DOM ZDRAVLJA KS Medicinari ljuti: Izgledamo kao zatvorenici iz KPZ-a Zenica

23.02.2023.

U tenderskoj dokumentaciji predviđeno je pranje uniformi na 60 stepeni. Tako je pisalo i na etiketama uzoraka koji su poslani za probu. Međutim, sada se 60 pretvorilo u 40 stepeni

Počele su stizati uniforme za uposlenike JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Medicinske sestre i tehničari preuzeli su svoja nova radna odijela i nanovo se razočarali. Fokus je prošle sedmice objavio tekst u kojem smo ukazali na nezadovoljstvo Sindikata ove javne ustanove sastavom materijala, jer ima samo 35 posto pamuka, a čak 65 posto poliestera, što je, prema mišljenju radnika, prijetnja za njihovu sigurnost. Pored toga, jasno je da će i pacijenti trpjeti zbog odjeće takvog sastava i neugodnih mirisa koji se neće moći izbjeći.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Također, u tenderskoj dokumentaciji bilo je naznačeno da je riječ o rezervisanom ugovoru, što jeste u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali istovremeno otvara mogućnost zloupotrebe odnosno može favorizirati određenog ponuđača.

Moraju ih nositi

Posao je dobila firma Greensoft d.o.o Zenica za koju smo utvrdili da je registrovana za proizvodnju veša i da joj je na čelu donedavno bila članica Naroda i pravde i kandidatkinja ove stranke na posljednjim Općim izborima Hatidža Šarić Tufekčić.  Zlonamjernici bi mogli zaključiti da joj je stranačka iskaznica bila referenca za izbor na tenderu. Nego, vratimo se na uposlenike Doma zdravlja KS.

Nakon što su preuzeli uniforme, vidjeli ih i probali, mnogi od njih obratili su se našoj redakciji. Poslali su nam i fotografije da se uvjerimo „kako im stoje“.

Ne kriju razočarenje i najradije bi, kažu, sebi kupili nove a ove vratili. Međutim, boje se reakcije menadžmenta koji je naložio da se uniforme moraju nositi.

Medicinari sa srednjom stručnom spremom dobili su svijetlo plave uniforme, i u šali kažu da su dobro prošli. Oni sa završenim Fakultetom zdravstvenih studija, među kojima su šefovi službi i glavne sestre-tehničari zadužili su teget odijela, koja su, kažu, identična odijelima zatvorenika iz KPZ Zenica.

Jedna uposlenica tvrdi da se radi o potpuno drugačijim modelima od onih koje su ranije vidjeli i probali. Sada je dobila odijelo „po mjeri“ koje joj je „za dva broja veće“.  Istovremeno, suknje su preuske i gotovo je nemoguće kretati se u njima. Također, nije im jasno čemu služi čičak traka za pisanje imena na prednjem dijelu bluze kada svi imaju akreditacije.

Iskustvo bez validnih dokaza

No, osim toga što se medicinarima ne sviđa izgled i sastav uniformi, postoji još nešto, što nema veze sa ličnim preferencijama. U tenderskoj dokumentaciji predviđeno je pranje uniformi na 60 stepeni.

Tako je pisalo i na etiketama uzoraka koji su poslani za probu.

Međutim, sada se 60 pretvorilo u 40 stepeni, što nikako nije u skladu sa onim što je traženo.

Da li je postignut neki naknadni dogovor ugovornih strana ili je jednostrana odluka proizvođača, ne znamo. U interesu javnosti, neko bi trebao ponuditi obrazloženje.

Na kraju, još nešto o kvalifikaciji ponuđača. Uobičajeno je da oni moraju dokazati da ispunjavaju uslove tehničke i profesionalne sposobnosti. To je, u ovom konkretnom slučaju, pored ostalog podrazumijevalo podnošen je dokaza o tome da su u posljednje dvije godine uspješno realizovali ugovore iste vrste sa nekim drugim komintentima, u iznosu od minimalno 100.000 KM.

Uvidom u podatke sa portala javnih nabavki uvjerili smo se da Greensoft d.o.o Zenica ranije nije učestvovao u tenderima i nije imao sklopljenih poslova. Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je ova firma kao dokaz priložila potvrdu o uredno izvršenim poslovima za kompaniju Pharmacy&Bio d.o.o. za proizvodnju, prodaju i usluge Sarajevo, koja joj je, ujedno, osnivač.  Kao da majka djetetu napiše potvrdu da je najbolje.

Idi naVrh

Don't Miss