RiTE Gacko: Veliko primanje na lađu koja tone

21.02.2023.

U poslednjih mesec dana dana preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko je po ugovoru o delu angažovalo, naši izvori tvrde, oko 100 novih radnika. To je najveće masovno zapošljavanje od 2014. godine kada ih je zaposleno 95

Piše: Milanka KOVAČEVIĆ/Direkt

Umesto u proizvodnju, većina je primljena u administraciju, nekvalifikovani za proizvodni proces, ali sa partijskim i(li) porodičnim referencama. Aktivisti ili rodbina aktivista, sin bivšeg direktora, dalji rođak sadašnjeg i tako redom. 

Takva praksa je izazvala revolt 70-ak meštana koji smatraju da su diskriminisani jer ni za koga od njih godinama nema mesta u ovom preduzeću. Zato su za nedelju u 15 časova zakazali protest ispred preduzeća.

Iako se radi o javnom preduzeću, odluke u RiTE Gacko se donose daleko od očiju javnosti. v. d. Uprava sa v.d. direktorom Miodragom Šešlijom se ponaša kao otuđeni centar moći koji odluke donosi u suprotnosti sa interesom preduzeća i šire zajednice. Jedna od njih je i novo zapošljavanje u preduzeću koje grca pod teretom tehnološkog viška.

Odluka o prijemu je donesena na sednici Uprave 16. januara ove godine i, mada se, pomenuli smo, radi o javnom preduzeću, tačan broj novoprimljenih nismo uspeli da otkrijemo. Na naša pitanja odgovore nismo dobili iz Zavisnog preduzeća RiTE Gacko, a iz Elektroprivrede RS su rekli da nam odgovore može dati samo zavisno preduzeće.

Odluka o zabrani zapošljavanja i dalje na snazi?

Osim broja novoprimljenih nismo uspeli da saznamo ni kada je odluka o zabrani zapošljavanja stavljena van snage. Znamo da su se u 2020. godini direktori saglasili da je neophodno da i dalje bude na snazi, osim za deficitarne profesije nužne za poslovanje sistema.

Da je na snazi bio krajem septembra prošle godine potvrdio nam je i Željko Tepavčević, predsednik Sindikata RiTE Gacko koji je tada tvrdio da zapošljavanja nema, da RiTE Gacko ima 1885 zaposlenih i najavio novi krug otpremnina koji će obuhvatiti oko 50 radnika.

“Znam da je i pre desetak dana iz ERS stigao dopis u kojem se podsećaju na zabranu zapošljavanja, ali je situacija ovde takva da se na to niko nije ni osvrnuo”, objašnjava sindikalni aktivista i dugogodišnji radnik RiTE Gacko.

“Drago je čoveku da svako radi, uostalom, to je i osnovno ljudsko pravo. Ali, da bi svi radili moraju da se stvore uslovi, a to ovde nije učinjeno. Situacija je trenutno takva da na jedno radno mesto dolazi 11 radnika, a i to radno mesto je trebalo ukinuti”, slikovito objašnjava naš sagovornik.

Damjan Ožegović iz Transparensi internešnela za “Direkt” kaže da to što javna preduzeća nemaju obavezu da raspisuju javni konkurs prilikom zapošljavanja dovoljno govori o načinu zapošljavanja.

“Već duže vrijeme se radi na optimizaciji cijelog holdinga ERS-a. Na javne pozive za stimulativne otpremnine se javio veliki broj radnika, međutim taj proces nije zaustavljen. Ono što je najveći strah u svemu ovome jeste da će otići stručni kadar, kao što je to ranije bio slučaj sa Željezicama, umjesto preglomaznog administrativnog aparata, koji je u sva ova preduzeća u sklopu ERS zapošljavan po stranačkoj liniji godinama unazad”, navodi Ožegović. 

Damjan Ožegović

On kaže da je opravdan bojazan da bi nakon odlaska dijela radnika na njihovo mjesto mogli doći drugi radnici, što bi bio posao za nadležne inspekcije i tužilaštva. 

“Treba podsjetiti da i Zakon o radu nalaže da ukoliko poslodavac otkaže radniku ugovor o radu iz opravdanih razloga, ako usljed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promjena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, a poslodavac radniku ne može obezbijediti drugi posao, tada poslodavac ne može na istim poslovima u istom mjestu da zaposli drugo lice, i to u roku od godinu dana od dana prestanka radnog odnosa”, pojašnjava Ožegović.

U preduzeću muk

U malom mestu kao što je Gacko, lako se pronalaze veze između imena i razloga za njihovo zapošljavanje. Do sada su nepotizam i očito stranačko zapošljavanje prolazili uz ogorčenost i gunđanje, ali je poslednji prijem u RiTE izazvao toliko nezadovoljstvo da se 70-tak građana okupilo u neformalnu grupu i za nedelju, 19. februar u 15 časova, najavilo proteste pred ulazom u RiTE Gacko. 

Oni su, naime, pre 15-tak dana zahtevali prijem kod direktora Šešlije, ali su iz preduzeća se niko nije oglasio. 

“Iskreno, očekivali smo odgovor pa smo odredili i delegaciju koja bi nas predstavljala. Ali, spremni smo i za protest koji smo zakazali za nedelju. Nisu nam dozvolili da bude ispred glavne kapije RiTE Gacko, pa ćemo se okupiti u parku ispred preduzća. Svedoci smo da su se sva zapošljavanja vršila političkim putem kao i da je u našoj opštini preko 70 familija gde ni jedan član ne radi u državnim firmama. Na protest smo pozvali sve građane i sve boračke, sindikalne i političke organizacije naše opštine”, rekli su za “Direkt” Dušan Adžić i Aleksandar Lečić, u ime grupe nezadovoljnih građana. 

Nadzorni odbor se ne slaže sa svojim mišljenjem

Da li su direktor Šešlija i Uprava RiTE Gacko ćutali zato što ne haju za mišljenje javnosti ili su bili zaokupljeni svojim mukama, teško je reći. Ono što je proteklih nekoliko dana javnost mogla da vidi je da nije samo zapošljavanje stranačko nego je takvo celo preduzeće. A njega trenutno razvlače dve struje. Sa jedne strane struja Luke Petrovića, direktora Elektroprivrede RS i visokog funkcionera vladajuće stranke, a sa druge Srđana Milovića, bivšeg poslanika u NSRS, bivšeg predsednika OO SNSD-a u Gacku, još uvek savetnika direktora Šešlije i, generalno, osobe koja je, iza kulisa, upravljala političkim i privrednim životom opštine. 

Ono što se zna je da je u utorak uveče Miodrag Šešlija podneo ostavku. U sredu je Nadzorni odbor RiTE Gacko imao telefonsku sednicu na kojoj je prihvatio ostavku i trebao da imenuje Šešlijinog zamenika.

“Nismo se usaglasili oko imena. U stvari, nismo nikoga ni razmatrali jer Vlada nije nikoga ni predložila. Imenovaćemo jednog od članova Uprave da vrši tu dužnost do izbora novog vršioca dužnosti”, rekao je “Direktu” jedan od članova odbora. Međutim, u četvrtak je, opet telefonski, NO poništio svoju odluku od srede i Šešliju ponovo vratio u sedlo. Time je, naočigled javnosti, ceo Nadzorni odbor RiTE Gacko ismejan i pomnožen sa nulom.

Mediji su preneli da je iz Vlade signalizirano da rukovodstvo neće biti menjano kao i da će “zaverenici” biti smenjeni narednih dana. Naime, kao Šešlijin zamenik je viđen Petar Marković, aktuelni šef kluba odbornika SNSD-a u SO Gacko i izvršni direktor za rudnik u Upravi preduzeća. Navodno je Luka Petrović sastavio ekipu koja je trebala da  popuni Upravu i rukovodeća mesta u radnim jedinicama.

U ovoj bici je poražen, ali se verovatno rat nastavlja. Do sada je uglavnom ceh plaćalo preduzeće kojem nad glavom visi tužba “Boksita” iz Milića teška 30 miliona maraka, koje je u januaru stalo sa radom zbog lošeg uglja, koje iz sve snage zagađuje sredinu, raubuje kop, a poslednjih osam godina nije rekultivisalo ni jedan kvadratni metar površine. Štaviše, nije odvojilo i sačuvalo ni kubik humusa već ga zajedno sa laporcem baca u nepovrat. 

Ukratko, raspršena je svaka iluzija da se ovde išta radi po zakonu i u javnom interesu. Iako u poznim godinama, RiTE Gacko je i dalje respektabilan objekat koji proizvodi trećunu struje u RS. Pitanje je do kada.

Stranačko zapošljavanje je postalo tradicija

Niz je faktora koji su, u svim nivoima vlasti u BiH, napravili ambijent da stranačko zapošljavanje zagospodari i preraste u tradiciju, kaže za “Direkt” Mirjana Ćuskić iz Helskinškog odbora za ljudska prava.

mirjana cuskic

Mirjana Ćuskić (Helsinški odbor za ljudska prava)

“Apsolutno nije važno kakve kompetencije i znanja imate, na kom ste univerziteru stekli znanje i zvanje, važno je samo koliko ste spremni da se žrtvujete za određenu partiju i pojedinačne, lične interese vlastodržaca. Direktorima javnih preduzeća nije važan razvoj preduzeća i privrede, nego isključivo svoj džep, a jedan od načina da ga napune jeste i nezakonito zapošljavanje. Na ruku im idu korumpirani sudovi i tužilaštva i to što u ovoj državi rijetko možemo vidjeti da neki funkcioner bude procesuiran i adekvatno kažnjen za nezakonite postupke i zloupotrebe”, smatra naša sagovornica. 

Izostanak reakcije onih koji su žrtve takvog sistema dodatno otežava cijelu situaciju. 

“Više je razloga za to, između ostalog, strah da u budućnosti ne mogu pronaći adekvatan posao ili da će biti opstruisani u nekim drugim segmentima života…Oni koji na nezakonite načine dolaze do zaposlenja  ostaju i, naravno, ne bune se, jer i zašto bi kad slobodno uživaju u benefitima koje im politička partija kojoj su lojalni, obezbijedi”, zaključuje Ćuskić. 

Idi naVrh

Don't Miss