ab05940dd8312286040f699f609f30ef
ab05940dd8312286040f699f609f30ef

Dosje: Respiratori sa okusom malina i jadi novog tendera

08.10.2020.

Prema podacima iz baze Igora Turkušića, nezavisnog analitičara, u FBiH je od COVID 19 oboljelo 17.777 osoba u periodu od aprila do septembra 2020. Za to vrijeme, tačnije od 27. aprila do danas, čak 100 respiratora kupljeni za 10,5 miliona KM čekaju da budu upotrebljeni. Respiratori dovode kisik u krvotok pacijenata koji ne mogu samostalno disati i izbacuju ugljendioksid iz organizma. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svaki šesti oboljeli od koronavirusa trebaće vještačku potporu disanju. Ne postoje tačni podaci koliko BiH ima respiratora za razliku od drugih država koje su odmah početkom pandemije objavile tačan broj na raspolaganju. Prema podacima BHRT iz juna 2020 iz Federalnog ministarstva zdravstva poručili su da smo u martu imali 250 respiratora, dok iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske tvrde da je do sada nabavljeno 14 respiratora. U maniru najboljih turskih serija ili telenovela, saga o respiratorima koje je u aprilu  kupila Srebrena malina za potrebe FBiH ne prestaje. Zaplet s vremenom postaje sve složeniji: tu su bivše misice, direktori civilne zaštite koji na motoru jure na otvaranje nikad otvorenih respiratora, predsjednika koji kontriraju tužilaštvu, premijera koji jedan dan gostuju u medijima drugi u zatvoru, novinara koji trguju malinama i respiratorima… Pred vama je pregled najznačajnijih obrata u Aferi Respiratori. Ostanite s nama, nova sezona je u pripremi:

7.oktobar 2020. Stiže pomoć iz Niša! 

Nakon što je istekao rok za dostavu ponuda u pregovaračkom procesu te službeno propao i drugi poziv za instalaciju i stavljanje u funkciju respiratora koje je nabavila Srebrena malina, došlo je do preokreta:u Federalnu upravu civilne zaštite stigla je ponuda firme iz Niša i ukoliko treći poziv bude raspisan, velika je vjerojatnoća da upravo ta firma i stavi u funkciju sporne respiratore.

Situacija se mijenja, jer smo upravo dobili informaciju da je ova firma iz Niša dobila autorizaciju za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH. To je firma koja do sada nije predavala ponude na dosadašnje postupke javne nabavke, a sada nam dostavlja autorizaciju, tj. ovlaštenje proizvođača za uvoz, servis i sl. za neku državu. Ta firma je bila upoznata sa prethodnim postupcima, ali nisu dostavljali ponudu. Slijedi objava javne nabavke, pa ko ispunjava uvjete i ponudi najpovoljniju ponudu dobit će ugovor, naglasio je  v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite, Mustafa Kadribegović

5. oktobar 2020 Respiratori iz malinjaka i dalje ostaju u skladištu.

Stotinu respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije prouzročene koronavirusom i dalje stoje u skladištima jer u BiH do sada nisu pronašli kvalificiranu firmu koja bi ih trebala verificirati, pustiti u pogon i servisirati 

5. oktobar 2020. Propao i drugi javni poziv za instaliranje uređaja.

Prema riječima v.d. direktora FUCZ-a Mustafe Kadribašića ni na drugi poziv za instaliranje respiratora nije se niko javio.Pojedine firme su otvoreno kazale kako se ne žele javiti zbog svega što se dešavalo, kao i zbog pokrenute istrage, kazao je Kadribašić.

8. septembar 2020. Niko neće da montira respiratore koji su nabavljeni preko “Srebrene maline”

-Javnu nabavku ćemo svakako morati ponoviti, e sad u kom obliku vidjećemo. -kazali su nadležni medijima. Federalna uprava civilne zaštite raspisala je 18. augusta tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina.” Vrijednost ugovora procijenjena je na 150 hiljada maraka bez PDV-a.

6.septembar Fikret Hodžić pratiteljima poslao motivacionu poruku.

Mediji su objavili da je vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić nakon višemjesečne medijske šutnje na svom instagramu objavio video sa motivacionom porukom a Instagramu, prvi put nakon afere “Respiratori”, u kojem je svojim pratiteljima, ali i drugima koji ga prate, uputio motivacionu poruku:

– Život je pun mogućnosti – kaže nakon svega Hodžić.

18.avgust 2020. FUCZ raspisala tender za montiranje respiratora “Srebrene maline”

6.avgust 2020. Bakir Izetbegović poručio: Vrijeme je da se izvrši raspodjela 100 respiratora koje je nabavila Srebrna malina”

31.maj 2020 Pušteni premijer Novalić i suosumnjičeni u aferi s respiratorima. 

29. maj 2020 Afera respiratori: Uhapšen premijer Federacije BiH Fadil Novalić

28.maj 2020 Afera ‘Respiratori’: Premijer FBiH Fadil Novalić zadržan u SIPA-i.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon više od osam sati saslušanja zbog afere „Respiratori“ zadržan je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do odluke Suda BiH

21. maj 2020 Premijer Fadil Novalić u medijima:“ I meni je “zapelo za oko” egzotičan naziv “Srebrena malina” za nabavku respiratora“

Da je posao za nabavku respiratora dobila firma Srebrna malina Fadil Novalić kaže da je saznao iz medija.

Počela su mi dolaziti čudna pitanja. Prvo da vam kažem, na tim ponudama za respiratore, u tih kratkih pet minuta koliko sam gledao ponude, i meni je “zapelo za oko” taj egzotičan naziv “Srebrena malina”za nabavku respiratora. Kada sam vidio da su jedini ponudili i nabavili – tamo je bila slika dvostrukih respiratora za kliničku primjenu. Kada sam saznao da je izabrana, u toj percepciji, da su to ti respiratori, došao sam aerodrom i rekao to. I to je bila ta zabluda. Ne bih rekao što sam rekao da sam znao, izjavio je Novalić. 

On tvrdi da je takav respirator prešao preko njegovog ureda, za kliničku primjenu: “Zvao se nekako VCE003 ili nekako tako. I bio je zaista za kliničku primjenu”, rekao je Novalić, te dodao: “Mi smo ponudu proslijedili, kada je neko promijenio, da je zamijenio za druge koji imaju manje performanse, e to neka se istraži.“

12. maj 2020 Iako suspendiran Fahrudin Solak će primati punu platu do okončanja istrage, minimalno 2000 KM bez naknade. 

12.maj 2020 Fahrudin Solak je suspendiran s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite na sjednici Vlade Federacije BiH.

Razlog je njegova upletenost u nezakonitu nabavku respiratora koje je za potrebe FBiH nabavila poljoprivredna firma ‘Srebrena malina’.Umjesto Solaka FUCZ-om će rukovoditi Mustafa Kadribegović, koji je do sada bio pomoćnik ravnatelja.

11.maj 2020 Bakir Izetbegović o respiratorima: Bila otimačina u svijetu, ko ih nabavi bio je spasilac.

11. maj 2020 Tužilaštvo BiH: Respiratori koje je nabavila Srebrena malina nisu za intenzivnu njegu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopštilo da respiratori koje je nabavila firma „Srebrena malina“ iz Srebrenice ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege.

4.maj 2020 Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet u vezi sa spornom nabavkom respiratora iz Kine u BiH, vrijednom oko 10,5 miliona KM.

„Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), na osnovu svojih ovlaštenja propisanih Zakonom o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u vezi nabavke 100 respiratora iz Kine,te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom ove institucije“, saopštili su u Tužilaštvu BiH.

28.april 2020 Fokus objavljuje dalju dokumentaciju koja dovodi u sumnju ispravnost nabavke respiratora preko firme Srebrna Malina

“U cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa, Federalna uprava Civilne zaštite pokrenula je postupak nabavke invazivnih respiratora  Beijing Aerospase Changfeng Co. Ltd. Casnuc Building No-51-A Yongding Road  Haidla District 100039 Beijing China. Izjavljujem da je kompanija  „FH Srebrena malina“ kao ugovorna strana ovlaštena da obavi interni uvoz, registraciju i carinjenje respiratora za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite”, napisao je između ostalog Fahrudin Solak u jednom od dokumenata kojim je odobrio uvoz firmi „FH Srebrena malina“. Kako dalje saznajemo, vrijednost 80 respiratora kod uvoza bila je 6.364.346 KM, a na ovaj iznos obračunat je PDV od 1.078.878 KM. U osnovicu je, kako je Fokusu potvrđeno iz nezavisnog izvora, ušla i faktura Flybosnie, što znači da je prijevoz respiratora od Kine do BiH koštao 297.286 KM.

Dakle, ukupna vrijednost nabavke iznosi 7.443.224 KM, što znači da je, uzimajući u obzir cijenu, PDV i transport, nabavna cijena pojedinačnog respiratora iznosila 93.040,03 KM.Međutim, na internetskoj stranici  alibaba.com  prodaju identične respiratore koji nose identičnu oznaku, a koštaju 39.000 dolara ili 70.359,57 KM i može ih svako naručiti. Kad se kupuje na količinu, naravno, i oni su puno jeftiniji.Da su Novalić i Solak odlučili da ove respiratore kupe online, oni bi porezne obveznike koštali jeftinije – 6.585.655 KM, odnosno pojedinačno 82.320,68 KM sa uključenim PDV-om.

28.april 2020 Respiratori koje je uvezla “Srebrena malina” zadržani su na Aerodromu Sarajevo

Razlog tome je što carinici nisu dozvolili njihov transport dok se ne uplati PDV na ovu robu.“To znači da u ovom slučaju kompanija “Srebrena malina” i njen vlasnik Fikret Hodžić moraju donijeti uplatnicu kojom potvrđuju da su uplatili PDV.Ovu informaciju potvrdio je i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

– Ova oprema je u subotu stigla, ali je tek danas podnesena prijava za carinjenje. No, sve je u skladištu dok se ne plati PDV, to je više od milion KM – kaže Kovačević.“

 27. april 2020 Fikret Hodžić vlasnik Srebrene maline:“ Našu zaradu na uvozu respiratora smatramo skromnom.“

-“Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji. Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade”, naveo je Hodžić.

27. april 2020 portal Fokus.ba objavljuje „BIH “FH SREBRENA MALINA” Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora“ nagašavajući da je premijer FBiH Fadil Novalić „prešutio da je uvoznik respiratora firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića U BiH 25.aprila iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je federalni premijer Fadil Novalić kazao da ih je “kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom.” On je najavio da će uskoro stići još 20 respiratora, a potvrdio je i da je 100 respiratora koštalo 10,5 miliona maraka.“

                   

Idi naVrh

Don't Miss