emir mesic birn2
emir mesic birn2

Emir Mešić, zviždač: Dobio sam rješenje o otkazu, ali pobijedit ću unatoč UIO i APIK-u

12.01.2021.

Već dvije godine Emir Mešić čeka da nadležni otvore slučaj Uprave za indirektno oporezivanje. U međuvremenu dobija kazne, prijave, čak i prijetnje otkazom. Agencija za prevenciju korupcije pravi se i slijepa i nijema za Mešićeve probleme, direktor UIO sam određuje ko će i kad kazniti Mešića. A hobotnica koja troši naše pare neprekidno raste.

Razgovarala: Senka KURT

Emir Mešić (35) tuzlanski ekonomista krajem 2018. postao je „zviždač“.

To znači da mu je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju i koordinaciju borbe protiv korupcije(APIK) dala status zaštićenog prijavitelja korucije. No, po svemu sudeći Mešić nije dobio ništa. Osim nedavno rješenje o prestanku radnog odnosa u tuzlanskom odjelu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gdje radi već 10 godina.

Interview: Možemo li početi od početka, od tog kraja 2018. kada ste i zvanično postali „zviždač“. Koga ste i zašto prijavili i zašto Vam je trebala zaštita?

Mešić: Obratio se Tužiteljstvu zbog nepravilnosti i korupcije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Zapravo prijavio sam UIO najprije Uredu visokog predstavnika (OHR), a oni onda Tužiteljstvu, zbog nepravilnosti kod iznajmljivanje i naplate carinskih terminala. Vidio sam da se prihodi od carinskih terminala, koji su javni i koji trebaju da ostanu na jedinstvenom računu, na nezakonit i na netransparentan način se prelivaju u džepove privatnih lica. Još konkretnije, prijavio sam konkretno uticaj direktora UOI Mire Džakule i njegovog pomoćnika za poslovne usluge Elvira Muminovića. Tada sam radio na poziciji stručnog saradnika za investicije u Regionalnom centru Tuzla.

Interview: I kako ste znali šta će onda uslijediti obraćate se i APIK-u, da Vas zaštiti, pomogne, da neki savjet?

Mešić: Da, nakon toga dobio sam od APIK-a status zviždača, a u međuvremenu sam premješten na drugo radno mjesto, koje je slabije plaćeno 20 posto. Pa sam se onda žalio Odboru državne službe za žalbe, moja je žalba usvojena, poništeno rješenje UIO o premještaju. No, vraćeno je na ponovno postupanje direktoru. Dakle, ulazim u začarani krug. U principu, to što sam imao i imam status zviždača znači da me niko nije smio premjestiti na drugo radno mjesto, dati mi manju plaću. Ali, u praksi, to se dešava. I to često.

Interview: Šta je bilo sa prijavom koju ste predali Tužiteljstvu krajem 2018. godine?

Mešić: Imam neke informacije, naravno sve su provjerene.  Tužilaštvo je početkom 2019. započelo istražne radnje, saslušali su, prema mojim saznanjima, par osoba u tom slučaju. Onda je, SIPA poslala Tužiteljstvu izvještaj počinjenom krivičnom djelu. I onda je ta prijava stajala. Više od godinu dana. Sve do nedavno. Nezvanično, imam sananja da su pokrenuli istragu, da su neke osobe, koje sam prijavio osumnjičene.  No, vidjećemo. Tek trebamo znati zvanične informacije.

Interview: Imate li saznanja, baš kao i ja, da su i neke osobe iz SIPA-e, koje su istraživale slučaj UIO, konkretno Vašu prijavu bile pod pritiskom?

Mešić: Imam i ja te informacije, da su neki službenici imali probleme. Ista matrica koju sam ja prošao, koju prolaze moje kolege u UIO – premještaj, pritisci, ucjene putem disciplinskih postupaka. Sve da se ova istraga zaustavi, da se ne ide dalje.

Interview: No, u Vašem slučaju, odnosno kad je konkretno Vaše „kažnjavanje“ u pitanju u Upravi se ide dalje. Premješteni ste, imate manju plaću, prijeti Vam se otkazom. Kako to da APIK nije preuzeo odgovornost za Vas, kako to da Vas nisu zaštitili kad ste već „zaštićeni prijavitelj korupcije“. Šta se dešava s APIK-om i u APIK-u?

Mešić: Ja sam se APIK-u obraćao i povodom mog premještaja i povodom dvije disciplinske prijave,  koje sam neosnovano i na nezakonit način,  dobio od UIO. APIK ništa konkretno odgovorio, osim da nema, kako tvrde, štetne radnje prema meni. I da je to sve što mogu reći i o mom premještaju i dva disciplinska postupka. I ovih sadm dana ponovo pisao APIK-u, nakon što sam dobio rješenje o prestanku radnog odnosa, koje je donijela prvostepena disciplinska komisija.

Interview: To je sada nova situacija. U kojoj, očito, morate biti oslonjeni samo na sebe, prijatelje. Šta sad to znači? Da ostajete bez posla?

Mešić: Za sada ne. Nadam se da do toga zapravo nikada neće ni doći. Odluka nije konačna, ja idem na žalbu drugostepenoj disciplinskoj komisiji. Moram reći da i tu komisiju imenuje direktor Džakula, koji je svakako zainteresiran da me se riješi. Ali, ja sam optimista. Uopće ne računam na to da neću pobijediti. Ja sam se prije 15-tak dana ponovo obratio APIK-u, da ponovo razmotre svoju odluku, utvrde da je riječ o štetnim radnjama prema meni. Optimista sam jer je argumentacija na mojoj stani. Nisu mi još odgovorili. Zapravo tu i nema nekog vremenskog roka do kada bih trebao dobiti odgovor.

Žalba na odluku o prestanku radnog odnosa

Interview: A ako kažu da ne mogu ništa?

 Mešić: Idem tražiti zaštitu kod Suda BiH . Sad samo čekam šta će odlučiti drugostepena disciplinska komisija. Oni odluku trebaju donijeti u roku šest mjeseci.

Interview: Moram se ponovo vratiti na APIK. Kako je moguće da se tako ogluše o sve probleme s kojima se suočavate. Pravnu golgotu sličnu Vašoj imao je Vaš kolega iz Brčkog Danko Bogdanović. Čini mi se da je APIK prema njemu bio puno „raspoloženiji“.

Mešić: Pričao sam sa kolegom Bogdanovićem. Nije ni njemu išlo sve tako glatko. Dvije godine je, također kao „zviždač“ bio bez posla. Tek kad je dobio pravosnažnu presudu Suda BiH APIK je nakon 7 mjeseci izdao instrukciju direktoru UIO da ga vrate na posao. Znam također da je u ovom slučaju bilo i velikih problema s glavnim inspektorom koji nije htio sedam mjeseci napisati Džakuli prijavu jer kolegu Bogdanovića neće ni nakon odluke Suda BiH da vrati na posao. Na sreću, eto i ovaj slučaj je dobro završio. Ali, vidite kako to ide.

Interview: A vrijeme ide, s vremenom su sve jači pritisci, primate manju plaću, pod većim ste stresom. Gospodine Mešiću, kad sve podvučemo, puno Vas ovo košta i živaca i vremena i novca. Kako to podnosite?

Mešić: Košta. Najviše i zbog toga što sam, nakon što sam ja prijavio nepravilnosti, očekivao da počne istraga i drugih nepravilnosti, na drugim lokacijama, kojih, to znam pouzdano ima. Očekivao sam da počne istraga oko postupanja direktora Džakule na drugim terminalima. To se, na žalost, nije dogodilo.

 Interview: Kad ste krenuli u sve ovo sigurno ste znali da će biti neugodnosti, da ćete proći kroz puno nepravdi…

Mešić: Istini za volju nisam sve ovo očekivao. Najiskrenije, nisam. Mislio sam da ću imati bolju zaštitu APIK-a. Ja sam svjestan svega, međutim, ova moja borba traje već dugo. Ta prijava je samo kulminacija svih nepravilnosti kojih sam se nagledao, svega što sam proživio. Kad radite s ciljem da zaštitite javne prihode, javne resurse, tek tada vidite koliko je otpora tome. Zapravo, shvatite da je korupcija igra u kojoj se tačno zna ko sudjeluje, daje, uzima. To je organiziran sistem u kojem se svi javni interesi podređuju ličnim interesima određenih ljudi preko stranačkih grupa. A ovdje je konkretno riječ o SDA, HDZ i SNSD-u. 

Interview: Bez obzira na sve, na tu jaku hobotnicu s kojom je borba neravnopravna, pogotovo kad je vodi pojedinac, meni se čini da neodustajete. Pa mi to, oprostite, nekako sve izgleda i hrabro i ludo.

Mešić: Ja nikad ne odustajem, ubijeđen sam da ću pobijediti. I to vrlo brzo.

Interview: Na osnovu čega ste tako optimistični. APIK ništa ne radi, Tužiteljstvo odugovlači, nastavljaju se pritisci?

Mešić: Jednostavno, to je tako. Imam integritet, držim do svojih postupaka. To je stvar karaktera. Te probleme prolaze sada i neke moje kolege. Niko ne odustaje, bore se, dobijaju presude na sudovima. Zato sam ja uvjeren i u svoju pobjedu. Ja vjerujem da je moja borba velika investicija za budućnost ove zemlje.

Interview: Kad već govorimo o kolegama, pretpostavljam da ima i onih koji su Vam davali podršku, onih koji su Vam govorili: Odustani, to je borba s vjetrenjačama, onih koji su od Vas počeli okretati glavu.

Mešić: Bilo je svega što ste pomenuli. Ali, moram reći, najveći broj kolega me podržava, daje mi podršku, pomažu, bodre. Ja se nadam da je ovo početak jednog ozbiljnog buđenja svijesti u kojem se pojedincima ne smije dozvoliti da zarobe institucije i državu, javne prihode, trošenje novca od poreza i prihoda, koje mi plaćamo.

Mešić: APIK je postao sam sebi svrha (Foto: BIRN)

Neke kolege same se bore, nemaju povjerenje u institucije, zato i nisu tražili status zviždača. Ili jesu, pa im APIK nije dao podršku. Meni se ponekada čini da je APIK svrha samim sebi. To je isto kad bi postavili pitanje kako je čovjek koji je na crnoj listi američke administracije zbog korupcije upravo u NO APIK-a, Nikola Špirić. Onda vidimo da moramo uticati mijenjati sistem.

Interview: Šta dalje ako izgubite ovu bitku?

Mešić: Ništa. Nastavit ću se boriti, neću popustiti. Imam osnov u istini i argumentaciji, u svojoj želji da promijenimo i utičemo na bolju budućnost u društvu. I vjerujem da će se desiti.

Idi naVrh

Don't Miss