fotro2
fotro2

Edin Forto: Neću da budem čangrizav, ali i meni sve promjene u Kantonu idu presporo

22.04.2021.

Prvi čovjek Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto govori o tome kako je nabavio prve doze vakcina, o odnosima u koaliciji, o ideološkim razlikama, o tome koliko stotina miliona duguje Gras, o kriminalu koji su ostavile prethodne vlasti. I planovima za izbore 2022.

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nakon 100 prvih dana Vlade za Interview.ba govori o stanju koje su nakon kratkotrajne pauze zatekli u Kantonu. Ističe činjenicu da su ponovo preuzeli vlast u jeku trećeg, vjerovatno i najtežeg vala pandemije, da su prevrtali svaki kamen u potrazi za vakcinama, tražili način da saniraju ekonomske posljedice. Ističe da najbolje vrijeme ove koalicije, koju sada uz Našu stranku čine i SDP i Narod i pravda, tek dolazi.

Spreman je kaže prihvatiti greške, ali ne pristaje da se o odnosima između koalicijskih partnera pravi show. Sporazum koji je potpisala trojka, tvrdi Forto, jači je od ideoloških razlika između ove tri stranke.

Razgovarala: Senka KURT

 

Interview: Ovih dana Vlada Kantona Sarajevo, na čijem ste čelu već drugi put, već je sto dana na  vlasti. Vrijeme je to za podvlačenje crte. Kako biste ocijenili ovih sto dana.

Forto: Na žalost, ne možemo pobjeći od činjenice da nas je dočekao treći val pandemije sa novom varijantom virusa, koji se širio jače, agresivnije, stvarao teže kliničke slike i Sarajevo je to osjetilo na najgori mogući način. Sad vidimo da neke druge regije u BiH, ali i u Evropi proživljavaju ono što nam se desilo u naših prvih sto dana. Lagali bi ako bi se pretvarali da to nije obilježilo naš početak drugog dijela mandata.

Interview: Najveće kritike upravo u tom periodu su išle na račun Vlade KS, a vezano za zdravstvenu situaciju, odnosno nabavku vakcina. Čini mi se da ste Vi “preletjeli”, pa ste na početku bili uvjereni da ćete sami, kao Vlada KS, riješiti taj problem.

Forto: Nisam preletio, ne bih se složio s Vama. Mi smo 14. januara, nakon imenovanja, odvojili novac za vakcine i krenuli samostalno u nabavku, imajući u vidu da smo skeptični zbog napora koje rade drugi nivoi vlasti. Jučer je počela vakcinacija u Zetri vakcinama koje je Kanton Sarajevo samostalno nabavio.  Na žalost, radi se o manjim količinama, o donaciji, ali to smo mi nabavili. I da nismo krenuli 14. januara da prevrnemo svaki kamen da dođemo do vakcina ne bi počela ni masovna vakcinacija. Nadam se da će i drugi nivoi vlasti, Covax mehanizam, osigurati više doza. Ne radi se ovdje o nekoj utrci. Svi treba da se potrudimo. Odgovorno tvrdim da je Vijeće ministara moglo puno bolje ovo izvesti, da se nisu smjeli oslanjati na Covax mehanizam, znali smo u startu da će on štekati. Morali su ići direktno u nabavku, što nisu nikada uradili.

Ko je otvorio BiH za skijaše?

Interview: Gdje ste nabavili vakcine koje se od jučer koriste u Kantonu Sarajevo?

Forto: One su donacija iz Srbije. Očekujemo još jednu donaciju, od jedne druge države, možda već za nekoliko dana. Mi smo i u direktnim pregovorima sa nekim proizvođačima, može se desiti da i komercijalno dođemo do vakcina.

Interview: U proteklom periodu Sarajevo je zabilježilo svoje najteže dane, na žalost evidentirano je mnogo smrtnih slučajeva od covida. U martu čak 600 preminulih. Osjećate li odgovornost Vlade KS, zajedno sa višim razinama vlasti?

Forto: Moram Vas napomenuti da problem trećeg vala pandemije i masovne vakcinacije su odvojene stvari. Čak i da smo među prvima u Evropi dobili vakcine, nas ovaj treći val ne bi mimoišao. Odgovornost za vakcine definitivno počiva na vrhu države, a smanjuje se kako idete dublje u državu. Postoji i odgovornost Kantona, ali nije centralna za nabavku vakcina. Kanton ima ovlasti za upravljanje zdravstvenim sistemom. I ako smo radili neke greške, spremni smo da ih priznamo. Ali moram reći da smo zatekli prilično neorganizovanu primarnu zdravstvenu njegu. Trebalo nam je malo vremena, imenovali smo nove strukture, novu direktoricu. I onda smo krenuli u borbu, otvaranje novih ambulanti, bolja organizacija unutar covid odjela, drive in testiranja, pozivni centar … Sve što je trebalo da pomogne građanima u prvom kontaktu sa zdravstvenim sistemom. Istovremeno smo sa rukovodstvom Opće bolnice radili na proširenju kapaciteta, osiguranju njihovog rada… jedan sistemski pokušaj jačanja zdravstvenog sistema kako bi odgovorili na najveći izazov, što je bio treći val. Ali ključna odgovornost za vakcinaciju je bila iza nas. A ključna odgovornost trećeg vala je i činjenica da je BiH u ovoj godini bila najotvorenija država u Evropi. Skijaši nigdje nisu mogli skijati u Evropi pa su došli kod nas. Mi smo se pretvarali da imamo odličnu sezonu, a onda smo to skupo platili.

Interview: Istinomjer je objavio analizu rada Vlade u prvih 100 dana, u kojoj se ističe da je od 404 obećanja iz dokumenta Principa i mjera djelovanja Vlade KS, ispunjeno 7, ispunjava se 14, a 99 obećanja je počelo s realizacijom. Je li sedam ispunjenih obećanja, prema Vašoj ocjeni, dovoljno ili…

Forto: Ja bih voliio da imamo više ovakvih analiza, da i građani, mediji, nevladin sektor mogu bolje pratiti rad vlada. Ovo je jedini koalicijski, detaljni Sporazum u državi. Mi smo jedini koji objavljujemo kvartalne izvještaje napretka po tačkama Sporazuma. Mi imamo i svoju analizu, radit ćemo to i ubuduće. Nama je bitno da građani prate i kažu jesmo li ili nismo ispunjavali svoja obećanja. Ta praksa je potpuno nepoznata u Bosni i Hercegovini, pa i u regiju. Ovo je naš iskorak u smislu transparentnosti i vraćanju vjere u politička obećanja tokom izbora. Jer nekako se zaborave sva obećanja i imam osjećaj da se to ne fakturiše strankama na sljedećim izborima. Mi želimo da to postane standard, da postanemo politička opcija koja ispunjava svoja obećanja.

Neke od mjera u ovim obećanjima su bile covid mjere, koje smo najavili. U nekim segmentima morali smo se potpuno fokusirati na treći udar pandemija, pa smo možda neke druge stvari stavili sa strane. Imajući to u vidu, ja mogu obećati da najbolje od ove Vlade tek dolazi.

Interview: Dva su resora bila ključna – zdravstvo, što smo djelomično ad actirali, a drugi je ekonomija. Da li ste se tokom ovih 100 dana snašli, zatvoreni su od ugostiteljskih, turističkih objekata, mali privrednici… Mnogi od njih su imali puno kritika na račun Vlade. I meni se čini da unatoč formiranju Savjetodavnog tijela privredi niste dali dovoljno.

 

Forto: Radimo uporedo. Mi smo jedina, od 13 vlada u BiH, koja je donijela novi Corona zakon, koji je vodio računa da smo morali zatvarati neke poslovne subjekte. Danas (srijeda, op. aut) usvajamo odluku kojom pozivamo poslovne subjekte na prijavu, koja bi trebala biti odgovor i siguran sam da će biti najbrža reakcija u smislu isplate kroz programe. Za sada je iz budžeta izdvojen 21 milion KM, koji namjeravamo već u prvom dijelu godine vratiti privrednim subjektima. Sigurno ćemo imati najbrži odgovor. Samo mi sada imamo te programe i bit će brži i efikasniji od prethodnih. Istovremeno smo uradili sistemske stvari, poput izmjene Zakona o turizmu, smanjili smo turističke naknade, Zakon o šumama, gdje smo prepolovili naknadu za šume za sve poslovne subjekte. Dakle, to je borba i mimo covid odgovora, a trebala bi olakšati poslovanje. Razumijem također ako privredni sektor misli da to i dalje nije dovoljno. Oni su ipak najpogođeniji.

Interview: Ovih novih 21 milion KM koji izdvajate, za šta je konkretno najmijenjeno?

Forto: Najviše će ići kroz naknade za osnovne plate, a za one kojima je bio zabranjen rad i naknada za doprinose. Najmanje što će biti je da se pokriju minimalci sa doprinosima onima kojima smo zabranili rad, po kriterijima koje Ministarstvo privrede upravo objavljuje.

Interview: Pričali smo do sada o tome šta ste sve uradili, no, kojim sektorom ste najmanje zadovoljni? Gdje ste najmanje napravili, niste znali, umjeli, niste imali priliku?

Forto: Neću sad da budem čangrizav, ali kao neko ko dolazi iz privatnog sektora, ko ima viziju zajedno sa timom Vlade, ambicioznim programom, moram reći da je meni uvijek sve presporo.

Interview: I nama je kao građanima, da budem iskrena.

Forto: Ja bih da ubrzam puta deset i da se sve stvari brže dešavaju, ali nekada to jednostavno nije moguće. Imamo sjajne državne službenike, ali i one koji kad im date više posla kažu da idu sutra na bolovanje. Ušli smo u sistem u kojem se čini kao da je ova Vlada strano tijelo, a ne sastavni dio sistema.

Interview: Kako to mislite da se čini da je Vlada strano tijelo u sistemu?

Forto: Sistem ima veliki otpor prema bržoj i jačoj promjeni. Nekada se i ne radi o političkom otporu, već o navikama, ritmu rada koji traje godinama. Teško je to sve to ubrzati. To je šok za sistem. Ova Vlada je šok za sistem.

Interview: Čim ova Vlada još šokira sistem?

Forto: Mi ne bježimo od problema. Mene su oštro kritikovali kad sam Sarajevo poredio sa Bergamom, u trenutku kad je Sarajevo bilo najveće žarište covida u Evropi. To sam rekao da bi podigli ozbiljnost i rekli ljudima istinu. Mi smo se nekako navikli da se određene politike prave da se problemi ne dešavaju. Kad je bio potpuni lockdown prošle godine, najveći ekonomski udar, federalni premijer je izjavio da to nije ništa ozbiljno, te da će se baviti ekonomijom kad vidimo šta će biti s coronom. U tom je trenutku ekonomija bila potpuno zaustavljena i trebalo je priznati problem, a ne gurati problem pod tepih, izmišljati makroekonomske pokazatelje. Mi svjedočimo svakodnevno da se stvarni problemi ne žele priznati javnosti.

Interview: I ova Vlada, koja je formirana kao četvrorka, pa u međuvremenu postala trojka ima standarni problem bavljenja samom sobom. No, nema tih javnih svađa između koalicijskih partnera, što također može biti nezdravo, čini se da se neki problemi između vas također skrivaju pod tepih.

Forto: Ne guraju se pod tepih, samo želimo javnost poštediti naših razlika. Ključno za ovu koaliciju, a to ponavljamo od decembra 2018. je što smo dokazali da unatoč svojim razlikama možemo raditi na stvarima o kojima se slažemo, pa smo objavili Program oko kojeg se slažemo. To je recept za zemlju poput BiH, da unatoč razlikama sjedimo i radimo zajedno. Nema potrebe da pravimo teatar, da izlazimo u javnost, jer je ljudima preko glave konflikta, realitty showa u političkom smislu, gdje jedva čekaju da su jedni preko drugih.

Interview: Hoćete reći da se ideološke razlike unutar koalicije NiP – SDP – Naša stranka stavljaju u drugi plan naspram Programa koji ste zacrtali?

Forto: Tačno!

Interview: I nikada se niste našli u situaciji da je ideologija prevladale Sporazum?

Forto: Nismo! Moja uloga kao premijera ove Vlade je da se to ne desi. Nemam ništa protiv da stranke izvan Vlade preko medija ili na drugi način iskazuju svoje razlike. Ali, moja uloga je da ova Vlada bude jedinstvena i radi po programu koji smo usvojili. Imamo previše stvari oko kojih se slažemo i trenutno nema ni vremena ni mjesta da raspravljamo o onome o čemu se ne slažemo. Možda nekad kad riješimo probleme korupcije, u privredi, budemo imali puno napredniji sistem, čišći kanton, kvalitetniji život, možda ćemo imati vremena da radimo i na svojim razlikama.

Interview: Kad govorite o korupciji, kakvo ste stanje zatekli u kantonu?

Forto: Sjećate se sjednice Vlade, to je bio 4. decembar 2019. koja je prenošena u živo, gdje smo istresli u javnost stotine miliona lošeg upravljanja i korupcije, imam osjećaj da je ta sjednica bila okidač za koaliciju Petak 13. To nije nestalo. Imate evo za primjer Studentski centar, koji je izašao u prvi plan zbog opravdanog protesta studenata. Tu su napravljene milionske štete, zapošljavane cijele familije, po 12 ili 9 ljudi iz jedne familije. Tu praksu mi sad pokušavamo prekinuti. I to ćemo uraditi, ali ne možemo preko noći. Ti ljudi sad imaju prava, ugovore. Riječ je o institucijama koje imaju strašna dugovanja, obaveze.

Interview: Vjerujem da Tužiteljstvo ima puno posla kad su u pitanju prijave koje stižu iz Kantona Sarajevo, konkretno od sadašnje Vlade.

Forto: Nepopularno je kritikovati druge organe vlasti, Tužiteljstvo, sudstvo, ali bih volio da vidim neki rezultat što smo mi ili neko drugi otkrili. Mi smo također u firmi ZOI 84 podnijeli krivičnu prijavu 2019. Nestajao je keš u toj firmi iz kase, riječ je o desetinama hiljada KM. Možemo li napokon nekoga vidjeti u zatvoru. Pitajte Tužiteljstvo šta je s tim slučajem. I mogu reći da će biti još krivičnih prijava, ja ću uskoro podnijeti dvije.

Interview: Protiv koga?

Forto: Saznat ćete. Još skupljam dokumentaciju.

Interview: Možete li makar reći iz kojih resora će biti te prijave?

Forto: Zdravstvo i obrazovanje.

Interview: Rekli ste neki dan, ozvaničavajući kraj prvih 100 dana: Želimo izbjeći greške, ne ponoviti one iz prošlost. Na čije ste greške mislili, svoje ili Vaših prethodnika?

Forto: Na greške, generalno. Mi nećemo bježati od naših grešaka. Ne griješe samo oni koji ništa ne rade. Ali, suština je priznati grešku i ispraviti je. Nije suština ne griješiti.

Interview: Obzirom da imate Vladu sastavljenu od ministara iz tri stranke, možete li utjecati na greške ministara, koji nisu iz Vaše stranke?

Forto: Vlada je tim i mnogo je manje politična nego što Vam se čini. Tako se puno češće desi da kao Vlada imamo zajednički stav u odnosu na neku stranku ili grupu stranka.

Interview: Malo mi sve to izgleda idealno, a pošto niko nije nepogriješiv, sve mi se čini da malo idealizirate. I stanje u Vladi i među koalicijskim partnerima, sve što radite. Je li to Vaša prevelika želja da sve izgleda baš idealno?

Forto: Moj posao nije da sve izgleda idealno. Moj posao je da zajedno radimo. Vraćam se na ono što sam rekao  – mi želimo poštediti javnost kad su u pitanju naša razilaženja, neslaganja. Ne pokušavamo idealizirati, već prevazilaziti problem između sebe.

Interview: Zato ću Vas ponovo pitati jer ne mogu preko toga preći, kako to da niste javno reagirali na izjavu Elmedina Konakovića o “genetskom materijalu”?

Forto: Kad sam to vidio odmah sam nazvao Konakovića, rekao mu je da je to klizav teren, da se to ne smije tako prezentirati. On je rekao da je to izvučeno iz konteksta i odmah rekao da će ispraviti i ispravio je. To je tipičan primjer ovoga što Vi spominjete da mi nešto idealiziramo. Ne idealiziramo, već između sebe komuniciramo.

Interview: Ali mi to ne znamo, jer ja mislim da ako šutite na nešto na šta bi trebali reagirati, da se zapravo slažete s tim.

Forto: Mislim da je dovoljno rečeno o tome iz političkih krugova, pa i iz Naše stranke i da je vrlo jasno šta svako misli o tome. Gospodin Konaković je jedan od ljudi koji puno rade i samim tim i griješe. A ko prizna svoju grešku i ispravi je, meni je to na nivou povjerenja koje mi imamo je dovoljno.

Interview: Koliko često komunicirate s gospodinom Konakovićem?

Forto: Vrlo rijetko jer svako ima svoj posao, troši nas svakodnevna mašina. Volio bih da je češće. Možda bi se neko iznenadio koliko rijetko komuniciramo. Više komuniciram s gospodinom Okerićem, koji je predsjedavajući Skupštine KS. Samo za neke detalje se čujem s gospodinom Konakovićem.

Interview: Pitam to jer se prilikom Vašeg izbora, a bili ste sigurno i sami svjesni, bilo pretpostavki, da će zapravo Konaković sve voditi.

Forto: To je neka priča koja je plasirana još početkom našeg prvog mandata. Meni je to simpatično, a vjerujem i njemu. Kad bi ljudi znali koliko mi komuniciramo prilično bi se iznenadili. Ključno je, a to će Vam i on reći, ova Vlada ima Sporazum i vodimo se njime.

Interview: Sad kad smo to razjasnili, da se vratimo problemima u Kantonu. Izlazimo, nadam se iz najtežeg dijela pandemije, eto imamo i malo vakcina. No, problemi se gomilaju. Pa ćemo početi od Grasa? Ima li spasa toj kompaniji?

Forto: Gras je firma koja je uništena višedecenijskim nemarom i dijelom kriminalom. Nemar, posebno kad su u pitanju bivše vladajuće strukture u KS je frapantan, nevjerovatan. Gras godinama i godinama nije plaćao PDV, doprinose…

Interview: I kako ćete to riješiti?

Forto: Neko je rekao nemojte ih blokirati, pustite ih i sad je to nama isporučeno u vidu neisplaćenih kolektivinih ugovora, neisplaćenih poreza, doprinosa, PDV-a. Mi ćemo se izboriti s tim i nisam siguran da će svi biti sretni. Fokus ćemo staviti na javni prijevoz. Kvalitet života u bilo kojem gradu je javni prijevoz. Ljudi neće htjeti da žive ovdje ako nemaju kvalitetan javni prijevoz. Čak ni oni koji su situirani. Mi ćemo se koncentrisati na javni prijevoz i niko ne može držati javni prijevoz kao talac svim građanima.

Interview: Kako će se vratiti silna dugovaranja, namiriti PDV, porezi… Opet ćemo mi građani to plaćati?

Forto: Postoji nekoliko modela. Ne bih sad ništa prejudicirao. U stalnim smo kontaktima, ministar Šteta i ja sa rukovodstvom. Rukovodstvo treba napokon preuzeti odgovornost, smanjiti troškove, broj radnih mjesta, skoncentrisati se na to što je dobro, na ono što će u budućnosti biti njihova core djelatnost – tramvaji i trolejbusi. Trebat ćemo donijeti neke teške odluke.

Interview: Koliki su u ovom momentu dugovi Grasa?

Forto: Koliko imate vremena? To je nešto što možemo nabrajati i samo o tome govoriti. Ogromni su dugovi. Dug prema PDV-u je preko 30 miliona KM, prema federalnoj Poreskoj upravi je preko 100 miliona, bez kamata, dug prema radnicima po osnovama tužbi i kolektivnih ugovora niko ne zna, a mjeri se u desetinama miliona. To je firma koja je suštinski uništena.

Interview: Morate biti mađioničari da to sanirate.

Forto: Mi ulažemo u javni prijevoz, koncentisat ćemo se na njega, a ne na ono što ga koči. Bit će gradnja nove pruge, proširenje pruge, na proljeće stižu novi trolejbusi, prvi put od 1983. , kupićemo nove tramvaje… Sve ćemo to raditi sa ili bez Grasa. Pri tome ne mislim da Grasa neće biti, ali ove stvari će se morati desiti.

Interview: Šta je s onom čuvenom tramvajskom stanicom na Otoci, koja se gradi kao Skadar na Bojani? Pripisuju to Vašoj Vladi? Na društvenim mrežama s tim se zbijaju šale?

Forto: Taj projekat je potpisan pred samo imenovanje vlade “šestorke”, krajem 2018. Mi smo naslijedili taj projekat. Bio je spor između izvođača i nadzora. To je nešto s čim ova Vlada suštinski nema veze. Ali da ne bježimo od odgovornost, narednih dana ministar Šteta će iskomunicirati koja je budućnost tog projekta, šta će biti sa izgradnjom tih i drugih stajališta i šta ćemo sve uraditi u javnom prijevozu.

Interview: Šta planirate, da ne kažemo u narednih stotinu dana, ali eto, do jeseni?

Forto: Želimo vratiti sav budžetski novac koji smo odvojili za privredu, želimo ga vratiti u privredu, to sam već rekao. Otvorićemo nove vrtiće, neke nove škole. Najbolje tek dolazi, to obećavam.

Interview: Kad još govorimo o pandemiji, koja će sigurno trajati, čini mi se da vrlo vješto izbjegavate temu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kojim se sada bave inspekcije i tužiteljstvo.

Forto: Ne izbjegavam tu temu. Mislim da je dosta pitanja vezano za rukovođenje KCUS-om političko pitanje jer je riječ o federalnoj ustanovi.

Interview: No, kanton Sarajevo izdvaja za tu federalnu ustanovu milione godišnje.

Forto: To je tačno, ali mi ne upravljamo tom ustanovom. Mi smo imali jednog ministra zdravstva u skrivanju usred pandemije u Kantonu, također imamo federalnog ministra u skrivanju. Moramo ga izvući jer se krije od javnosti, on je odgovoran za rad KCUS-a. Taj ministar je izbjegao svaku odgovornost i jedino smo ga vidjeli u javnosti kad je prvi došao da se vakciniše. Nisam zato sklon prepucavanju sa KCUS-om jer mi ne upravljamo njime, nemamo svoje članove Upravnog odbora, sad se borimo da to postanu dva naša člana, ali opet nećemo imati većinu. Mi ne možemo upravljati šta će se tamo raditi, ne možemo smjenjivati, imenovati rukovodstvo. Ja bih više volio da bolje sarađujemo sa KCUS-om nego da se prepucavamo. Tražim način za to jer su u pitanju ljudski životi. Politički dio se treba riješiti na izborima 2022.

Interview: Stalno pominjete tu 2022. Toliko ste uvjereni u promjene?

Forto: Mislim da 2022. građani treba da odluče na koji način žele da se politika vodi. Dva su načina – evo, ovo vam je program, pratite nas ili na način vidjećemo šta će biti, mi vas štitimo i slične floskule. Mislim da su sazreli javnost, građani, mediji da počnu birati na osnovu onoga što se stvarno radi, a ne samo na osnovu pukih obećanja. Generalno, mislim da se neke stvari moraju razriješiti upravo nakon tih izbora.

Interview: Nisam baš uvjerena da se birači odlučuju na osnovu programa, onoga što se prethodno uradilo. Pred izbore, na žalost birači, gonjeni strahom, uvijek glasaju “za svoje”.

Forto: Birači su gonjeni strahom pomeli SDA-ove načelnike na lokalnim izborima. Tako da se baš ne slažem da ljudi ne prate. U prošlosti je bilo previše obećanja i raspadalo se pred izbore. Mi moramo pokazati građanima u Kantonu Sarajevo i u općinama, da unatoč razlikama je u BiH jedina budućnost saradnja.

Interview: No, nije se isti scenarij preslikao na Mostar ili evo Travnik. Svjesni ste da se o Vašoj koaliciji govori kao o “sarajevocentričnoj”.

Forto: Nemam ništa protiv da promjena krene iz Sarajeva.

Idi naVrh

Don't Miss