BYMC LGBTIQ Story
BYMC LGBTIQ Story

Pružanje podrške ranjivim migrantima u BiH: “Moja najveća životna želja je bila da budem prihvaćen – i konačno jesam”

01.07.2021.

Hamr* je kao talentirani i poznati mladi izvođač pop muzike, usto i uspješan trener plesa, u svojoj domovini na Bliskom Istoku imao svijetlu budućnost. Ali su mu se svi snovi srušili čim su njegova porodica i zajednica otkrili da je gay.

„Svi problemi i sva nesreća koja me zadesila rezultat su moje seksualne orijentacije,“ kaže Hamr, danas dvadesetpetogodišnji mladić koji živi u Bosni i Hercegovini.

Porodica ga nije željela prihvatiti onakvog kakav jeste te ga je majka prisilila da sklopi brak s jednom djevojkom. Kasnije će se njih dvoje razići. Optuživali su ga da svojim pjesmama i video snimcima promovira nemoral i LGBTQI zajednicu. S obzirom da se u njegovoj zemlji pripadnost LGBTQI zajednici smatra krivičnim djelom, Hamr je bio izložen riziku od progona. Stoga je zaključio da mora otići iz svoje zemlje.

Uputivši se sâm sa stvarima vrijednim koliko stane u ruksak, Hamr nije nikome rekao zašto se krenuo na nesiguran migrantski put. Nakon što je u svojoj domovini pretrpio povrede osnovnih ljudskih prava zbog svoje seksualne orijentacije, bojao se da će tokom putovanja ponovo naići na predrasude i diskriminaciju.

„Bilo je vrlo teško. Svaki moj korak je bio bolan. Nisam bio siguran kako bi drugi migranti reagirali da sam im ispričao svoju priču,“ prisjeća se Hamr. „Na svu sreću, na putu za Bosnu i Hercegovinu sam upoznao prijatelja koji me je prihvatio kao ljudsko biće i koji me poštuje kao čovjeka. To je olakšalo moje putovanje u nepoznato.“

Topao dom u Centru za dječake i mladiće

Hamr je u Bosni i Hercegovini pronašao bezbjedan i prijateljski naklonjen prostor u kojem može biti svoj, a koji se nalazi u jednom od tri centra za dječake i mladiće koje vodi UNFPA, paralelno sa također tri centra za žene i djevojke. Centri za dječake i mladiće su smješteni u privremenim prihvatnim centrima za migrante i izbjeglice. U njima je organizirano neformalno obrazovanje mladih migranata i izbjeglica poput Hamra kroz koje grade životne vještine: ono obuhvata časove jezika, podršku među migrantima i tematske diskusije o pitanjima poput ljudskih prava, rodne jednakosti i rodno zasnovanog nasilja.

„Ovi centri koje podržava UNFPA predstavljaju posvećen i siguran prostor u kojem sve muške osobe iz izbjegličke i migrantske populacije mogu uživati u uključenosti i razumijevanju kroz priznavanje ljudskih prava i jednakosti“, izjavio je predstavnik UNFPA John Kennedy Mosoti. „U našim centrima svaka osoba ima slobodu da bude jedinstvena i da otkrije svoje prednosti i slabosti, svoje želje i žudnju, strah i sve što je brine. Osoblje UNFPA je spremno saslušati ih i pružiti im podršku kako bi unijelo optimizam među mlade ljude, kao i među mlade iz LGBTQI zajednice koji su često zapostavljeni.“

Do februara 2021. godine je ukupno 9.358 adolescenata i mladića bilo uključeno u obrazovanje iz životnih vještina koje se provodi u tri centra za dječake i mladiće u Bosni i Hercegovini koje vodi UNFPA. Program je dio cjelokupnog humanitarnog odgovora UNFPA u zemlji, koji je fokusiran na sprečavanje rodno zasnovanog nasilja i osiguranje pružanja usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Oko 70.000 izbjeglica i migranata je u protekle tri godine registrirano u Bosni i Hercegovini.

Povezivanje s drugima

Iz svog privremenog doma u izbjegličkom kampu u Blažuju Hamr svako jutro odlazi pješke do Centra za dječake i mladiće u kojem njegov dan počinje šoljom toplog čaja i časom engleskog jezika. Zahvaljujući aktivnostima Centra, Hamr brzo napreduje u učenju engleskog i bosanskog jezika, a svaki dan ima priliku koristiti svoja nova jezička umijeća.

„Jezik je jako bitan. On nas povezuje i otvara prozor u svijet“, kaže Hamr.

Hamr također koristi i univerzalni jezik – muziku, svoju najveću ljubav – kojim prenosi svoje emocije kroz svakodnevno pjevanje i pisanje pjesama. Poznat je kao zabavljač u kampu u Blažuju i svi vole biti u njegovoj blizini.

„Pjevam gdje god se nalazim. Bez obzira kako se osjećam, ja pjevam. Bez obzira s kim sam, ja pjevam,“ kaže Hamr. „Pjesme su moj život i moj najvjerniji saputnik.“

„Drago mi je što imam priliku pjevati drugima u Centru i ponekad im čitam svoje stihove, ako im ne dosadi!“ smije se. Govoreći o vremenu koje provodi u Centru za dječake i mladiće, Hamr stavlja ruku u džep i izvlači zgužvani papir. „To je pjesma o ljubavi i nadi“, objašnjava sa smiješkom na licu. „Čuvam tu pjesmu i jednog dana ću je otpjevati.“

 

„Razumijevanje i prihvatanje su najveći dar“

Osjećaj sigurnosti koji pruža Centar za dječake i mladiće je za Hamra i druge pripadnike ranjivih kategorija dragocjen. Strah i stid koji su doživjeli znači da se mnogi slučajevi nasilja nad punoljetnim i maloljetnim muškim osobama ne prijavljuju. To je posebno slučaj kada pripadaju LGBTQI zajednici u svojoj domovini u kojoj je društveno neprihvatljivo biti gay i za muškarce da imaju spolne odnose sa drugim muškarcima ili je zakonom propisana stroga kazna. S obzirom na osjetljivost Hamrove situacije, voditelji postupka su mu osigurali svu potrebnu podršku u privremenom prihvatnom centru kako bi se smanjio rizik od nasilja.

„Od prvog dana mi je dozvoljeno da u smještajnoj jedinici spavam s predivnim ljudima koje danas zovem prijateljima i da koristim zasebno odvojeno kupatilo, na čemu sam im vrlo zahvalan“, prisjeća se.

Hamr kaže da također cijeni mogućnost da otvoreno razgovara o osjetljivim pitanjima. „Osjećam se slobodnim da iznesem svoje mišljenje i da učim iz mišljenja drugih učesnika. Kaže, „Ovdje smo svi jednaki.“ Cilj grupne diskusije u Centru za dječake i mladiće je podići svijest mladih u pokretu o ljudskim pravima i sprečavanju raznih oblika rodno zasnovanog nasilja, što također utječe i na pripadnike LGBTQI zajednice i drugih ranjivih kategorija.

„Svaka sijeda dlaka na mojoj glavi predstavlja jedan problem sa kojim sam se suočio. Morao sam savladati toliko prepreka i preći dug put da bi me neko shvatio,“ kaže Hamr. „Centar za dječake i mladiće je prvo mjesto na kojem su mi drugi pokazali iskreno razumijevanje i pružili podršku.“

„Ovdje sam stigao umoran i beznadežan, ali se sve promijenilo nakon prvog razgovora sa osobljem“, dodaje. „Njihovo razumijevanje i prihvatanje je jedan od najvećih darova koje sam mogao dobiti.“

Hamr kaže da su drugi učesnici Centra također bitan izvor podrške, iako dolaze iz različitih kultura i imaju različitu prošlost. „Vjerujem da ćemo cijeli život biti prijatelji zato što svi ovdje imamo isti cilj,“, kaže. „Svi smo ovdje došli u potrazi za samim sobom, za našim punim potencijalom koji nismo mogli ostvariti u zemljama iz kojih dolazimo.“

* Ime je promijenjeno radi zaštite privatnosti i identiteta.

Slike

Mladići izbjeglice i migranti sudjeluju na IT sesiji u Centru za dječake i mladiće u Bosni i Hercegovini, koji podržava UNFPA.

Photo: UNFPA Bosna i Hercegovina

Čas bosanskog jezika u Centru za dječake i mladiće u Privremenom prihvatnom centru u naselju Blažuj.

Photo: UNFPA Bosna i Hercegovina

Hamr pjeva pjesmu koju je sâm napisao drugim učesnicima Centra za dječake i mladiće.

Photo: UNFPA Bosna i Hercegovina

 

Idi naVrh

Don't Miss