Senka Kurt na OBN: Čuj mene, mirna Bosna

10.05.2022.

Sat polako otkucava, čeka se bijeli dim iz zgrade državnih institucija, a CiK tvrdi – izbori neće biti odloženi ni minute

Aktualnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću može se svašta spočitati, ali da je veliki državnik ili političar, e to već malo teže.

Uglavnom, da ukratko preletim intervju što ga je dao ovih dana. Prvo, ponovo ima namjeru da se kandidira. Za istu funkciju. Na kojoj, evo, troši treći mandat.

Nije, eto da Komšić želi, ali kaže da mora. Mora ići dalje. Ne može stati. Ne može u ovom trenutku reći  – ne mogu ja više.

Ako su to argumenti što i dalje imaš namjeru kako – tako voditi kakvu – takvu državu, onda svaka čast.

Moram, ne mogu stati, ne mogu reći ne mogu ja više. Kakav je ovo predizborni program? Napravljen da se suprotstavi brojno jačem neprijatelju. Koji iza sebe ima jednostavan program – ili HDZ ili treći entitet. Pa vi birajte.

Uglavnom, hrvatskim biračima nije lako. Kad biraju razumom. Kad su u pitanju srce i interes, tu pogreške nema.

Zapravo, nije lako ni Bošnjacima. Na biralištima ih uvijek zatekne takav švedski stol, pa je samo Jasminu iz Luksemburga jasno kako će i šta će.

Nije lako ni Srbima. Naročito onima koji nisu za Dodika. Razapeti između strahova, neizvjesnosti i nerazumljivih poteza što ih prave mlađahni Stanivuković ili popularni, a malo razumljivi Vukan.

Pa šta nam je činiti? Glasati! Kako god okreneš  – bolje i to nego dopustiti da naš glas uzmu oni. Ukradu. Dopišu. Prepišu.

No, do izbora ima još ihi hi. Ili u najkraćem, par mjeseci političke arene koja će nam ljetnje praznike pretvoriti u noćnu moru.

Para vele nema, a ne zna se ni da li će ih biti. Moraju se osigurati 15 dana od raspisivanja izbora. Dakle, najkasnije do 19. maja. Vijeće ministara do tada mora ovo pitanje staviti na dnevni red.

Sat polako otkucava, čeka se bijeli dim iz zgrade državnih institucija. Centralna izborna komisija tvrdi – izbori neće biti odloženi ni minute.

I šta vam to govori?

Da će se obistiniti prijetnja predsjednika HDZ, koji je održavanje izbora ocijenio kao izravnu prijetnju miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Obzirom da nema novog Izbornog zakona i da je lako moguće da Komšić, koji mora opet biti kandidat, može pobijediti i ovog puta, Čoiić najavljuje drastične korake – pokretanje svih pravnih procedura i koraka za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH. Na načelima Federacije. Gdje će, veli, svim Hrvatima biti osigurana potpuna ustavna jednakopravnost.

Kad ovaj bućkuriš od velikih riječi prevedemo  –  Čović je najavio sljedeće – ili izmjena Izbornog zakona ili  Treći entitet.

No, o tome je još rano govoriti. A i besmisleno. Jer pripremamo ražanj, a zec je u šumi. Odnosno pričamo o tome šta bi bilo kad bi bilo, a para ni na vidiku.

Pa se moraš diviti toj sjajnoj zamci, koju su zajednički režirali Čović i Dodik. Neka oni samo raspisuju, mi ne damo pare. I mirna Bosna.

Čuj mene, mirna Bosna!

 

Idi naVrh

Don't Miss