline i kapaciteti naše djece venu, a oni se rektalno uspinju jer nema drugog načina za napredak.

Ili mrak ili svijetlo

Interview: Kako biste ocijenili podršku i novinarsku solidarnost

Spajić-Perić: Ponosna sam na svoje kolege novinare s istraživačkih portala, gdje mislim i na vaš portal. Nekada je i topla riječ i verbalna podrška mnogo. Mislim da se odlično razumijemo, i jedni druge lijepo podržavamo. Svi smo svjesni svega. Kada je napadnut novinar u Banja Luci ili Sarajevu ja u Mostaru imam grč u želucu, znam da sutra to mogu biti ja i bilo koji član naše redakcije. Znam da je i obrnuto. Imamo i medije režima, pratitelje stranaka, od kojih solidarnost ne očekujemo. Moram kazati da su u BiH istraživački portali narasli, nakon naših članaka se pokreću istrage, podižu optužnice, i kao takvi prijetnja smo krim miljeu i strankama iz kojih mutni dolaze. Uzročno-posljedično imamo i nikad snažnije pritiske da nas se uguši, ušuti, ugrozi nam se djelovanje i kroz nova zakonska rješenja i kriminalizaciju klevete u RS, koja će se zasigurno preliti i u Federaciju. Osjećam da smo na točki gdje idemo u mrak, ili se pali svijetlo. Iskreno se nadam da će se u konačnici pobijediti svjetlo, a da mračni neće uspjeti u svom naumu da ozakone medijsko ušutkivanje.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss