Kinezi grade autoput u RS po cijeni većoj za 63 miliona KM

01.08.2022.

Više od godinu dana nakon raspisivanja tendera za finansiranje, projektovanje i gradnju dionice autoputa Vukosavlje – Brčko, „Autoputevi RS“ su izabrali izvođača i ugovor dodijelili kineskoj kompaniji „China State Construction Engineering Corporation Limited“. Projekat će, umjesto procijenjenih 702 miliona KM, koštati 765,7 miliona KM.

Piše: Capital.ba

„Autoputevi RS“ su krajem maja prošle godine raspisali tender za finansiranje, projektovanje i gradnju dionice Vukosavlje – Brčko, duge 33 kilometra, procijenjene vrijednosti 600 miliona maraka bez PDV-a.

Tokom proteklog perioda „Autoputevi RS“ su sproveli postupak pretkvalifikacije u kojem je učestvovalo osam kompanija, a komisija preduzeća je zaključila da su uslove za učešće ispunile dvije kompanije, obje kineske.

Njima su upućeni pozivi za učešće u takmičarskom dijalogu, a nekoliko puta su pomjerani i rokovi za dostavljanje detaljnog rješenja.

Na kraju su obje kompanije dostavile ponude od kojih je samo „China State Construction Engineering Corporation Limited“ ispunila sve tražene uslove, ali je cijena koju su ponudili bila znatno viša od procijenjene vrijednosti nabavke.

Međutim, „Autoputevi“ nisu zbog toga odustali, navodeći da je „mišljenjem Agencije za javne nabavke određeno da se postupak nabavke ne mora poništiti ukoliko ugovorni organ obezbijedi novac za nabavku prilagođavanjem budžeta vrijednosti ponude“.

Zbog toga su od Vlade tražili i dobili saglasnost za povećanje vrijednosti investicije sa 600 miliona KM bez PDV-a na 654,5 miliona KM bez PDV-a.

„Autoputevi“ su nakon toga ugovor dodijelili Kinezima.

Idi naVrh

Don't Miss