(Foto: Žurnal)

TREBINJE Novinari ne žele učestvovati u farsi, napustili javnu raspravu

17.05.2023.
Grupa novinara, uglavnom okupljenih oko udruženja “Umbrella”, danas je u Trebinju  napustila javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, uz zahtjev da nacrt zakona bude povučen 

Novinarka portal Direkt – info Milanka Kovačević rekla je da je atmosfera koju stvara vlast pogubna za slobodu u Republici Srpskoj i da predložene izmjene nisu u duhu evropskog zakonodavstva.

Pro forme i uvredljivo

Javnu raspravu nazvala je farsom, jer je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prije nekoliko dana na javnom servisu RS rekao da će zakon biti usvojen u ovakvom obliku.

Sve je pro forme i sve je uvredljivo za dio novinarske zajednice koju ja predstavljam. Mi smo od Ministarstva pravde očekivali mnogo više i to da će na red doći prijedlog zakona o porijeklu imovine. To je mnogo značajnije za javni interes od pretvaranja klevete u krivično djelo – rekla je Kovačević i dodala da ima iskustva sa tužbama za klevetu u građanskom postupku i da je to za nju bilo poprilično traumatično.

Novinari koji su napustili raspravu predali su amandmane na predloženi nacrt, u kojima su detaljno obrazložili sporne odredbe.

Nema izjava

Amandmani se odnose na članove kojima se reguliše neovlašteno objavljivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka, zatim na oblast klevete i uvrede, te na iznošenje ličnih i porodičnih prilika. 

Na javnu raspravu došli su opozicioni poslanici Nebojša Vukanović, Igor Crnadak i Ognjen Bodiroga, koji su zajedno sa grupom novinara napustili javnu raspravu i otišli direktno pred televizijske kamere. 

Dok je dio medija snimao izjave od prisutnih političara, novinari okupljeni oko udruženja “Umbrella” udaljili su se i nisu željeli da daju izjave, jer bi to značilo da pristaju na politizaciju događaja. 

Nacrt Krivičnog zakonika usvojen je 25. marta ove godine.

Prva javna rasprava je održana u Banjoj Luci 5. maja, kada su novinari zatražili povlačenje predloženih izmjena. Isto je zatraženo na raspravi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Današnja javna rasprava u Trebinju posljednja je u nizu.

Idi naVrh

Don't Miss