Pale: Koalicionim partnerima za izgradnju vodovodnog sistema 450 000 KM, mještani i dalje bez vode

12.01.2023.

Mještani Brezovica u opštini Pale više od 20 godina slušaju obećanja da će imati uredno vodosnabdijevanje. Nakon što smo poslali pitanja direktoru vodovodnog preduzeća, stigao je poziv. “Nećete vjerovati, sutra puštamo sistem u rad”, kaže direktor.

Piše: Sanja Vasković

Vlada Republike Srpske kroz program direktne podrške opštinama i gradovima u realizaciji najprioritetnijih projekata odobrila je sredstva u iznosu od 450.000 KM za izgradnju vodovodnog sistema u mjesnoj zajednici Brezovice.

 

Odluka vlade RS

I dok je za projekat rekonstrukcije ulice raspisan tender za izvođenje radova, čelnici opštine Pale odlučili su sredstva za izgradnju vodovodnog sistema dodijeliti sopstvenom vodovodnom preduzeću.

Koalicioni dogovori

Da bi posao izgradnje vodovodnog sistema dobilo preduzeće na čijem čelu je direktor Dejan Kojić, visoki funkcioner DEMOS-a koji je, sasvim slučajno, koalicioni partner SNSD-a čiji odbornici u skupštini podržavaju rad načelnika Boška Jugovića, iz opštine su se pokrili skupštinskom odlukom. Tako su i sami odbornici DEMOS-a 2020. glasali za svog predsjednika opštinskog odbora, odnosno da sve poslove iz oblasti vodosnabdjevanja radi ovo preduzeće.

Ugovor su 20. juna ove godine potpisali načelnik opštine Pale Boško Jugović i direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” ad Pale Dejan Kojić.

Potpisivanje ugovora

“Ovaj ugovoreni posao biće realizovan u sedam faza, uključujući sve elemente od izgradnje kaptaže, do priključenja svih krajnih korisnika na novi vodovodni sistem. Rok za završetak svih radova je 90 dana od uvođenja izvođača radova u posao”, saopšteno je iz opštine Pale nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor između Opštine i Vodovoda

Ni pet mjeseci kasnije, voda nije stigla do krajnjih korisnika.

“Teško nam je, godinama smo bez vode, ali snalazimo se nekako”, rekao nam je jedan od mještana Brezovica ogorčen stalnim obećanjima nadležnih.

Razloge za prekoračenje roka u izvođenju radova iz Vodovoda su pravdali kašnjenjem roba od strane dobavljača zbog, kako se navodi, rusko- ukrajinskog rata.

“U međuvremenu smo od strane dobavljača obavješteni da će se kasniti sa isporukom vodovodnog materijala NP 40 bara zbog specifičnosti istog, jer se radi o visokobraskom materijalu i nijedna ga firma u Bosni i Hercegovini ne proizvodi i nema u skladištu, pa je neophodan uvoz iz inostranstva, a zbog poremećaja na tržištu došlo je do poremećaja i u proizvodnji takvog materijala”, naveli su za SPIN Info iz ovog preduzeća.

Međutim, jednostavnom pretragom na internetu može se ustanoviti da je ove fazonske komade moguće nabaviti i u Bosni i Hercegovini, a iz Vodovoda su se ipak odlučili novac dati firmi “Bihexo” u vlasništvu Mirsada Birberović, zeta Bakira Izetbegovića kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti da je kao odgovorna osoba firme, vršio nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Liding” za fiktivan angažman studenata.

 

Izjava o kašnjenju

“Budući potrošači na novoizgrađenom sistemu mogu da podnesu zahtjeve za priključenje, a ‘Vodovod i kanalizacija’ će radove na izgradnji priključaka realizovati čim vremenski uslovi dozvole”, obavijestili su iz Vodovoda. S obzirom da je zima, mještani Brezovica će vodu čekati do proljeća.

Dobra saradnja opštine i Vodovoda u “interesu” građana

Iako u Ugovoru piše: “Naručilac zadržava pravo da umanji iznos faktura do 10 % ukoliko radovi nisu izvedeni kvalitetno ili u ugovorenim rokovima”, opština Pale nikada nije obračunala penale za kašnjenje radova. Prijedlog za umanjenje fakture u ovom slučaju trebao je dati nadzorni organ, a nadzorni organ, opet, imenuje opština. Štaviše, iz Vodovoda su u septembru tražili od Opštine rok za produžetak radova do 2. decembra. Ni tada nisu završeni.

Zahtjev za produženje roka

U međuvremenu, radovi su poskupjeli, pa su iz vodovoda saopštili da je sve koštalo 500.000 KM, a odakle je obezbijeđeno dodatnih 50 000 maraka, građani Pala neće saznati.

Opozicioni odbornik u opštini Pale Igor Tošić navodi da je žalosno to što što ljudi u 21. vijeku toliko dugo moraju čekati da dobiju osnovne uslove za život.

“ Na osnovu skupštinske odluke iz 2020. poslove iz oblasti vodosnabdijevanja dobija paljansko preduzeće. Smatram da bi raspisivanje tendera samo odugovlačilo čitav proces”, smatra Tošić.

S druge strane, naše pitanje kako komentariše koalicionu saradnju, odnosno to što je posao dodijeljen preduzeću na čijem čelu je funkcioner DEMOS-a, i to što je, prema našim informacijama, podizvođač radova firma “Stanišić” doo narodnog poslanika Ace Stanišića, i uticajnog funkcionera iste stranke,  Tošić nije posebno komentarisao.

Brezovice “progutale” 600.000 maraka, a ni u 2022. voda nije stigla do krajnjih korisnika

Još 2018. načelnik opštine Pale Boško Jugović proslijedio je J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Pale na izvršenje zahtjev stanovnika naselja Brezovice za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Nakon određenih istraživanja iz vodovodnog preduzeća izradili su idejno rješenja tek u maju mjesecu 2020. godine. Tada je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS angažovao stručna lica, koji su sa predstavnicima opštine i vodovodnim preduzećem izvršili obilazak područja Brezovice i upoznali sa sa projektom na licu mjesta. Analizom dostavljenog Idejnog rješenja, stručni tim je projekat prepoznao kao kvalitetan i neophodan. Tada je odobreno  35 000 KM na račun opštine. Iste godine opština Pale je obezbjedila dodatnih  65 000 KM. Ove, 2022. sve je koštalo pomenutih 500.000 KM. Gdje i kako su utrošene pare, te zašto radovi nisu završeni na vrijeme iz Opštine Pale već mjesec dana čekamo odgovor.

Zbog neispunjenih obećanja, prekoračenja rokova i koalicionih dogovora ispaštaće jedino građani Pala. Iako je Skupština nedavno odbila zahtjev Vodovoda za povećanjem cijene vode od 15%, izvjesno je da će do poskupljenja u narednom periodu doći. Mještani Brezovica i ovu zimu dočekaće bez vode, dok samo par kilometara od njih na Jahorini se troše milioni narodnog novca za luksuz odabranih. 

Idi naVrh

Don't Miss