a4ba942ed3240bef9c80306360271669
a4ba942ed3240bef9c80306360271669

Adin Šabić: Grijeh je Bakire što vas plaćamo da nam pričate o rovovima

14.10.2021.

Ne mogu danima da se otmem rečenici Bakira Izetbegovića „bio bi grijeh mlade poslati u  rovove“.  Koliko god se trudim da je svarim, iznimno mi teško ide, jer ne mogu da pojmim nivo bezobzirnosti i bezobrazluka koji leži u ljudima koji se za sudbinu ove države pitaju. 

Iako sam svjestan političkog spina i svih igara koje priučeni bh. političari igraju ne mogu i ne želim da prihvatim činjenicu da čak i tada ne postoje granice, onaj prag humanosti koji se ne prelazi, a koji čak i u životinjskom svijetu instikta i odsutnosti razuma postoji.

No, ono što posebno izjeda, projeda i najeda jeste činjenica da neko priča o tome kako je grijeh mlade slati u rovove! A postavlja se dovoljno kvalitetno pitanje, ko će Vama gdin Izetbegović ići u te rovove? Gdje su Vama gdin Izetbegović mladi? U Njemačkoj? Austriji? Sloveniji? Svugdje, je li tako? Samo ih u Bosni i Hercegovini nema, a i ovo što ih ima čekaju da završe obrazovanje i da stanu u redove ispred ambasada!

Licemjerno je da o mladima govorite u kontekstu rovova, a ne u kontekstu njihovih prava da imaju zaposlenje, pravo na adekvatno zdravstvo, pravo na mirno i poticajno okruženje za uspostavljanje porodice. U tom kontekstu se o mladima ne govori dovoljno, kao ni o tome što idu. Nemate zvanične brojke koliko ih je otišlo jer se bojite čak o tome i pričati, ali se ne bojite govoriti o rovoima, kao da su nama rovovi mnogo toga dobroga donijeli.

Sama pomisao na rovove u ovoj državi pobudit će traumatična iskustva kod mnogih onih koji su u njima bili, svjedočili smrti i preživljavanju, ali i onih koji pak to nisu, no u njima su izgubili najmilije. Jedna takva riječ ovdje će izazvati buru potresujućih emocija, pogotovo onih koji su se za ovu državu borili, a dobili su danas šta? DRŽAVU SLUČAJ!

 Ne pitate se gdin Izetbegović što mladi strahuju biti u ovoj državi? Ne pomislite vjerovatno nikada da je to do vas velikih političara, koji nam stalno pričate o ratu, koji nas vraćate u vremena trauma i straha, umjesto da nas spajate, pričate nam o životu, međusobnom poštovanju i ekonomskom prosperitetu!

Ne pitate se Vi vjerojatno, a ni Vama slični šta je s mnogim porodicama koje žive rastavljene jer njihovi članovi obitelji su promorani da rade vani. Sigurno se ne pitate ni za sve one koji su željni svoje djece, unučadi, a koje su političari otjerali iz ove države. Čime? Neradom i sijanjem dugogodišnjeg straha.

Zato vi gdin Izetbegović i vama slični, sve dok je u ovoj državi haos zahvaljujući političarima, nemate pravo da govorite bilo šta za mlade, a još manje da mislite da ih možete slati ponovo u rovove, u neizvjesnost, u smrt! Baš svi vi koji im ne možete nikada i nikako služiti kao primjer. Stoga, naš jedini grijeh je Bakire što vas plaćamo da nam pričate o rovoima.

Idi naVrh

Don't Miss