KORUPCIJA: Šume TK nestaju na papiru, u računima i s geografske karte

16.03.2023.

Preduzeće se godinama bori sa gubicima i nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati novčane obaveze. Zato se Uprava društva svakodnevno suočava sa sudskim sporovima. Aktivisti godinama upozoravaju na neselektivnu sječu i pljačku prirodnog bogatstva

Piše: Belmina ČORBIĆ

Nekadašnji potencijal i strateški važno preduzeće JP „Šume TK“ d.d. Kladanj danas grca u dugovima.

Preduzeće se godinama bori sa gubicima i nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati novčane obaveze. Zato se Uprava društva svakodnevno suočava sa sudskim sporovima. Aktivisti godinama upozoravaju na neselektivnu sječu i pljačku prirodnog bogatstva.

Odavno zrelo za stečaj

Područje Kladnja jedno je od glavnih distributera šumskih drvnih sortimenata u Tuzlanskom kantonu, ali i šire regije BiH.

U prošlosti je postojalo nekoliko gazdinstava koja su upravljala šumskim predjelima. No, Skupština TK 2000. godine formira JP „Šume TK“ d.d. Kladanj. Tom je preduzeću povjereno gospodarenje šumama na području TK.

No, posao nije bio uspješan.

U posljednjih 20 godina, teško da se može naći period kada je ovo preduzeće pozitivno poslovalo. Uzroci su bili različiti – netransparentni rad, česte promjene rukovodstava, neredovne kontrole…

Posljednja kontrola federalnih revizora revizija, iz 2021. godine pokazala je: Da se radi o javnom preduzeću koje kontinuirano ostvaruje gubitak u poslovanju što je u 2021. godini dovelo do gubitka iznad visine kapitala u iznosu od 1,6 miliona KM.

Upitna sposobnost nastavka rada

Revizori nadalje upozoravaju da je upitna sposobnost ovog javnog preduzeća da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, s obzirom da je 79 posto novčanih sredstava utrošeno na plaće radnika a ne na obavljanje poslova iz nadležnosti.

Tako je na plate utrošeno je 11,3 miliona maraka. Godinu radnije utrošeno je 11,1 miliona KM.

A proizvodnja? Utrošeno tek oko 2,5 miliona maraka, Na nematerijalne troškove otišlo je 1,7 miliona maraka.

Rashodi JP Šume TK

Podacima Porezne uprave Federacije BiH, prije tri godine ustanovljeno “da je ovo preduzeće uz UKC Tuzla najveći poreski dužnik sa dugovanjima od čak 6,2 miliona maraka. Sa dugovanjima koja su tri puta veća od vrijednosti kapitala ovo preduzeće odavno sazrelo za stečaj”.

Rok od 30 dana

Na neodgovorno ponašanje uprave preduzeća, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK. Oni su zadužili sva resorna kantonalna ministarstva, javne ustanove i preduzeća da u roku od 30 dana analiziraju izvještaje o reviziji. Dobili su zadatak da potpom predlože mjere za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti i dostave ih Uredu za reviziju Federacije BiH, Vladi TK te Ministarstvu finansija TK:

No, to je bilo tek mrtvo slovo na papiru. Čak ni Vlada TK još nije zatražila odgovore Uprave i Nadzornog odbora Šuma TK.

Mnogi se zato čude kako je preduzeće uopće opstalo. No, čini se da iza njih što tajno, što javno stoji Vlada TK.

Iz Centra civilnih inicijativa (CCI) ističu kako su revizori ukazali na postojanje značajnih poreskih obaveza koje iznose preko 700 hiljada KM.

Neke su nastale zbog niza tužbi zaposlenika, otpuštenih radnika, premještanja. Tu je i neadekvatna uspostava zaštite šuma  s obzirom na to da su šume bez čuvarske službe mimo radnog vremena čuvara. Neke zbog sudskih sporova sa procjenom obaveza u iznosu od 331 hiljade KM. Ima tu i  nepoštivanja odredbi Zakona o javnim nabavkama– pojasnili su iz CCI.

Dugovi u miraz

A upravo nabavka usluga sječe šume 2021. godine planirana je u vrijednosti od 2.656.268 KM no, nije navedeno koliko će se postupaka provesti, u kojim odjelima, kojoj količini niti u kojem periodu.

To znači znači da je više 2,6 miliona maraka ovom preduzeću bilo na raspolaganju bez da ikome položi račune.

Prazni računi, potpuno povlačenje sredstava iz revolving kredita, potrošena sredstva cijele jednomjesečne proizvodnje koja je bila unaprijed prodata. Sve je to u miraz od bivše uprave dobio Almir Huskić, koji je Šume TK preuzeo 2020.

Gdje su sredstva, nismo dobili odgovore jer na upite i pozive tadašnji V.D. direktora Senad Selimbašić nije odgovorio.

Na pozive ne odgovara ni sadašnji direktor Almir Huskić, koji se sredinom prošle godine pohvalio „komotnijom situacijom i hvatanjem u koštac sa nagomilanim problemima“.

Huskić: Dovesti proizvodnju u optimalan nivo

Kada je riječ o budućnosti preduzeća, teško je bilo šta raditi u ovoj i sljedećoj godini. Naša je intencija da dovedemo proizvodnju u optimalan nivo, s obzirom na to da smo na kraju šumsko-privredne osnove –  naveo je tada Huskić.

Sistemska korupcija

No, to je tek vrh ledenog brijega. Preduzeće važi za primjer sistemske korupcije, koji desetogodišnji plan sječe (nekontolisana i nelegalna) usvaja bez ikakvih konsultacija. Nema dogovora ni sa nadležnom JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh”, ni sa općinama i gradovima koji se nalaze na prostoru zaštićenog pejzaža.

Vratimo se još malo na ignorisanje nadležnih organa, koje seže i dalje u prošlost i tiče se i ozbiljnijih stvari. Moglo bi se reći i same dugoročne egzistencije preduzeća.

 

Izvještaj o finansijskoj reviziji

U finansijskim izvještajima na dan 31.12.2021. iskazalo ukupni gubitak veći od visine osnovnog kapitala, čime je, shodno Zakonu o finansijskom poslovanju, kapital postao neadekvatan. Nadzorni odbor će hitno, godinu kasnije, donijeti Zaključak kojim zadužuje Upravu da sačini Sanacioni plan preduzeća.

Stelitski snimci: Sječa šume na području Konjuha

I dok Uprava radi na svoju ruku, nadležni ne traže odgovore, na alarmantno stanje o nekontrolisanoj upozoravaju i iz pokreta Karton revolucija.

Zabilježili smo da je zaštićeni pejzaž Konjuh samo na papiru zaštićen, da u praksi nema nikakve razlike između šume, bilo gdje i u zaštićenom pejzažu Konjuh. Vidjeli smo da ne postoji sistem kontrole, puno nelogičnosti i zakon je naklonjen onima koji bi sjekli šumu, a nije onima koji bi je štitili – poručuju eko aktivisti.

Sutra sjednica

I možda nije pravo pitanje, kako je preduzeće u višemilionskom dugu, već ko siječe na području Kladnja i zaštićene zone planine Konjuh? Kome se prodaju drvne sirovine i ko na koncu ima finansijsku korist?

Odgovore ćemo možda saznati sutra, jer će prema najavi  premijera TK Irfana Halilagića predstavnici resornog ministarstva i Uprava JP Šume TK dostaviti odgovarajući materijal o navodima u medijima kao i Izvještaje Ureda za reviziju.

Halilagić tvrdi da će nakon što se Vlada upozna sa savim navedenim sigurno poduzeti odgovarajuće korake.

 

Idi naVrh

Don't Miss