VLADA PLOCE 16.12. 1 635x300 1
VLADA PLOCE 16.12. 1 635x300 1

Nakon milionskih ulaganja: Nikome iz Vlade FBIH nije u interesu revizija Naftnih terminala Ploče

06.03.2022.

Naftnim terminalom Ploče decenijama upravlja HDZ-ov kadar Josip Tomić koji je pravosnažnom presudom osuđen za privredni kriminal u ovoj firmi. Ovaj podatak nije sporan Vladi FBIH koja godinama ulaže milione KM budžetskih sredstava nemajući nikakvu kontrolu nad utroškom sredstava. Upravo u tom kontekstu treba posmatrati zabranu ulaska predstavnicima Ureda za reviziju FBIH u ovo strateško preduzeće FBIH  vrijedno 700 miliona KM

Piše: Predrag BLAGOVČANIN

Naftni terminali Ploče (NTF) pravni nasljednik Energopetrola Ploče, od završetka ratnih dešavanja djeluju kao sestrinska firma Operatora terminala Federacije u 100% vlasništvu FBIH. Zbog svog strateškog položaja kao i kapaciteta skladištenja naftnih derivata u iznosu od 80  miliona tona, godinama su u fokusu različitih interesnih skupina koji su svojim djelovanjem, kao i poslovnim odlukama Josipa Tomića, u više navrata, pokušali gurnuti NTF u stečaj.

Najbliže u toj namjeri došao je „DeltaGrip“ kompanija registrovana u Londonu pod indirektnim vodstvom hrvatskog naftnog mešetara i lobiste Jasminka Umičevića. Upravo Umičević zajedno sa Nedžadom Brankovićem, prema pisanju medija, bio je  duboko involviran u aferu kriminalnog stečaja Energopetrola u Zagrebu na način da je aktivno sudjelovao u dogovorima o statusu imovine firme koja je početkom 2000-ih po poslovnim rezultatima bila odmah iza INA-e.

Nakon propasti Energopetrola Zagreb, DeltaGrip 2005. godine potpisuje ugovor sa NTF-om, u tom trenutku Energopetrolom Ploče, o skladištenju nafte. Aneksi na inicijalni ugovor potpisani od strane Josipa Tomića te kasnije nastale štete, rezultirale su parnicom u visini od 200 miliona KM pred međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

U tužbenom zahtjevu, zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu NTF Ibrahimu Bećirbegoviću i Nikoli Štuli kao i odvjetničkom uredu Gordane Grubeše, DeltaGrip je uspio samo 6%. Tako da im je umjesto 200 miliona KM odštetnog zahtjeva dosuđeno cca. 15 miliona KM.

Naftni terminali Ploče/foto: Energetika-net

Obzirom da su računi NTF-a bili blokirani, presuda je dovela ovu firmu da stečaja. Kako bi se gubitak strateškog preduzeća u vlasništvu FBIH izbjegao, tadašnja federalna vlada na čelu sa Nerminom Nikšićem daje suglasnost OTF-u, koji su vlasnik Naftnih terminala Ploče, za kreditni angažman kod komercijalnih banaka s ciljem isplate DeltaGripu.

Uloga Josipa Tomića u sklapanju štetnih ugovora s DeltaGripom bila je i predmetom rada Finansijske policije koja je u julu 2008. godine dostavila krivičnu prijavu protiv Tomića, Drage Burđeleza, tadašnjeg premijera Nedžada Brankovića ministra energije, rudarstva i industrije FBIH Vahida Heće, Stipe Buljana dugogodišnjeg sekretara Federalnog ministarstva energetike i rudarstva kao i drugih.

Iako je tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić najavljivala ekspresno podizanje optužnice, do danas nema informacija u kojoj je fazi ovaj predmet.

Pored istraga u Bosni i Hercegovini protiv Josipa Tomića podneseno je niz prijava pred nadležnim organima u R. Hrvatskoj pa je tako 2014. godine pred Županijskim sudom u Dubrovniku pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog pronevjere nešto više od 14.000 KM s tim da je sud odredio da kazna neće biti izvršena ukoliko Tomić u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Strateško opredjeljenje: Josip Tomić

Pravomoćna presuda za pronevjeru kao i niz drugih afera nisu bile prepreka novoj Federalnoj vladi oličenoj u koaliciji SDA-HDZ-SBB da Josipa Tomića 2016. godine vrate na poziciju direktora NTF Ploče.

U periodu zadnjeg mandata Josipa Tomića na čelu NTF-a aktualizirana je tužba DeltaGripa za nadoknadu štete po izgubljenoj dobiti u periodu od februara 2007. godine do aprila 2009. godine koja je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 2021. godine pravosnažno dosuđena u korist DeltaGripa u ukupnom iznosu od 4.186.230 USD plus zatezne kamate što prema procjenama u konačnici iznosi oko 10 miliona USD.

Indikativno, Josip Tomić otkazuje punomoć odvjetničkom uredu Grubeša, a kasnije i advokatu Almiru Dervišbegoviću te u novoj tužbi DeltaGripa angažuje zagrebačkog advokat Marka Krpana koji je u žižu hrvatske javnosti došao kao pravni zastupnik Briana Alfonsa Fuentesa koji se dovodi u vezu sa lihvarskim kreditima kojima su građani R. Hrvatske oštećeni za 91 milion kuna.

NTF je izgubio ovu tužbu, a odštetni zahtjev u iznosu od 5,2 miliona USD nakon nagodbe koju su postigli predstavnici matičnog preduzeća OTF kao i NTF-a sa DeltaGripom plaćen je na način da je OTF kao matično preduzeće podigao komercijalni kredit čiju ratu će plaćati NTF.

Predstavnici Vlade FBIH i Josip Tomić/foto: Vlada FBIH

U konačnici, nepovoljnim ugovorima koje je potpisivao Josip Tomić kao direktor NTF-a na račun DeltaGripa isplaćeno je blizu 25 miliona KM.

O štetnosti ovih ugovora  portal tačno.net pisao je u više navrata, međutim ovi ugovori samo su jedan segment poslovanja NTF-a pod vodstvom Josipa Tomića.

Prema izvorima iz OTF-a, obzirom na eksteritorijalni status ovog preduzeća u vlasništvu FBIH, niko pa ni matično preduzeće OTF nema stvarni uvid u poslovanje kao i milionske utroške sredstava kako za saniranje smještajnih kapaciteta, razne rekonstrukcije kao i operativne troškove. Podsjećamo, NTF ne raspisuje tendere za nabavke niti djeluje po relevantnim zakonima Bosne i Hercegovine.

Obzirom na gore pobrojane činjenice kao i na nevjerovatan podatak da je Josip Tomić pravosnažno osuđen za kriminal u NTF-u postavlja se pitanje iz kojeg razloga Vlada FBIH, resorno ministarstvo kao i matično preduzeće OTF ne pokrenu njegovu smjenu.

Odgovori se možda kriju u stranačkim interesima HDZ-a i SDA kao i podatku da ovo preduzeće registrovano za skladištenje i distribuciju nafte ne podliježe Zakonu o javnim nabavkama.

Podsjećamo, Vlada FBIH je prošle godine povećala temeljni kapital NTF-u Ploče za 4 miliona KM, a sredstava su dodijeljena prema usvojenom Programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture ovog preduzeća.

Za federalnu reviziju u NFT-u nema mjesta

Da nikome iz sadašnje Vlade nije u cilju revizija poslovanja NTF-a pokazuju sva dešavanja vezana za sprečavanje Ureda za reviziju u postupku kontrole poslovanja OTF-a kao i NTF-a Ploče.

Ured za Reviziju FBIH u sklopu svojih aktivnosti revizije OTF-a smatrao je da bi bilo korisno da se uradi i revizija NTF-a koji je u 100% vlasništvu Federacije BIH. Početkom ove godine predstavnici ove institucije nakon pismene korespondencije pokušali su fizički ući u poslovne prostorije NTF-a u Pločama u čemu su spriječeni od strane Josipa Tomića, advokata Marka Krpana, policijskog inspektora za strance kao i inspektora rada ispred Državnog inspektorata RH.

Hermedin Zornić/foto: klix.ba

Direktor OTF-a Hermedin Zornić, institucije koja je dobila negativan finansijski izvještaj, govoreći o problemu revizije NTF-a ističe problem nadležnosti.

NTF je kćerka firma OTF-a. Zakon o supsidijarnim društvima je propisao način djelovanja i nadležnosti u kojima smo ja i kolega Slaven Zeljko skupština NTF-a. Oni nisu dozvolili ulazak pod izgovorom da se dole radi po zakonima R. Hrvatske. Mi smo zaprimili dopis od Federalne revizije i tražili smo da se revizija uradi preko nas. O ovome je upoznata Vlada FBIH kao i resorno ministarstvo. Ja lično smatram da ako je Vlada FBIH vlasnik ne bi trebalo biti problema vezano za reviziju ali očigledno je pitanje nadležnosti a ja u to ne želim da ulazim.“

Na nemogućnost obavljanja revizije iz Ureda za reviziju upozorili su resorno ministarstvo, Vladu FBIH ali dva mjeseca kasnije od nadležnih nije dolazio odgovor. Iz tog razloga Ured za reviziju obraća se Parlamentarnoj komisiji za reviziju. Međutim Parlamentarna komisija zadužena za rješavanje ovog problema na sjednicu održanu 28.2. ove godine ne poziva predstavnike Ureda.

Dževad Nekić/foto: Avaz

Dževad Nekić, Glavni Federalni revizor naglašava da je ovo prvi put do sad da se predstavnici Ureda ne pozovu na sjednicu parlamentarne komisije.

Što se tiče NTF-a mi smo sve dostavili vladi FBIH, resornom ministarstvu kao i Parlamentarnoj komisiji ali nama niko do sad nije dostavio informaciju na koji način oni gledaju na ovaj problem. Mislim da je Parlamentarna komisija trebala dati neku instrukciju ali oni nas nisu pozvali na sjednicu što se događa po prvi put. Mi smo imali tri tačke koje su veoma bitne, nastavak procesa revizije NTF-a, plan revizija kao i izmjene zakona. Meni je neshvatljivo da neko ne želi da se obavi revizija nekog subjekta, a kontinuirano se ulažu značajna finansijska sredstva putem OTF-a u NTF.

Sve što kažu to nije istina

Josip Tomić direktor NTF-a naglašava da on nema problem sa revizijom ali da reviziju ne mogu raditi predstavnici Ureda za reviziju FBIH.

„Nije istina da im nije omogućeno. Što se tiče nas mogu uvijek doći i vrata NTF-a su otvorena za sve. Međutim NTF radi po hrvatskim zakonima i reviziju mogu raditi samo revizorske kuće iz R. Hrvatske. Znači Ured za reviziju može tražiti od Hrvatske da uradi reviziju. Ne mogu oni iz BIH doći i raditi ovdje.“

Josip Tomić/foto:CIN

Tomić ističe da kontrola poslovanja postoji i da se revizorski izvještaji urađeni od ovlaštene kuće iz R. Hrvatske redovno dostavljaju skupštini OTF-a kao i Vladi FBIH.

„Reviziju poslovanja rade hrvatski revizori jer je NTF hrvatsko trgovačko društvo samo što je vlasnik FBIH. Vi ako otvorite firmu u Njemačkoj ne može doći revizija iz BIH. Tako da je ta priča da mi nešto ne dozvoljavamo izmišljena. Svake godine se revizorski izvještaji predaju Skupštini OTF-a tako da i Vlada FBIH ima sve podatke.“

O problemima unutar NTF-a i Operatora terminala FBIH kao i činjenici da FBIH danas u jeku najveće naftne krize umjesto 200 miliona litara ima svega 7 miliona naftnih rezervi pokušali smo razgovarati s resornim ministrom Nerminom Džindićem. Na naše pozive za intervju na temu naftnog sektora nije odgovarao.

(Tačno.net)

Idi naVrh

Don't Miss