Nijemci prisilili RS da raskine milionske ugovore sa „Prointerom“

03.02.2023.

Kompanija „Prointer“, koja je prethodnih godina dobila desetine miliona maraka za implementaciju i održavanje svjetski poznatog SAP softvera u institucijama i najvećim javnim preduzećima u Srpskoj, izgubila je status partnera ove kompanije, ekskluzivno saznaje portal Capital 

Pišu: D. TOVILOVIĆ – M. LJUBOJEVIĆ 

Za sada nije poznato kako će se ovo odraziti na druge brojne poslove i projekte koje firma koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika, ima sa javnim sektorom. Ono što je sigurno je da će ovo biti veliki udarac, s obzirom da je, nezvanično, implementacija i godišnje održavanje SAP softvera činilo oko trećine prihoda „Prointera“. To predstavlja iskušenje ne samo za brojne državne institucije i preduzeća, već i za velike privatne kompanije koji će morati sklopiti nove ugovore o održavanju ovog specijalizovanog  računarskog programa.

Informacije sa kojima raspolaže Capital govore da čak 35 odsto svojih prihoda „Prointer“ bazira na ugovorima koje su dobili za implementaciju, održavanje i SAP licence.

Pitanja o mogućim posljedicama poslali smo „Prointeru“, ali i na adresu javnih preduzeća i institucija koje su kupili licence za SAP, a odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Konkurencija dobila posao

Na zvaničnoj stranici njemačke kompanije SAP AG navodi se da su sada njihovi jedini partneri iz BiH „Planet Soft“ i „BH Telecom“.

Proteklih godina „Prointer“ je implementirao i održavao SAP u „Šumama RS“, „Putevima RS“, Poreskoj upravi RS, „Elektroprivredi RS“, „Elektroprenosu BiH“ i još nekim preduzećima.

Zbog grešaka u sistemu „Šume Srpske“ nedavno su bile primorane da suspenduju softver za koji je „Prointeru“ iz budžeta dato više od 17 miliona maraka.

Poreska uprava je 2017. godine potpisala ugovor vrijedan 7,1 miliona KM  bez PDV-a za nastavak implementacije integrisanog informacionog sisitema sa konzorcijumom firmi „Sirius 2010“ Banjaluka, „Prointer ITSS“ Banjaluka i „Prointer ITSS“ Beograd.

U međuvremenu je ovim firmama samo za održavanje i licence dala višemilionske iznose.

„Prointer“ je bio najbolji izbor i za „Elektroprivredu RS“ koja je ovoj kompaniji za nabavka usluga nadzora, održavanja i administracije SAP infrastrukture dala oko 20 miliona miliona KM, dok su od „Puteva RS“ za nabavku i impelementaciju poslovnog softvera dobili 4,6 miliona KM.

SAP je najveća evropska softverska kompanija i treća po veličini u svijetu (nakon Microsoft-a i IBM-a) sa sjedištem u Njemačkoj u Valdorfu. SAP je najveća kompanija koja nudi ERP rešenja sa 9,4 milijarde dolara prihoda i 91.000 zaposlenih.
SAP su osnovli 1972. godine petorica inženjera IBM-a, u Manhajmu (Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira i Claus Wellenreuther). Sjedište kompanije se 1976. prebacuje u Valdorf, gdje se i danas nalazi.
SAP je postao lider na polju kompleksnih poslovnih aplikativnih rJešenja za veliki broj industrijskih grana, što dokazuje 12 miliona ljudi koji ga koriste, 84.000 instalacija i 1.500 partnera.

“Prointer” je početkom prošle godine ostao bez partnetrstva i sa svjetskom tehnološkom kompanijom „Microsoft“.

Mediji su tada pisali da se prekid saradnje „Microsofta“ sa “Prointerom” dovodi se u vezu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država Miloradu Dodiku, koje su početkom prošle godine i proširene.

Članovi iste grupe

SAD su tada na listu sankcija dodale i Alternativnu televiziju iz Banjaluke, koja je bila u vlasništvu „Prointera“, a zatim je njen vlasnik postala „Infinity media“, koja je i vlasnik Una TV, a koja se takđe povezuje sa porodicom Dodik.

„Alternativna televizija (ATV), medijska kuća sa sjedištem u Banjaluci, RS, u privatnom vlasništvu je kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik, iza scene, lično kontroliše ATV, na primjer tražeći da on lično odobri medijske priče koje se odnose na politički osjetljive teme“, saopšteno je tada iz Ministarstva finansija SAD.

I „Prointer“ i „Infinity media“, koja je vlasnik ATV-a, su članovi „Infinity International Group“.

 

Idi naVrh

Don't Miss