Novinari CIN-a i Žurnala dobitnici EU nagrada za istraživačko novinarstvo

11.11.2022.

Nagrada Europske unije u fokusu ima promoviranje i slavljenje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

U Tirani su dodijeljene nagrade Europske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, za radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Noćna mora političarima

Dobitnik druge nagrade je novinar Žurnala Amarildo Gutić za film „Bitka za političkog komesara“ iz serijala “Afera”.

Prvu i treću nagradu dobili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) –  Mubarek Asani i Jelena Jevtić za priču “Šefica i njeni “crnokošuljaši” za iznude”, te Adna Zilić za priču “Policijske uniforme skrojene po mjeri privatnika”.

Hvala žiriju i hvala kolegama iz redakcije Žurnala. Ovo je naša nagrada zato što se međusobno podržavamo u radu. Nadam se da će i tužilaštva smoći hrabrosti da završe naše priče i smjeste te kriminalce u zatvor. U svakom slučaju, magazin Žurnal će nastaviti sa svojim istraživačkim pričama i naravno i dalje ćemo biti noćna mora političarima u BiH – izjavio je Gutić nakon uručenja nagrade.

Ključni izazovi

Nagrade su dodijeljene na kraju prvog dana Medijske konferencije 2022 koja je održana u albanskoj prijestolnici.

Konferencija je okupila oko 180 učesnika Zapadnog Balkana i Evropske unije.

U fokusu diskusija bili su ključni izazovi sa kojima se danas suočavaju novinari i mediji: sloboda medija, zaštita novinara, manipulacija informacijama i dezinformacijama.

Idi naVrh

Don't Miss