uu
uu

Srbija se pridružila osudi ruske invazije na Ukrajinu

02.03.2022.

Generalna skupština UN pozvala Mosku da odmah povuče snage iz Ukrajine. Vučić: Postoji malo razumevanja za poziciju Srbije bilo gdje u svetu

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas je usvojila Rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine.

Za rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a suzdržano 35.

Bosna i Hercegovina glasala je “za”, ali i Srbija, što je posebno iznenađenje.

Predsjednik Srbije Aleksandar  Vučić večeras je u obraćanju građanima priznao da “se u nikad gorem raspoloženju obraća ljudima”.

On je rekao da su se dogodile tektonske promjene na svjetskoj političkoj sceni i naglasio da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da “danas postoji veoma malo razumevanja za poziciju Srbije bilo gdje u svetu”.

Vučić: Obratio se građanima povodom podrške Ukrajini

U prethodnih 48 sati nisam obaveštavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Lično sam razgovarao sa predstavnicima EU, SAD-a, Ursulom von der Leyen, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasanja u UN-u do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa neverovatnim pritiskom  – naglasio je Vučić.

On je zahvalio predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća, kao i predstavnicima SAD-a, na korektnosti.

Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama. Nismo to smeli zbog historije da prešutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije – rekao je Vučić.

On je istaknuo bojazan da bi moglo uslijediti izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih naroda, što bi omogućilo promjenu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se jamči teritorijalna pripadnost Kosova Srbiji.

Planiraju na osnovi člana 6 povelje UN-a povesti raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a, poslije toga ostaje otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244, nakon čega mi više ne bismo imali pravnu osnovu na koju bismo se pozivali na očuvanje teritorijalnog integriteta– rekao je Vučić.

Ocijenio je da bi potom uslijedilo priznanje nezavisnosti Kosova od NATO i EU-a, uključujući članice Unije koje dosad nisu priznale državnost Kosova.

Da budem otvoren – uopšte ne isključujem tu mogućnost – rekao je Vučić.

Za Rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a suzdržano 35

Protiv Rezolucije glasale su Ruska Federacija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja.

Države koje su bile suzdržane su Alžir, Angola, Armenija, Bangladeš, Bolivija, Burundi, Republika Centralna Afrika, Kina, Kongo, Kuba, El Salvador, Indija, Iran, Irak, Kazahstan, Kirgistan, Laoska Narodna Demokratska Republika, Madagaskar, Mali, Mongolija, Mozambik, Nambija, Nikaragva, Pakistan, Senegal, Južna Afrika, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Uganda, Tanzanija, Vijetnam, Zimbabve.

Idi naVrh

Don't Miss