zgrada kantona sarajevo 6 0 12
zgrada kantona sarajevo 6 0 12

Budžet KS za 2021. posvađao zastupnike, opozicija optužuje većinu za nezakonito usvajanje, ukidanje subvencija i naknada

04.02.2021.

Zastupnici skupštine Kantona Sarajevu usvojili su juče u hitnom postupku Budžet ovog kantona u iznosu od 974,200,500 KM.  Budžet je u odnosu na prošlogodišnji manji za 160 miliona KM. Sam način usvajanja Budžeta za opoziciju je sporan i, kako kažu nezakonit, jer je u skupštinsku proceduru upućen u hitnom postupku.

“Mi smo svjesni te iščašenosti, i proceduralne i zakonske, ali da ne bi bili optuženi da opstruiramo novu vladu, a prevashodno zbog građana čije interese predstavljamo,  dali smo šansu ovakvom budžetu sa mnogo manjkavosti i nedostataka”, kaže za Interview.ba zastupnik SBB-a Zvonko Marić.

Predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić tvrdi da donošenjem Budžeta u hitnoj proceduri nije prekršen zakon.

“Budžet je donesen u skladu sa Zakonom i Poslovnikom o radu Skupštine KS. Bivša Vlada nije donijela u redovnoj proceduri Nacrt Budžeta do 31.12. prošle godine kako to Zakon predviđa. Ova Vlada je bila prinuđena da usvoji privremeno finansiranje, te da zbog pandemije, pokrenutih programa u ministarstvu privrede kao i drugim resorima pribjegne donošenju Budžeta za 2021.godinu po hitnoj procedure”, demantuje navode opozicije Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Budžet Kantona Sarajevo veći je od budžeta drugih kantona, a Budžet državnih institucija veći je za manje od 5% u iznosu na Budžet KS.

Budžet je, tvrdi opozicija,  veći za 65 miliona od prvobitnog prijedloga pa je pitanje odakle će Vlada prihodovati taj novac. 

“Ovakav neodgovoran način planiranja budžeta može uzrokovati nelikvidnosti budžeta u iznosu od gotovo 70 miliona KM. Da li u Vladi postoji svijest o tome i da li je razvijen scenario koji bi preventivno djelovao na ovakav vrlo vjerovatni razvoj događaja”, kaže šef Kluba zastupnika SDA za Interview.ba  Mahir Dević

Projekcije prihoda su realne, uvjerava predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić, u skladu sa očekivanjima da će naredno ljeto biti biti “puno bolje po pitanju Korona virusa i da će prihodi rasti. U ovim okvirima procjene su realne.”

Odgovarajući na prozivke opozicije i zastupnik Elmedin Konaković, juče je rekao da budžet “nije idealan”.

Opozicija tvrdi: budžet nerealan

Za opoziciju on nije samo “neidealan” već i katastrofalan, a nazivaju ga i administrativnim.

Opozicioni zastupnici tvrde da je Vlada ukinula  finansiranje sedam institucija kulture od značaja za državu BiH. Sredstva za sedam instirucija nisu ukinuta, odgovara predsjedavajući skupštine već se “nalaze  na agregiranoj stavci tranfera institucijama kulture kako je ministar juče obrazložio. Dužnost državnog nivoa je da se brinu o institucijama od značaja za BiH. Mi ćemo kao i do sada dati doprinos da te institucine žive i pomagati u okviru postojećih procedura”.

Opozicija aktuelnoj većini zamjera i ukidanje subvencije mladim prilikom kupovine stanova, a zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević kaže da je dobila obećanje da će se pomoć mladima pružiti drugim kanalima.

“Opozicija je neke projekte s pravom kritikovala. Premijer Forto je najavio da će se ovaj problem rješavati na drugi način kroz projekat koji se odnosi na stanogradnju za mlade, pod povoljnijim uslovima, a on će prema najavi Vlade biti spreman na proljeće”, objašnjava Dizdarević.

Njen nekadašnji koalicioni kolega, a danas opozicionar SBB-ov Zvonko Marić kaže da je kapitalno-razvojni dio budžeta umanjen  za 53%, dok je za zdravstveno osiguranje trudnica Vlada  predvidjela 80.000KM manje od sredstava planiranih u 2020, ali su povećani transferi  pojedincima i neprofitnim organizacijama za 90.000 KM.

Dizdarević objašnjava da je to projektovana svota novca koja će biti dovoljna za zdravstveno osiguranje svih trudnica koje nemaju zdravstveno osiguranje. Obećava, nijedna trudnica neće ostati neosigurana.

Sve to, kažu zastupnici SDA, govori da nova vlast ne želi da vodi pronatalitetnu politiku. Zastupnike većine pitaju kakvu poruku šalju porodicama u KS, trudnicama i porodiljama. “Nema nikakve natalitetne politike,  ukinuta je pomoć majkama u iznosu od 1000KM za svako novorođeno dijete. Nije značajno povećan dječiji doplatak” , ukazuje Dević manjkavosti Budžeta KS.

“Premijer  Nenadić je za putne troškove imao 500KM, a premijer Forto 7.000KM”, kaže Dević. Zašto su povećana budžetska sredstva za kabinet premijera pitali smo i premijera Edina Fortu. “Ne bih odgovarao na kritike SDA”, kazao nam je Forto dodajući da je juče odgovorio na njihova pitanja tokom sjedice Skupštine KS.

Zvonko Marić tvrdi da u Budžetu koji je predložila Vlada Edina Forte nema novca za socijalne kategorije, ali ima za ministre. “Naknada za rad u Ekonomsko-scoijalnom vijeću je 300 KM i to je novac koji ide ministrima, sindikalnim predstavnicima, a dječiji doplatak je 46KM. Gdje je tu doplatak? Gdje je tu logika, gdje je tu etika” pita se Marić te dodaje da se ministri  “nisu odrekli bonova za kafe, čajeve, telefona, nisu smanjili broj impulsa”.

Marić i Dević kažu kako je u budžetu za 2020. za rad kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS izdvojeno 16.000KM, dok je u te namjene u 2021. planirano 106.000KM. Okerić sve demantuje tvrdeći da je njegov prethodnik Mirza Čelik imao daleko više od 16.000 za rad kabineta.

“To je svojevrsan spin SDA ali ipak ću odgovoriti zbog javnosti. Sredstva nisu povećana u odnosu na mog prethodnika gospodina Čelika,  čak su i manja. Moj prethodnik je imao veći budžet za 50.000 KM zbog dodatnih preraspodjela koje su vršene od strane ministra Halebića na kabinet tadašnjeg predsjedavajućeg Čelika”, kaže Okerić.

(Dokazi u prilogu)

A dok zastupnici Skupštine KS lome koplja oko već usvojenog budžeta, građani i građanke Kantona Sarajeva svakako taj budžet težak stotinama miliona KM slabo osjete. Godinama unazad malo toga se radi na ključnim promjenama bitnim za živote samih građana, a tenzije između političara u foteljama samo rastu. I sa rješenjem i bez rješenja, njima je isto, plata ide kako ide.

Idi naVrh

Don't Miss