/

Ivana Marić: Spasa nam nema, propasti nećemo

Brojni građani optužuju Osmorku jer će ući u vlast sa „UZP-ovcima“ HDZ-om i „negatorima genocida“ SNSD-om. A šta je alternativa? Da li bi bili sretniji da SDP i stranke okupljene oko njih vlast ponovo prepuste SDA i DF-u?

Građani su na izborima rekli svoje, a na strankama je sada da od toga formiraju vlast tj. uspostave vladajuće koalicije jer nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama može formirati vlast.

U tom procesu, prvo se gleda matematika i koje kombinacije stranaka imaju dovoljno ruku za formiranje vlasti.

Ukoliko postoji više matematički mogućih koalicija, onda se gleda između kojih stranaka postoji hemija.

Čović je prije četiri godine tvrdio da između SDA i HDZ-a postoji hemija, pa su i formirali vlast. Međutim, očito je da se ta hemija između njih izgubila, jer je Čović u određenoj mjeri utjecao na to da se SDA i DF izbace iz vlasti, a da njihovo mjesto zauzmu stranke predvođene SDP-om.

Red je sto dana

U matematiku i hemiju se uklapa i SNSD i time bi se zaokružila vlast na svim nivoima. S obzirom na loša dosadašnja iskustva sa vladajućim strukturama, koje nisu skoro ništa uradile za građane, razumljivo je da su svi skeptični. Pitanje je da li će u ovoj konstelaciji stranaka biti i fizike? Da li će poduzeti poteze koji će za reakciju imati pozitivne pomake i kretanje ka EU ili će i dalje prakticirati propagandu, religiju i metafiziku?

Iako imamo loša iskustva sa političarima red je da im se da bar 100 dana, da pokažu da li će i ovaj put zapostavljati građane ili će ipak nešto biti bolje.

Većina građana je, nažalost, na svojoj koži osjetila sve loše strane vladajuće koalicije SDA, DF, HDZBiH i SNSD.

Četiri godine su se ove stranke takmičile ko će koga više uvrijediti, ko će blokirati što više procesa i ko će najviše uzburkati nacionalne duhove i raširiti strah i mržnju prema drugim narodima. U tome su svi bili podjednako dobri. Posebno su se istakli u blokiranju reformi, posebno onih koje su bile neophodne za razvoj društva i ispunjavanje uvjeta za približavanje članstvu u Evropskoj uniji.

Hurme, cijene, vakcine

Ono u čemu nikako nisu bili dobri je briga za građane. Tako smo umjesto vakcina protiv COVID-19 dobili hurme i loše respiratore. Tako smo dobili i povećanje plata političara, dok su građani jedino povećanje dobili u konstantnom rastu cijena. I dok je susjedna Hrvatska već nekoliko puta spuštala cijene goriva, u BiH cijena goriva nikada nije prestala rasti. Bez obzira na činjenicu da je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu spala na najnižu razinu od početka agresije na Ukrajinu.

Ali, zašto ne bi sve to radili kad im se može i kad znaju da se ni opozicija, ni NVO, ni mediji, a ni građani neće pobuniti protiv toga?

Umjesto da građani izađu na proteste protiv vladajućih političara, vladajući političari povedu građana na proteste protiv imaginarnog neprijatelja.

Ostanak te i takve koalicije bi bio poguban za BiH i sve njene građane. Uz takvu koaliciju već možemo znati šta bi se dešavalo i naredne četiri godine. To bi bile još četiri godine borbe za preživljavanje, podizanja još većih nacionalnih tenzija, zaštite kriminala i korupcije i još bestidnije pljačke javnih resursa. Stoga je bilo kakva promjena dobrodošla i jedino nam to može dati prostor da se nadamo da će se nešto pokrenuti na bolje.

A šta je alternativa?

Veliko je nezadovoljstvo što će na vlasti i u naredne četiri godine ostati HDZBiH i SNSD. Bilo bi pošteno da prihvatimo da su građani tako odlučili na izborima i da se to ne može promijeniti time što smo mi nezadovoljni izbornim rezultatima. Brojni građani optužuju Osmorku jer će ući u vlast sa „UZP-ovcima“ HDZ-om i „negatorima genocida“ SNSD-om.  A šta je alternativa? Da li bi bili sretniji da SDP i stranke okupljene oko njih vlast ponovo prepuste SDA i DF-u? Da li je bolje zadržati poznatog neprijatelja, nego dati priliku nepoznatom prijatelju? Upravo nas je ta kobna koalicija dovela u ovako očajnu situaciju, gdje nas niko u svijetu ne uzima ozbiljno i gdje sve dublje tonemo ekonomski, socijalno, političko, društveno i ljudski. Ništa ne može biti gore od vladajuće koalicije koju smo imali zadnje četiri godine.

Programi prije imena

Vlast će se formirati na osnovu matematike. Postojalo je više matematičkih kombinacija, ali bi većina njih vodila u nove opstrukcije i blokade.

Jedina opcija koja ostavlja otvorena vrata za promjene je upravo koalicija HDZBiH, Osmorka i SNSD. Sve ostale koalicije bi bile nastavak agonije i naredne četiri godine.

Da li će se Dodik i Čović isto ponašati i u ovoj koaliciji?

Ne znamo. Da li će SDP, NiP i druge stranke Osmorke biti isti kao SDA i DF? Ne znamo ni to.

Jedini način da to saznamo je da im damo priliku da se pokažu. Ono što nam daje tračak nade da bi se pomaci mogli desiti je primjer Kantona Sarajevo gdje su SDP i NIP vodili dobru politiku usmjerenu prema građanima, zbog čega su i ostvarili mnogo bolji izborni rezultat nego na prethodnim izborima.

Ono što sada vidimo je već napredak. Nema bacanja otrovnih strelica jednih prema drugima. Nema otkazanih bureka na pola puta, niti svađa oko resora. Nema priče o imenima, već o programima. Stranke otvoreno priznaju da su u koaliciji, što su u prethodnim godinama izričito odbijali i tvrdili da samo dijele vlast.

Federacija BiH je prvi put dobila vladajuću koaliciju koja je potpisala koalicioni sporazum. Dodik je prvi put organizirao prijem zajedno sa svojim zamjenicima iz reda Hrvata i Bošnjaka. Čović nikada nije bio ovoliko otvoren za javnost i obećava da će imenovati 50 posto žena na funkcije.

Nismo naivni

Naravno da nismo naivni da im vjerujemo da će se preko noći promijeniti i početi raditi u interesu građana i države. Ali, ako ostvare bar 20 posto od obećanog, to će već biti znatno više od onoga što je prethodna vlast ostvarila.

Ubrzo ćemo saznati da li će ispuniti to što su potpisali ili je to bila samo predstava. Vrijeme je da naučimo da dijelimo odgovornost. Ukoliko stranke ne budu ispunjavale odredbe iz sporazuma, na nama je da ih pozivamo na odgovornost za to.

Za razliku od prethodne koalicije koju nismo imali za šta prozivati, jer nam ništa konkretno nisu ni obećali. Za početak je dovoljno da nema novih podizanja nacionalnih tenzija, u mjeri koje smo to do sada imali.

Nemamo puno izbora. To je to što smo dobili izborima i iz toga moramo izvući maksimum, pa makar to podrazumijevalo i vlast sa HDZ-om i SNSD-om, koji su ovaj put neizbježni. Možda se već na narednim izborima oni pridruže SDA na opozicionoj klupi.

 

 

 

Prethodna vijest

ZVIŽDAČI U BIH: Nakon prijave korupcije možemo očekivati samo progon i osvetu

Naredna vijest

Rektor UNSA: Dok dr. Sebija Izetbegović ne raščisti oko diplome ne želimo je u Savjetu