Tužilaštvo Srpske istražuje Zoru Vidović i Mileta Radišića

24.09.2022.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske od juče provjerava navode krivične prijave protiv ministarke finansija Zore Vidović i vlasnika kompanije “Grand trade” Mileta Radišića

Oni se terete, skupa sa još pet osoba, kao kriminalna grupa za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, trgovinu uticajem, neizvršavanje sudske odluke, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebu u postupku javne nabavke i davanje mita.

Uz Vidovićevu i Radišića, ovom krivičnom prijavom, koja je prije mjesec dana stigla u Tužilaštvo BiH, a proslijeđena je u RJT Republike Srpske tek nakon što smo poslali pitanja, za navedena krivična djela terete se i Radišićevi sinovi i suvlasnici firme “Senet” Srećko i Renato.

U prijavi se iznose i optužbe protiv direktora „Lutrije RS“ Gorana Šaule, kao ranijeg predsjednika komisije za izbor strateškog partnera, koji je zatim postao direktor EVL-a i na kraju „Lutrije“, Slobodanke Popović, pomoćnice ministarke finansija i članicu Upravnog odbora Lutrije, te Žarka Kukića, pravnika u ovom ministarstvu.

Vidovićeva prekoračila ovlaštenja

“Dostavljen je spis na nadležno postupanje u vezi sa krivičnom prijavom protiv Zore Vidović, ministarke finansija Republike Srpske, Mileta Radišića, Srećka Radišića, Renata Radišića, Slobodanke Popović, Žarka Кukića i Gorana Šaule”, potvrdila je za CAPITAL sekretar Tužilaštva RS Dragica Tojagić i dodala da je predmet dodijeljen u rad postupajućem tužiocu koji će izvršiti provjere navoda prijave.

Prema navodima ove prijave, pomenuta grupa je svojim radnjama, posebno i organizovano, počinila više krivičnih djela kojim su stekli protivpravnu imovinsku korist.

“Ministarka finansija Zora Vidović prekoračila je svoja zakonska ovlaštenja i direktnim radnjama uticala na postupak izbora najboljeg ponuđača, formiranje zajedničkog preduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska, kao i sve dalje radnje koje su bile preduzete u cilju poslovanja tog društva i sticanja imovinske koristi. Mile Radišić, nekadašnji direktor Lutrije Srpske, idejni tvorac pokušaja da se Lutrija privatizuje bez prave, legalne privatizacije, te da od iste isključivu koristi imaju upravo oni protiv kojih se podnosi ova krivična prijava. Njihovim zajedničkim kriminalnim radnjama Lutrija je dovedena na rub propasti, dok su gore pomenuta lica izvukla i dalje izvlače finansijsku korist”, navodi se u prijavi.

Prvi korak je, navodi se u prijavi, bilo donošenje novog Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku i stvaranje zajedničkog monopolističkog preduzeća za organizovanje elektronskih igara na sreću, čime je stvoren monopol nad ostalim privatnim priređivačima igara na sreću.

Radišić iskoristio društveni položaj

“Institucije se koriste i za kontrolu svih ostalih igara na sreću, a čestim promjenama pravilnika se isključivo pogoduje EVL-u i „Senetu“. Vidovićka je u nekoliko navrata prekoračila svoja zakonska ovlaštenja, zloupotrijebila svoj službeni položaj i to tako što je odbila da postupi po odluci Ustavnog suda kojom su utvrđeni neustavnim članovi Uredbe o davanju saglasnosti na izbor najboljeg ponuđača za osnivanje zajedničkog privrednog društva. Isto je bilo sa odlukom Okružnog suda kojim je poništen izbor najboljeg ponuđača, kao i kada je po drugi put obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja novog računarskog sistema”, navodi se u prijavi.

Mile Radišić je, tvrde, koristeći svoj društveni položaj i obećavanjem i nuđenjem finansijske koristi direktno uticao na tok događaja, i stekao i dalje stiče finansijsku korist iz svih krivična djela.

“Radišićevi sinovi su vlasnici firme “Senet” koja služi za izvršenje krivičnog djela pranje novca ilegalno stečenog kroz krimininalne radnje u vezi sa igrama na sreću. Slobodanka Popović je pomoćnica ministarke finasija i članica Upravnog odbora Lutrije u dva mandata (što je sukob interesa), glavna pravna savjetnica Zore Vidović i osoba koja je nezakonite ideje Mileta Radišića stavljala u kvazipravne okvire. Žarko Kukić je pravnik u Ministarstvu finansija Srpske, kum Slobodanke Popović koja ga je i zaposlila u Ministarstvu, član komisije za izbor strateškog partnera Lutrije, kasnije nagrađen mjestima predstavnika državnog kapitala u Lutriji i predstavnika kapitala Lutrije u EVL-u (oboje sukob interesa)”, tvrdi se u ovoj prijavi.

Ministarka Vidović je ranije više puta negirala svoju umiješanost u ove poslove.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss