dza
dza

Dženana Alađuz: 2020 još uvijek „ne vadi“ – Alisa vrišti, a MI još uvijek u zemlji čuda

08.01.2021.

Dobrodošli, welcome, benvenuti u 2021. godinu, godinu lažnih ikona i ikonosaca, falsifikovanih Božjih poslanika, džeparoša na čelu stranaka, harmonikaša u sudskim togama, bjelosvjetskih tabadžija i poduzetnih tv voditelja. 

Nije dovoljno što naše mentalno zdravlje pati zbog posljedica pandemije, ne ne druže moj očito je da je pred nama nastavak rata  svim sredstvima protiv ono malo živaca, stila, ukusa i elementarne pristojnosti što nam je ostalo. 

Amerika gori, i figurativno i faktički. Slike Washingtona bude najgore uspomene, ljudi gube živote a demokratija je u doggy styleu. Analitičari analiziraju razloge propasti najsvetijih vrijednosti, političari žele smijeniti predsjednika, tužilaštvo mu je za vratom radi hiljade optužbi….

A bosanskohercegovački političar, bivši predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH u dva mandata, profesor Ekonomskog fakulteta, koji je gimnaziju bajdvj završio u Detroitu (SAD), član bezbroj upravnih odbora pa čak i „AI Board of History of the World Association of Artificial Intelligence“ upitan za krizu u Americi kaže: 

„Sjedinjene Države su pred velikim testom. To je logična posljedica jednog duboko podijeljenog američkog društva koje je izgubilo vjeru u većinu svojih institucija.“

Nevjerovatno zaista. Kakav uvid, koja dubina, to samo neko sa vrhunskim znanjem o vještačkoj inteligenciji može da opservira. Evo iskreno kažem sa svojom bijednom diplomom komparativistice i bibliotekarke koja nije u posjedu vještačke inteligencije, ili bar u njenom odboru, nikad to ne bih smislila sama. Duboki naklon prof. dr.

Liječimo slomljena srca burekom 

To prijatelji moji nije sve. Vladavina neukusa i pohlepe zahvatila je i druge grane društva osim politike. Svi koji su pogledali i na sopstvenu žalost poslušali tekst najnovijeg hita Dine Merilina i Senidah trajno su oštećeni. Predlažem nevladinim organizacijama posvećenim mentalnom zdravlju da pothitno razviju program oporavka od ovog muzičkog udara u trajanju minimalno 6 mjeseci. 

Ako krenemo od teksta…glavni junak pjesme pati od ljubavi, isto kao i glavna junjakinja.  

Sva bol svijeta je stala u 224 riječi od kojih je čak 72 ista riječ. Trećinu pjesme mi jadnici, gori nego Hugoovi, moramo slušati kako jedan 58-godišnjak zaziva „dođi dođi“ jednoj 35-godišnjakinji. Mislim da se razumijemo, ni jedno od njih nije piletina, ali oduvijek sam gajila duboko nepovjerenje prema muškarcima koji ganjaju 23 godina mlađu ženu…

A tek spot… Dok ga muče crne misli i sumnje, nema mu druge nego da hoda kroz stan u plamenu. Dok se smjenjuju kadrovi Senidah koja izgleda kao Cruella De Vill u bosanskoj marami Dino ljubavnik zaustavlja svoj pogled na Granof odijelima i sa očitim olakšanjem što su na sigurnom, nastavlja dalje u romantičnom tonu „Saperi sve patnje sa mene.“ Dočim je Senidah kao svaka emancipovana žena u trenerci  i bundi prenebregnula taj vapaj za palijativnom njegom i krenula dijeliti pitu po Lukomiru, kako bi valjda izbjegla sjećanjima što lome srce. Nevjerovatno kako je ostalo snage u tom srcu da 24 puta zazove „Dođi“, ali hej čuda su moguća. Isti taj Dino je kaže moja drugarica Mirna jednoj pjevao „Dođi ili me se prođi“, te bismo ga ovom prilikom zamolili da nas se prođe. 

Dok najavljuje ovaj spot od kako kažu poznavaoci 1 mil maraka vrijednosti Dino ima hrabrosti da poruči razrušenoj, izvaranoj, pretučenoj i zlostavljenoj bh. javnosti

„Sada više nego ikad moramo biti MI.“ 

Nikad nisam bila više ponosnija na sebe pa čak ni po rođenju dvoje divne djece nego kad sam pomislila da se na mene nikad, ali baš nikad neće odnositi Dervišhalidović „MI“.

Čuvari morala i testisa 

Korupcija gluposti i pohlepe zahvatila je na žalost i poljoprivredno prehrambeno zdravstveni sektor. Ko drugi nego Fikret Hodžić koji ponovo jaše instagramskim bespućima. Nekoliko dana nakon što je Tužilaštvo BiH potvrdilo optužnicu po pitanju kupovine respiratora, između ostalog i protiv njega, u maskirnoj gradskoj odjeći, ležerno naslonjen na skupo auto Fikret poručuje: „Neka vas Bog čuva kroz svaku bitku i u Novoj godini. Neka vas prati misao da za svaki pravedan cilj slabiji uvijek pobijedi jačega.“  Gledajući onako odokativno mora da nema veliko povjerenje u to da će ga Bog zaštiti, jer inače se ne bi sa dvije šake štitio gdje je najranjiviji. On još nije izguglao da to što drži u rukama se zove „testisi“ riječ nastala iz latinskog za „svjedoci.“ Da se zapitaš šta bi njegovi „svjedoci“ mogli ispričati. 

Znajući da Fikret nikad nije imao originalnu misao u glavi (pisali smo već da citira likove iz turske serije Ezel) pitali smo se kako je nadošao da ovu navodno Sofoklovu misao „Za pravedan će cilj slabiji pobijediti jačega.“  Potrudio se haman isto onoliko koliko dok je vodio postupak javnih nabavki respiratora – otvorio google, ukucao „pravda citat“ i među prvim rezultatima je Wiki citat…

Jedino neukusnije od njegove čitave pojave i zalaganja jesu onih 64 hiljade pratitelja i preko 3000 onih koji su lajkali njegov post. Od srca im želim, vjerovali oni meni ili ne, da njima ili njihovim nikad ne zatreba pomoć jednog od onih 100 neispravnih respiratora koje nam je obezbjedio srebrni poduzetnik uz pomoć manjih i većih kriminalaca od sebe.

Biti kao Alisa u zemlji seksa

Znate odrasla sam uz filmove Scorsesea i ostalih filmaša koji su prikazivali kriminalce poput Al Caponea ili sličnih većim od života. Hello Kum 1,2 ili 3? Mi ni tu nismo neke sreće. Pogledajte ko su naši kriminalci kradljivci ikona i respiratora, šefovi kriznih štabova, tehnički premijeri i šefovi opskurnih stranaka…svi su tako, kako da to kažem, primitivno otvoreni u svojim bahatim postupcima. Nigdje bar naučene rafiniranosti ili mrvičak stila. 

Predlažem da svi donesemo jednu novogodišnju odluku. Da biramo ko će da nas guzi, da budemo više kao moja nova junakinja Alisa.

Naime po pisanju Dnevnog Avaza Alisa uživa seks koji nije opisan ni u Odiseji gdje su razne sirene, nimfe i scille željne seksa napadale glavnog junaka. 

„Kada nestašna Alisa vodi ljubav psi laju, a komšije zovu policiju. Obožavamo seks i zbog njega često upadamo u probleme, jer smo previše bučni, kazala je Alisa.“ To što je ona medicinska sestra a on deminer je posebno privlačno u ovom društvu gdje ako nisi član/ica stranke ne možeš ni kifle kupiti. 

I kažem ja Senki Kurt želim biti kao Alisa a Senka opasna kakva i jest kaže „ma pusti bona Alisu ko je onaj zbog koga Alisa tako vrišti?“

Tako je Senka.

Ako ćemo vrištati kao društvo, kao građani/ke (jer vidim po glasovima da je narodima dobro) hajmo vrištati zbog seksa, dobrog seksa bio on/ona deminer ili ne. 

Ako će se komšije buniti, nek se bune jer nam je dobro a ne jer smo parkirali crkvu u tuđem dvorištu. Hajmo i mi kao Alisa i njen đuvegija buditi bebe i roditelje jer se dobro provodimo a ne zbog prijetnje da ćemo nestati sa lica zemlje ako ne glasamo za Sina.

Hajmo malo više obožavati seks a manje falsifikovane Božje poslanike, džeparoše na čelu stranaka, harmonikaše u sudskim togama, bjelosvjetske tabadžija i poduzetne tv voditelje.

Idi naVrh

Don't Miss