Bakir Semir 2
Bakir Semir 2

Crnac, drvo, šuma i hemija Bakira Izetbegovića

27.04.2021.

Izetbegovićeva izjava kojom je komentirao odlazak Semira Efendića podigla je prašinu. Na društvenim mrežama ocijenjena je kao “rasistička”, a dr. Mujagić kaže: SDA očito gubi

Piše: Senka KURT

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović intervjue, javne istupe i gostovanja u medijima često odigra u korist vlastite štete. Posljednji primjer je od prije dan dva, kada je Izetbegović na BHRT-u komentirao osipanje SDA, te odlazak iz stranke dojučerašnje uzdanice, Semira Efendića.

Unatoč prividnom stavu “nama je u SDA svejedno”, činjenica je da je odlazak Efendića veliki udarac za SDA. Ne samo što se Efendić nalazi na čelu jedne od najvećih općina u BiH (Novi Grad), već što njegovim dugoočekivanim izlaskom SDA gubi jedinog načelnika, kojeg je dobila nakon novembarskih lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo.

Poznato je već da Efendić odlazi, najvjerovatnije na čelo davno zamrle Stranke za BiH, a Izetbegović povodom tog transfera kaže:

To smo do sada viđali u sportu. Kad nekoj ekipi ne ide dobro onda uzmu nekog trenera ili crnog košarkaša.

Izetbegović: Izjava koja je izazvala reakcije

Upravo ova rečenica, a u samoj izjavi ima još toliko spornoga izazvala je oštre reakcije, doduše uglavnom na društvenim mrežama.

Twitteraši su kao i obično najbrži i najoštriji i promptno su Izetbegovićevu izjavu nazvali “rasističkom”.

Oštro i otvoreno reagirala je i Ika Ferer Gotić, producentica i voditeljica na N1, majka dvije kćerke, koje već godinama (bolje rečeno od kako su doselile u BiH) trpe različite vrste nasilja zbog boje kože.

Ne dozvolimo da djeca žive u prošlosti

Ferer Gotić ističe u svojoj objavi da Izetbegović, kao predstavnik i lider najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini izgovara riječi koje čak i Ustav Bosne i Hercegovine zabranjuje. Te riječi, dodaje ona, nose sa sobom težinu i uvod u jednu neizvjesnu budućnost.

Bakir Izetbegović je upravo otvorio vrata normalizaciji ovakvih izjava, a sutra i nasilju. Ovo nije tek neki bezimeni bot na Twitteru koji necenzurirano vrijeđa sve što je drugo i drugačije, nego je u pitanju javna ličnost, Bakir Izetbegović glavom i bradom u programu državne televizije. Manjine u Bosni i Hercegovini su dovoljno patile. I danas nemaju osnovna prava. Nismo riješili glavna pitanja manjina koja je i Strasbourg naložio. Ako ovo ne brine svakog građana ove zemlje, bez obzira na etnicitet i naciju, onda je Bosna i Hercegovina već osuđena na jedan vrlo dug i mračan period u koji su nas naši političari već lagano uveli. Ako smo mi već osuđeni na ovakvu sadašnjost, ne dozvolimo da naša djeca žive našu prošlost – jasna je i decidna Ferer Gotić.

Ističe kako je ljuta, razočarana, uvrijeđena. Kaže možda je izjava nespretna, možda u neznanju, možda data i potpuno svjesno. Sve u svemu, za Ferer Gotić, ta Izeetbegovićeva izjava je nedopustiva.

Ferer Gotić: Ljuta i razočarana

 

Pa se vraća malo u povijest, stotinjak godina unatrag, kada su stotinu bijelaca obućenih u zloglasne KKK šutali su i gonili muškarce afričkog porijekla  – tek onako, za zabavu!

Kada su shvatili da su ti mučenici bili brži i spretniji od njih, prinuđavali su ih na sportske utrke u zamjenu za nebatinjanje. I sada, u 21. vijeku, neravnopravnost i segregacija u sportu je jedna od najvećih nepravdi prema ljudima druge boje. No, kada danas kažete “Kada ne ide ekipi, uzmi crnog igrača” znači da kada bijela ekipa posrne, potežete za građanima ‘drugog reda’, jer tzv “crni igrači” nisu ni stigli u prvu postavu tima. Zašto bi, pa oni su crni! Ne znači ‘uzmi boljeg” – navodi Ferer Gotić.

Ona ističe da prije svega kao majka, a zatim i kao građanka BiH ima dužnost iskazati zabrinutost za ovakve bahate i poprilično rasističke izjave…

Prije svega jer će me moja djeca jednog dana pitati “Mama, a šta si ti uradila da nama bude bolje”. Sve su ovo naša djeca! Prestanite više da nas tjerate odavde – poručuje Izetbegoviću na kraju posta Ferer Gotić.

Za Interview.ba je dodala da je u ovom postu rekla sve i da na problem kojega preživljavaju njene kćerke, kubanskog porijekla i ona doživljavaju godinama. I čini se, bez uspjeha, upozoravaju na to.

Prikrivanje činjenica

Prof. dr. Nermina Mujagić sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka, u čijem je fokusu i političko komuniciranje istakla je za Interview.ba kako se stiče utisak da je Izetbegovićeva izjava više populistička nego rasistička.

Bakir Izetbegović pokušava da prikrije činjenicu da odlaskom Semira Efendića SDA puno gubi. Izetbegović pokušava da uspostavi direktnu vezu sa “običnim svijetom”, koji prati sporstva zbivanja, te obrće tezu, fokus stavlja na Stranku za BiH, kojoj treba neko da je vrati na političku scenu. Dakle, radi se o klasičnom spinovanju, u kojem nisu bitni nedemokratski procesi zbog kojih je Efendić i napustio SDA. Predizbora kampanja je očito počela – smatra dr. Mujagić.

Ona dodaje kako nije iznenađena ovom izjavom.

Političari već odavno vulgariziraju javnu sferu i tako sputavaju i obeshrabruju one koji na politiku gledaju kao na umjetnost vladanja – pojašnjava.

Kad se u jednoj rečenici, a govorimo o domaćoj politici, nađu riječ vulgarno i umjetnost sigurni smo da je jasno šta pobjeđuje.

Kako bilo, poražavajuće je što niko nije, neće, niti očekuje da se Izetbegović ispriča zbog ove izjave.

Treba napomenuti da je u nastavku lamenta o “crnom igraču i treneru” dojučerašnjeg stranačkog kolegu Efendića vrijeđao i dalje. Te ga usporedio s drvetom.

Kad se ukloni jedno drvo stvori se mogućnost da izrastu dva na njegovoj poziciji – dodao je Izetbegović.

Da zaključi, naveo je da je Efendić otišao iz SDA “jer nije bilo hemije”.

Kad se podvuče, pa u jednu izjavu stanu crnci, drvo i šuma, a nema hemije, jasno je da još što šta fali. Makar da se dva puta razmisli prije nego ovako skandalozne izjave stignu u javnost.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss