PETICIJA: Borba za pitku vodu prerasla u borbu protiv korupcije

19.12.2022.

Šta sve mi, građani možemo? Kako možemo mijenjati, spriječiti, kome se žaliti? Znamo li kako uzeti stvar u svoje ruke i ostvariti naše interese? Znamo li da nas moraju (po)slušati? Sve ove odgovore ponudit ćemo u seriji tekstova i podcasta #demokratija24/7 na Interview.ba.

Nova priča je o livanjskoj grupi građana “Zaštitimo izvore Mandeka”. Brane pitku vodu od sumnjivih koncesija

Piše: Zoran KARADŽA

Neformalna grupa građana (NGG) “Zaštitimo izvore Mandeka” iz Livna. Točnije, žitelji mjesne zajednice Vidoši nisu više imali strpljenja da mole i čekaju.

Uvjereni da im je egzistencija ugrožena zbog dodjele koncesije za eksploatiranje pitke vode u njihovoj mjesnoj zajednici odlučili su se za akciju.

Jer, tvrde, zbog eksploatacije će doći do presušivanja izvorišta koja se nalaze na području koje pokriva koncesija.

Ukoliko bi koncesionar krenuo s bušenjem ostali bi bez pitke vode. I ne samo to, ugroženo bi bilo i obližnje jezero Mandek, u koje se ulijevaju  vode iz ovih izvorišta – navode.

Korupcija i koncesija

I upozoravaju na korupciju prilikom dodjele koncesije.

Prva koncesija za eksploataciju pitke vode na području naše mjesne zajednice Vidoši dodijeljena je davne 2006.godine. Tadašnji koncesionar je radio istraživanja na lokaciji koja nije ugrožavala naša izvorišta. Istraživanja su pokazale da ta voda nikako nije bila za piće i tadašnji je koncesionar odustao od projekta. Ali, i prilikom dodjele koncesije učinjeno je niz zakonskih i proceduralnih propusta. Na primjer, nije bilo javne rasprave na kojoj bi bili prisutni žitelji mjesne zajednice. Zatim, tvrtka koja je dobila koncesiju, između ostalog, nije imala stručne kadrove niti znanje za takve poslove što propisuju zakonske odredbe – pojašnjava nam Mirko Krivić, koji živi u ovoj mjesnoj zajednici i koji je član NGG “Zaštitimo izvore Mandeka”.

Sve su to razlozi zbog kojih su se građani odlučili na akciju. Da s problemom upoznaju javnost, ali i županijsku Vladu organizirali su potpisivanje dviju peticija.

Jednu 2019.godine, a isto su ponovili i ove godine. I prikupili oko 240 potpisa.

Razlog potpisivanja peticije je bila odluka Vlade županije 10 da odobri prenos  koncesije s prvog koncesionara na drugu tvrku.

Ozlijeđeni u prosvjedu

Naime, 2018.godine Vlada HBŽ je odobrila prenos koncesije unatoč upozorenjima da izdavanje koncesije nije napravljeno po zakonu. Zatim je županijska Vlada ove godine aneksima ugovora odobrila prenos  koncesije drugom koncesionaru. Bez obzira na izvješće njezinog radnog tijela koje je zaključilo da je napravljeno niz proceduralnih propusta i da koncesija nije izdana po važećim zakonskim propisima.

U rujnu su prosvjedi eskalirali

Situacija je eskalirala u rujnu ove godine, kada je koncesionar želio započeti s radovima. Tada su mještani MZ Vidoši mirnim prosvjedima pokušali onemogućiti dolazak strojeva na područje pod koncesijom. U priču se umiješala i policija čiju asistenciju je zatražio sadašnji investitor.

U naguravanjima s policijom nekoliko osoba je ozlijeđeno i zatražilo je liječničku pomoć.

Prema navodima NGG “Zaštitimo izvore Mandeka” policija je upotrijebila prekomjernu silu iako se radilo o mirnim prosvjedima. Kasnije, iz MUP-a HBŽ su se oglasili priopćenjem u kojem su naveli da niti u jednom trenutku nije upotrijebljena prekomjerna sila i da su njihovi djelatnici asistenciju odradili po propisima i profesionalno.

Angažiran i odvjetnik

Kako bi zaštitili svoja prava ova grupa građana angažirala je i odvjetnika, a 13.prosinca su organizirali uličnu akciju na trgu u Livnu.  Cilj akcije je bio upoznati žitelje Livna sa problemima. Dijeljenjem promo letaka i obraćanjem novinarima su još jednom pokazali da su odlučni zaštiti svoja prava.

Građani na ulicama čuvaju prirodno blago

Simbolično u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije želimo skrenuti pažnju na to da je, zbog brojnih proceduralnih propusta na koje smo ukazivali, županijska Vlada 27. svibnja 2021. oformila Radno tijelo. Zadatak je bio jasan – da sastavi Izvještaj o predmetu vezanom za ovu koncesiju od 2006. pa na ovamo. U izvještaju su navedeni brojni proceduralni propusti. Utvrđeno je da procedura nije provedena sukladno propisima. Istaknuto je kako u većini dostupne dokumentacije „ista“ osoba rukovodi sektorom za područje istraživanja i koncesije, sudjeluje kao predstavnik resornog ministarstva, predsjednik Komisije za koncesije, i revidira elaborat o istraživanju. Međutim, u travnju 2022. Vlada Županije 10  donosi Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Aneksa II Ugovora o koncesiji. Bez obzira na to mi nećemo odustati. Spremni smo iskoristiti sve pravne lijekove kako bi se raskinuo sporni koncesijski ugovor te zaštitila pitka voda Livna – ističu predstavnici neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“.

Žitelji mjesne zajednice još jednom su poručili da nisu protiv bilo kakvih ulaganja i ekonomskog napretka, ali samo traže da se uvaži  i njihovo mišljenje kao i da im se omoguće temeljna ljudska prava kao što je pravo na pitku vodu.

_________________________________________________________________________________________

Peticija (lat. petitio) – predstavka, molba, zahtjev kojim pojedinac ili neka skupina od nositelja državne vlasti (vladara, parlamenta, suda itd.) traži ostvarenje svojega prava; u širem smislu, pisani akt kojim neka skupina nastoji pritiskom ishoditi ili zaštititi svoj interes.

Idi naVrh

Don't Miss