Amra 1 1024x682 1
Amra 1 1024x682 1

Amra Zulfikarpašić stala u odbranu Marić: Principi su važniji od Predraga Kojovića i Sabine Ćudić

19.03.2021.

Iako je bilo skoro izvjesno da će politička analitičarka Ivana Marić postati dogradonačelnica Sarajeva, kako iz povjerljivih izvora saznajemo prema preporuci načelnika Općine Centar Srđana Mandića, Kantonalni odbor Naše stranke jučer je odlučio drugačije. Naime, saopćeno je kako je Anja Margetić kandidatkinja ove stranke za dogradonačelničku poziciju. Profesorica i umjetnica Amra Zulfikarpašić za Interview.ba ističe kako je izbor Marić jedini ispravan, te da su promjene koje su se desile prethodin dana iza zatvorenih vrata i u uskom vrhu Naše stranke samo degradirajuće i da nanose veliku šetetu ovoj stranci. Govorila je o tome zašto Naša stranaka popušta Stranci demokratske akcije, ko je izbacio Marić iz utrke za dogradonačelnicu i postoje li za takvo što argumenti, te da li nakon ovih dešavanja ostaje u ovoj stranci. 

Razgovarao: A. Šabić, Interview.ba

KUKAVIČKO OKRETANJE GLAVE OD MARIĆ: “Osjećam veliki stid zbog načina na koji se vrh Naše stranke distancirao od vlastitog prijedloga, kukavički okrećući glavu od javne golgote kroz koju je prošla Ivana Marić zbog kandidature, koju nije sama tražila, već se radilo o izboru Naše stranke“.

INTERVIEW.BA: Nakon informacija o tome da bi politička analitičarka Ivana Marić mogla biti dogradonačelnica Sarajeva, pojavio se video zapis, koji je rezultirao tako da se ipak od takve ideje Naša stranka (NS) udalji. Međutim, Vi ste nedavno, opisujući cjelokupnu situaciju kazali “popuštamo neprijateljima, a rješavamo se prijatelja”. Pretpostavljam da ste pod neprijateljima mislili na SDA. Zašto Naša stranka popušta SDA?

ZULFIKARPAŠIĆ: Ja ne mogu govoriti u ime cijele stranke, isključivo govorim u svoje i u ime brojnih članova, glasača i prijatelja stranke. Šokirana sam da je stranka čiji sam član popustila pritiscima prljave kampanje koju je pokrenula SDA, a koju su njeni botovi pretvorili u blato kroz koje provlače izvanrednu kandidatkinju za dogradonačelnicu Sarajeva Ivanu Marić. Ne znam zašto je Naša stranka popustila onima koji su od naše države i društva napravili najjadniju zajednicu u Evropi, mrežu  porodično-stranačkih latifundija  u kojima vladaju nepotizam, nekompetentnost, kriminal i korupcija. Ovakve odluke čelnika Naše stranke, onih koji očito odlučuju mimo statutarnih procedura, nanose veliku štetu i stranci i povjerenju njenih članova i glasača da je u Bosni i Hercegovini moguće imati i partiju koja se drži svojih proklamovanih principa. 

INTERVIEW.BA: Kakve poruke šalju sastanci Kantonalnog odbora NS iza zatvorenih vrata, bez prisustva gradskih vijećnika? Ko je odlučivao o tome da Marić ispadne u prvom krugu glasanja?

ZULFIKARPAŠIĆ: Svi sastanci KOKS-a (ne znam koliko ih je bilo) održani su bez gradskih vijećnika koji bi u konačnici trebali da glasaju u Gradskom vijeću po “direktivi”. S obzirom da ja na to nisam pristala, organiziran je novi “on line” sastanak na kojem, naravno, opet nismo imali pravo odlučivanja. Po mom mišljenju ovako važna tema zahtjeva i mišljenje novoizabranih gradskih vijećnika koji su morali biti od samog početka uključeni u taj proces. Smatram da je odluka o odustajanju stranke od Ivane Marić donešena unaprijed (prije sastanka KOKS-a), da su se vrlo brzo “pronašli” novi kandidati i da je pomno izlobirana među članovima KOKS-a.

Obzirom da je lobiranje iz vrha stranke postao uobičajeni proces biranja kadrova uz objašnjenje da je “regularan dio demokratskog procesa” ja ovim putem izjavljujem da nisam pobornik tih “demokratskih blagodeti”. Sinoćni sastanak Kantonalnog odbora Sarajevo bio je samo egzekucija Ivane Marić, koja je kako sam već rekla sposobna žena, elokventna, obrazovana, veoma cijenjena, (lijepa i kulturna) etablirana politička analitičarka. Stoga je jalovi političari kojih danas ima puno i koji nisu vični kulturi dijaloga, koju zato i ne žele u javnom životu.

INTERVIEW.BA: S obzirom na to da Marić nije uopće članica Naše stranke, zna li se čiji je ona izbor za dogradonačelnicu bila? 

ZULFIKARPAŠIĆ: Kao što biva sa svim bitnim informacijama ja ne znam tačno čiji je ona prijedlog i ko je ostale kandidate prezentirao. Tome nisam blizu jer bitne informacije ostaju u uskom krugu vrha Naše stranke. No, sigurno je da je predložio neko ko je smatrao da funkcija dogradonačelnika Sarajeva ne mora biti fikus u gradskoj upravi, da je dogradonačelnici ne moraju vršiti na način na koji su to činili Skakini dogradonačelnici Milan Trivić i Ivica Šarić, čije mandate pamtimo jedino po podnijetim zahtjevima za otpremnine nakon okočanja funkcija. Ivana Marić jeste idealna kandidatkinja koja se ne bi zadovoljila samo protokolarnom funkcijom, već bi je iskoristila i za dokazivanje mnogih indicija o golemom kriminalu još nekoliko dana aktuelne gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Skakom. Ivanu Marić ne znam lično, ali bih bila ponosna da sam je ja predložila. No, unatoč tome, osjećam veliki stid zbog načina na koji se vrh Naše stranke distancirao od vlastitog prijedloga, kukavički okrećući glavu od javne golgote kroz koju je prošla Ivana Marić zbog kandidature, koju nije sama tražila, već se radilo o izboru Naše stranke.

INTERVIEW.BA: Ima li dovoljno jako i kvalitetno obrazloženje zašto Marić više nije u opticaju za ovu poziciju, osim već ranije objavljenog videa za koji je se Marić izvinila, te istakla kako je loše protumačen?

ZULFIKARPAŠIĆ: Kratko rečeno, nema. Nije nikad ni bilo obrazloženja zašto je Naša stranka izabrala plivačicu, bankovnu anonimnu činovnicu bez političkog backgrounda, umjesto obrazovane osobe sa višegodišnjim javnim angažmanom koji se uklapa u vrijednosti za koje se Naša stranka, makar formalno, zalaže. 

INTERVIEW.BA: Kako su se odjednom pojavila sva ova imena za poziciju dogradonačelnika_ice jer na početku je skoro pa bilo izvjesno da će Marić preuzeti ovu funkciju? 

ZULFIKARPAŠIĆ: Ne znam, jer Naša stranka već dugo funkcionira na principu izbora ljudi koju odabere dvoje čelnika stranke, a koji se ( izbor ) onda samo zaogrne formalnim zadovoljenjem statutarnih procedura izbora. Znam sve osnivače Naše stranke i znam da je upravo način kojim je Zlatko Lagumdžija vladao i srozao SDP BiH bio jedan od razloga formiranja Naše stranke.

Nažalost, danas nijednog od osnivača nema u Našoj stranci ili su još samo formalno njeni članovi, a nema ih isključivo iz razloga što je aktuelni vrh Naše stranke učinio sve da ih odbije. Moram priznati da je strategija bila izuzetno uspješna, jer upravo tako mogli su osigurati uslove za privatiziranje stranke po uzoru na Zlatka Lagumdžiju.

INTERVIEW.BA: Kada je u pitanju Anja Margetić, koju je jučer Kantonalni odbor Naše stranke izabrao za ovu poziciju, kazali ste da je već obavljala mandate tokom vlasti nacionalnih stranaka. Da li će ova odluka biti skakanje u vlastiti trbuh, s obzirom na orijentiranost Naše stranke? Je li Anja zaista izbor Kojovića, kako se piše u medijima? 

ZULFIKARPAŠIĆ: Već sam vam rekla da ne znam čiji je to prijedlog. Ali, poznavajući metode kojima se služi vrh stranke, nemam nikakve sumnje da je čitava bruka Naše stranke povodom kandidature Ivane Marić njihova režija. Ono zbog čega sam tužna jeste uvjerenje koje dijelim sa mnogim dokazanim članovima, simpatizerima i glasačina Naše stranke da je ovim vrh Naše stranke prostiturao ideju, vrijednosti i principe djelovanja u koje mnogi još uvijek vjeruju.


INTERVIEW.BA: Ostajete li Vi u Našoj stranci? 

ZULFIKARPAŠIĆ: Ja sam na posljednjim općinskim izborima dobila najviše glasova građana u najjačem uporištu Naše stranke, u sarajevskoj Općini Centar. To me obavezuje na ono djelovanje zbog koje mi je povjerenje poklonio toliki broj glasača. Želim da znaju da ih nikad neću iznevjeriti i da će moje glasanje o svakoj odluci općinskog ili gradskog vijeća, kao i u stranačkim organima, biti isključivo u skladu sa obznanjenim vrijednostima za koje se zalaže Naše stranka. Dok god za mene, sa ovakvim stavom, ima mjesta u Našoj stranci ja ostajem ponosna članica Naše stranke. Kad god se poklope moja moralna i politička uvjerenja za principima djelovanja i zahtjevima Naše stranke uvijek ću glasati u skladu sa stavovima stranke. No, kad god se dogodi situacija u kojoj sam prinuđena birati između mojih uvjerenja i vrijednosti zbog kojih je Naša stranka formirana, s jedne, i nemoralnih i neprincipijelnih zahtjeva vrha Naše stranke, s druge strane, nemam dilemu: principi su važniji i od Predraga Kojovića i od Sabine Ćudić.

Idi naVrh

Don't Miss