OSMOMARTOVSKI MARŠ Odlučne cure će spasiti svijet

08.03.2023.

Već 18. godinu zaredom žene na ulicama željele su skrenuti pažnju javnosti na i dalje loš položaj u društvu

Piše: B. ČORBIĆ

Širom Bosne i Hercegovine Međunarodni Dan žena obilježen je aktivističkim akcijama, maršovima, šetnjama. Jer, 8. mart nije dan, slažu se aktivistice, za skromni buket i odlazak s posla nešto prije kraja radnog vremena.

Dan je to da se svijetu, društvu, politici, našim prijateljicama i prijateljima pošalju prave poruke.

Odlučne cure će spasiti svijet – poruka je sa Mirovno – aktivističkog marša, koji je povodom Međunarodnog dana žena održan u Sarajevu, u organizaciji Fondacije Cure.

Porast nasilja i femicida

Već 18. godinu zaredom žene na ulicama željele su skrenuti pažnju javnosti na i dalje loš položaj u društvu.

Jadranka Miličević iz Fondacije CURE poručila je da postoje brojne problemi u našem društvu zbog kojih su žene u lošijem položaju.

– Nema nas koliko bi trebalo biti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, imamo porast nasilja i femicida u našoj zemlji. Imamo i feminizaciju siromaštva što znači da većinom su žene one koje su pogođeni siromaštvom. Da ne govorim i o reproduktivnom pristupu zdravlju. To su svi razlozi zbog kojih mi danas nastavljamo da marširamo ulicama Sarajeva. Ali smo ponosne što smo dio globalne mreže ne samo u Bosni i Hercegovini, već regionalne – poručila je Miličević

Aktivistkinje za ženska prava šetale su  od  Pozorišnog trga do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to je već tradicija. Tako se da maršem s partnerskim organizacijama ukazuje na probleme, nedaće i poteškoće s kojima se i danas žene susreću.

Alarmirati javnost

Medina Mujić iz Fondacije Cure kazala je kako je glavna poruka ovogodišnjeg marša da će uprkos lošem položaju: “Odlučne cure će spasiti svijet”.

To je jedan od načina na koji smo željeli alarmirati javnost o problemima. Važno je naglasiti da Fondacija CURE aktivno radi na rješavanju problema tokom cijele godine – edukacije, semirani, konferencije i pisanje izvještaja, amandmana, konvencija. Nažalost nedovoljna je podrška muškaraca. Žene se susreću s velikim izazovima jer vrlo često izostane sistemska podrška – navela je Mujić.

Nije samo Osmi mart dan kada se obraća pažnja na žene, već se poštovanje treba ukazati svaki dan, poruke su i iz Banja Luke.

U gradu na Vrbasu aktivistkinje i aktivisti još jednom su podsjetili na nehumane uslove rada.

Nećemo cvijeće već posao

Milica Pralica iz organizacije Oštra nula smatra da se danas malo priča o borbama za ženska prava, a 8. mart je sveden na konzumerizam.

Ne možemo mi konstatno da krivimo vlast, poziciju i opoziciju u našem društvu ako mi sami ne preuzmemo stvari u svoje ruke. Mi danas izlazimo na Osmomartovski marš da kažemo da žene nisu jeftina radna snaga,  da nema ne treba samo cvijeće već posao, da kažemo da se zakonske norme koje imamo raspoložive u našoj borbi moraju poštovati – poručila je Pralica

Novinarka Gordana Katana smatra da smo kao društvo duboko zagrizli u patrijarhat.

Brojni su problemi kada govorimo o položaju žena u našem društvu i upravo se zbog toga borimo – poručila je Katana.

Zanimljivo je da je Grad Banjaluka odbio da marš uvrsti u gradsku manifestaciju “Mart mjesec žena” u okviru kojeg bi bilo organizovano, pored ostalog i koncerti pop i izvorne muzike. Moždaje upravo to bio razlog da današnje mirno okupljanje ne prođe bez incidenta.

Neke od učesnica marša nosile su i  LGBT zastavu što je izazvalo neprimjerenu reakciju jednog od građana Banjaluke, koji je zastavu nasilno oduzeo.

Manje plaćene

Međunarodni dan žena posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim dostignućima.

Prema relevantnim istraživanjima žene u BiH manje su plaćene, imaju manje prilika za zapošljavanje, više su obrazovanje, a na kućne poslove potroše između 10 i 30 sati dodatnih sati sedmično.

Statistike navode da je samo 33,5 posto žena ekonomski aktivno u plaćenom prijavljenom radu.

 

Idi naVrh

Don't Miss