KINESKI APARATI U upotrebi glukometri koji mogu biti kobni za djecu

21.03.2023.

Iz kantonalnog Udruženja oboljelih od dijabetesa Sarajevo smatraju da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za mjerenje krvnog pritiska, glukoze u krvi i pulsa

Piše: Belmina ČORBIĆ

U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi aparati za mjerenje šećera u krvi koji bi mogli biti kobni, posebno za djecu oboljelu od dijabetesa.

Agencija za lijekove BiH, prije pola godine je, očigledno, nepotpune i neispravne glukometre pustila u promet. Zavod za osiguranje i reosiguranje FBiH iste podijelio domovima zdravlja. Uprkos pritužbama, niko ne preuzma odgvornost ali ne vrši ni provjeru aparata koji su i dalje u upotrebi.

Kineski aparati

Samo u Sarajevu, prema dostupnim podacima, od 62 podijeljena aprata za mjerenje nivoa šećera u krvi čak 45 pokazuju odstupanje.

Riječ je o kineskim glukometrima Medisign HG82 čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima.

Aparati koji su na bh. tržištu od oktobra prošle godine osigurala je firma „Bauerfeind“. Iako su klinička ispitivanja jasno pokazala da  se uređaji ne preporučuju za upotrebu, Agencija za lijekove BiH ipak ih odobrava i pušta u promet. Zavod za osiguranje i reosiguranje FBiH potom ih dijeli domovima zdravlja.

I priča bi stala tu da prilikom prvog korištenja, očekivano, nisu počeli problemi i pritužbe roditelja. Adela Velagić majka je devetogodišnjeg dječaka, kojem je prošle godine dijagnosticiran dijabetes tip 1. Tada osmogodišnjaku, ljekari će saopćiti da gušterača više ne funkcioniše i da će doživotno morati koristiti inzulin.

To stanje može biti opasno po život. U bolnici je proveo deset dana i tada nam je rečeno da će on morati koristiti doživotno inzulin. Kada smo izašli počeli smo da redovno primjenjujemo terapiju. Od Zavoda smo dobili odgovarajuće aparate. Tada je bio drugi glukometar koji je funkcionisao. U oktobru su nam rekli da ćemo dobiti novi glukometar – prisjeća se Velagić.

Pritužbe roditelja

Za koje će se vremenom ispostaviti da nisu ispravni. U odnosu na druge aparate, ovaj je pokazao znatna odstupanja. U ovom slučaju odstupanja su oko 1 mmol/l, što nije opasno, kaže Velagić ako je normalna vrijednost šećera u krvi. No, svako drugo stanje može rezultirati komom, u najgorem slučaju i smrću.

Velagić: Morate imati pouzdan aparat koji će tačno ili približno pokazati vrijednost šećera u krvi

Moje dijete je na terapiji i mi doziramo inzulin na osnovu onoga što glukometar pokaže. Mi te vrijednosti preračunavamo u zavisnosti šta pojede. To se mijenja svaki dan, jer nijedan dan ne prima istu dozu. Nije to kao kad popijete tabletu pa ste riješili terapiju za taj dan. Ovo je složenije. Morate imati pouzdan aparat koji će tačno ili približno pokazati vrijednost šećera u krvi. Nije problem ako je vrijednost šećera u krvi šest a aparat pokazuje sedam, ali je problem ako je nivo šećera tri a aparat pokazuje četiri. Za dijete koje je na inzulinu, nivo šećera ispod četiri može biti opasan po život. U tom slučaju ako ne date terapiju, neku čokoladu ili ugljikohidrat dijete može da završi u komi što može rezultirati i smrću – pojašnjava Velagić.

 Prebacivanje nadležnosti  

Sredinom  oktobra Velagić ali i brojni drugi roditelji pisali su Zavodu za osiguranje i reosiguranje FBiH, Vladi Federacije BiH, Ministarstvu zdravstva FBiH.

Pisali smo, pitali i mi, a pomoćnik ministra Goran Čerkez kratko u poruci odgovara „ sve je u nadležnosti kantonalnih ministarstava i Fondova solidarnosti“.

Zavod za osiguranje i reosiguranje FBiH: Sve je u skladu sa zakonom

Iz Zavoda za osiguranje i reosiguranje navode da je sve provedeno u skladu sa zakonom i „da je okončan  postupak javne nabavke aparata sa trakama za mjerenje glukoze u krvi za djecu, te je sa izabranim ponudiocem zaključio okvirni sporazum/ugovor o nabavci odnosno isporuci aparata sa trakama za mjerenje glukoze u krvi za djecu . Navedena medicinska sredstva su upisana u Registar medicinskih sredstava BiH na osnovu Potvrde Agencije za lijekove i medicinska sredstva – stoji u odgovoru Zavoda koji odgovornost prebacuje na Agenciju za lijekove.

Gdje je tečnost?

A upravo je navedena Potvrda najveći problem.

Alma Mulaosmanović iz kantonalnog Udruženja oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za mjerenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls.

I prvo je tu sumnja. Kada pogledate kliničko ispitivanje, ovdje piše da se aparat ne preporučuje, poručuje Mulaosmanović.

Mulaosmanović: Kada pogledate kliničko ispitivanje, ovdje piše da se aparat ne preporučuje

U uputstvu je navedeno da se aparat može testirati samo sa orginalnom tečnošću. Ta tečnost nije došla ni sa jednim podijeljenim uređajem, niti je registrovana u Agenciji za lijekove, zato je nejasno kako je Agencija registrovala i u promet pustila nepotpun uređaj.

Možemo ubiti svoju djecu“

Do završetka ovog teksta, odgovore nismo dobili niti iz Agencije, niti iz firme „Bauerfeind“ da li su proveli dodatne sigurnosne provjere nakon pritužbi roditelja.

Ovo su aparati, koji se mogu koristiti kao pištolj. Mi s ovim aparatom možemo ubiti svoju djecu – upozorava Mulaosmanović.

A kako ne bi rizikovali dječije živote, roditelji kupuju druge trakice i aparate koji su se ranije pokazali ispravnim a zamijenjeni su spornim aparatima.

Adela, majka sa početka priče mjesečno plaća 72 KM trakice za mjerenje šećera u krvi i ona nije jedina.

U međuvremenu, po ko zna koji put, čeka se ko će i da li će preuzeti odgovornost za puštanje u promet opreme za koju se unaprijed zna da bi mogla rezultirati kobnim posljedicama.

Idi naVrh

Don't Miss