U Autoputevima RS i dalje ne znaju da im je direktor osuđen za krivično djelo

09.04.2023.

Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” doo Banjaluka, nema saznanja da je Siniša Gavrić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove, osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja.

Piše: eTrafika.net

On je u trenutku zasnivanja radnog odnosa, kako navode iz pomenutog preduzeća, uredno dostavio uvjerenje Osnovnog suda u Tesliću da se protiv njega ne vodi krivični postupak. To, prema saznanjima našeg portala, nije bila istina.

Podsjećamo, eTrafika je objavila da je Gavrić osuđen 7. marta 2023. godine, za djelo koje je počinio 2017. godine, kada je bio zaposlen kao šef Parking službe u Tesliću. Gavrić se sumnjičio da je paralelno sa nabavkom opštinskih parking karata, organizovao štampanje neutvrđene količine falsifikovanih karata koje je prodavao distributeru i uzimao novac. Za ovo djelo, on je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uslovno dvije godine, te novčanu kaznu od 500 maraka.

U JP “Autoputevima”, koji su nam odgovore poslali 14 dana nakon što smo objavili informaciju o presudi, kažu da trenutno nisu informisani o njoj.

“Ukoliko JP ‘Autoputevi RS’ formalno-pravno bude obaviješteno o eventualnoj osudi Siniše Gavrića za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, ovo preduzeće će u pogledu radno-pravnog statusa istog postupiti u skladu sa pozitivnim krivičnim zakonodavstvom RS i zakonskim propisima iz oblasti rada. Navedeno iz razloga što se, u smislu odredbi Zakona o krivičnom postupku, svako smatra nevinim za krivično djelo dok se prvnosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, dok su pravne posljedice osude jasno propisane odredbama KZ RS”, napisali su neodređeno u ovom preduzeću, na naše pitanje šta će preduzeti nakon dostavljanja presude. Odgovor je potpisao vršilac dužnosti direktora “Autoputeva” Nedeljko Ćorić.

U Osnovnom sudu u Tesliću, rekli su nam rekli da je Gavrić osuđen zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. Ako se pogleda Krivični zakonik Republike Srpske može da se vidi da je izrečena kazna znatno ispod zakonskog minimuma.

Nakon hapšenja Gavrića, policijski inspektori su taj dan pretresli njegovu kuću i službenu kancelariju, te poslovne prostorije fotokopirnice i knjižare “Kopi centar”. Gavriću se na teret stavljalo da je, sa još nekoliko osoba, pet godina štampao veću količinu falsifikovanih parking kartica koje su potom prodavali čime su, na štetu opštine, pribavili imovinska korist od nekoliko desetina hiljada maraka. Inače, naplata parkinga u Tesliću tada se vršila putem karata koje su se prodavale na trafikama i drugim objektima, a na kojima vozači sami označavaju vrijeme parkiranja.

Međutim, ova istraga i optužnica protiv njega, nije predstavljala problem da Gavrić dobije posao vršioca dužnosti direktora u državnom preduzeću. Nadzorni odbor javnog preduzeća „Autoputevi RS“ 18. februara 2020. godine, imenovao ga je za vršioca dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove Javnog preduzeća “Autoputevi RS”.

Podsjećamo, Vlada RS i predsjednik RS Milorad Dodik, najavili su nakon formiranja aktuelne vlasti da za osuđena lica neće biti mjesta na najvišim funkcijama u Republici Srpskoj. Nakon smjene Dade Dogana sa mjesta ministra porodice, omladine i sporta RS i Dragoslava Kabića sa pozicije ministra rada i boračko-invalidske zaštite, koji su osuđeni zbog saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, na tome se stalo.

Gavrić je kadar SNSD-a, a prethodno je bio član DNS-a i SDS-a.

Idi naVrh

Don't Miss