Zašto KCUS ne dozvoljava specijalizacije zaposlenicima Medicinskog fakulteta?

20.02.2023.

Već godinama zaposlenici Medicinskog fakulteta u Sarajevu ne mogu dobiti specijalizaciju, ali ni odgovor zašto ne mogu obavljati specijalistički staž na Kliničkom centru u Sarajevu

Piše: Senka KURT

Profesori, asistenti, docent Medicinskog fakulteta Sarajevo još od 2018. godine nemaju mogućnost da obave specijalizaciju u Kliničkom centru.

Nema odgovora zašto je to tako. Do te godine sve je išlo svojim tokom.

Nemoj više dolaziti

A procedura je jednostavna, Medicinski fakultet putem federalnog Ministarstva zdravstva traži, prema svojim potrebama, specijalizacije za svoje uposlenike. I to im je bilo omogućeno. Ministarstvo dodijeli staž, rasporede se po klinikama.

No, već godinama to je nemoguće.

Samo iz Kliničkog vrate. Kažu, ne možemo vas primiti  – govori za Interview.ba sugovornik koji dobro poznaje situaciju.

Ne treba previše objašnjavati zašto želi ostati anoniman.

Dodaje kako su specijalizanti obavezni provesti određene periode, prema programu specijalizacije, na raznim klinikama u KCUS-u i van njega.

To recimo znači u domovima zdravlja. I to ide bez problema. No, u KCUS-u ne može. Samo kažu, ne možemo vas primiti. Bez pisanog traga. Uglavnom, mentor koji im je dodijeljen kaže  – nemoj mi više dolaziti.

Trenutno na Medicinskom fakultetu radi šest zaposlenika kojima je prekinuta specijalizacija.

Nema odgovora

Neki od njih su dobili mentore, neki ni to. Ne mogu ni tamo ni ovamo.

Da pojasnimo, riječ je o kandidatima koji su završili medicinu, zatim se zaposlili na Fakultetu u nekom od akademskih zvanja. Fakultet je prema svojim potrebama zatražio specijalizaciju za njih od ministarstva zdravstva FBiH.

Sada ni Ministarstvo više ne dodjeljuje specijalizacije na KCUS-u,  jer iz te institucije nema ni odgovora da li imaju kapacitete da prime specijalizante – kaže nam sugovornik.

Pokazuje nam pismo jednog zaposlenika Medicine, koji se obratio ministarstvu jer ne zna šta da radi.

Ministarstvo je tom zaposleniku odobrio specijalizaciju. Ali ne može dobiti uputnicu za određenu kliniku. Ponuđene su opcije Mostar ili Tuzlu.

No, to je nemoguće. Jer, specijalizacija se radi uz rad. Traje pet do šest godina. Šta će ta osoba s poslom na Medicini ako se ipak odluči za Mostar ili Tuzlu? Od čega će živjeti? Inače. ide se na specijalizaciju na neku od klinika, pa ostatak dana vrati na Fakultet na nastavu – objašnjava nam sugovornik.

Saboraža zahtjeva ministarstva

I dodaje da KCUS, kao i mnogo puta do sada krši Pravilnik o specijalizacijama, koji je dio Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Bolje rečeno, KCUS sabotira zahtjeve Ministarstva. I za to ne može biti kažnjen. S KCUS-a nema odgovora na zahtjev ministarstva. To se zove šutnja administracije – ističe sugovornik.

Dodaje kako i pojedinac, kandidat za specijalizaciju ne može, očito, ni sam da se žali.

U ovom slučaju ministarstvo mora naći način kako da “natjera” KCUS da prihvati dodijeljene specijalizacije.

Prema tom federalnom Pravilniku, specijalizantu se mora dodijeliti mentor. Zna se ko može biti mentor. Šefovi klinika, primarijusi. Nema ništa od toga  – ističe sugovornik.

Na naše pitanje zašto se sabotiraju zaposlenici s Medicine nema odgovor.

Daje nam primjer jedne specijalizantice, koja je završila već skoro tri godine specijalizacije. I kad se javila na fizijatriju, šefica joj je rekla  – šta mi dolaziš, znaš li koje ja pritiske zbog tebe trpim.

U čijim je rukama rješenje?

Napominje kako se uputnice za specijalizaciju predaju u NIR-u. Tamo je dr. Enra Suljić dugogodišnja šefica prva pomoćnica i osoba od povjerenja direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Dr. Suljić određuje gdje i ko će na koju specijalizaciju. No, čujem, eto da je postignut neki dogovor aktualne dekanese Medicine i dr. Suljić da se konačno “puste” na specijalizaciju i kadrovi Medicine. Ali, postupak se mora ponovo ponoviti preko federalnog Ministarstva za sve njih – ističe naš izvor.

No, to nije rješenje, jer, dodaje, ne može jedna (moguće i dvije osobe) odlučivati o sudbini, karijeri i napredovanju zaposlenika Medicine.

Naprosto, to nisu racionalni postupci – zaključuje naš sugovornik.

Baš kao i ministarstvu zdravstva FBiH ni nama nisu stigli odgovori s KCUS-a. Ovdje nije riječ o administrativnoj, već poslovičnoj šutnji.

Idi naVrh

Don't Miss