GOLA ISTINA Adin Šabić: Svi bi mi da smo siromašni kao Bakir

10.09.2020.

Život je tako okrutan prema bosanskohercegovačkim političarima/kama. Toliko mnogo rade na napretku ove države i nikada se ne svađaju, a tako su siromašni ljudi.

Piše za Interview.ba Adin Šabić

Još 2018. godine Bakir Izetbegović, nekadašnji član Predsjedništva BiH, današnji delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine, kazao je kako je za jednog predsjednika siromašan čovjek, te da ima kuću, parcelu, ali ne i privatni automobil.

Prošlo je manje od dvije godine da bi sinoć ponovio sve isto, samo dodao da sada već šest mjeseci živi sveukupno od 8.000 KM, te da samim time razumije narod. Jednostavnom računicom dobijemo da je za tih šest mjeseci živio od 1333 KM na mjesečnom nivou, ako izuzmemo primanja njegove supruge.

Sve da je i tako, opet u potpunosti nije mogao razumjeti građane/ke, koji/e na području FBiH žive od prosječne plaće od 950 KM, a još manje one radnike/ice koji/e rade za minimalnu plaću od 500 KM, penzionere/ke koji/e imaju penziju 350 KM ili socijalne kategorije stanovništva koje dobivaju 50 KM jednokratne pomoći. Sad bi vjerovatno Sanaj Vulić poslanica zastupnica u Parlamentu BiH kazala “Da sam htjela manju platu, bavila bih se nečim drugim”. 

A ona novčana sredstava koja je odvojio od svoje mjesečne plaće u humanitarne svrhe, što je pohvalno, nije dovoljno da podmiri na mjesečnom nivou ni 20 građana/ki Federacije Bosne i Hercegovine, koja broji više od dva milijuna i 219 stanovnika/ica. Umjesto toga, on i drugi politički akteri, mogli su donijeti rješenja koja će u vrijeme pandemije na adekvatan način olakšati život građana/ki.

Nova školska godina je krenula, a mnoge majke i očevi svojoj djeci nisu uspjeli ni knjige priuštiti, a kamoli računare i mobitele kako bi mogli prisustvovati online nastavi. Neki od njih još uvijek nemaju INTERNET!

Ljudi koji žive u četveročlanoj porodici od prosječne plaće ne mogu da poklope režije i hranu, a kamoli da si priušte neki luksuz. Mnogi od njih nemaju svoje stanove, pa još plus moraju plaćati kirije. A oni koji imaju stan uvalili su u dugogodišnje kredite za koje rintače da bi ih otplatili i ponovo se u kredit uvalili.

Zbog cjelokupne situacije s Korona virusom, mnogi su izgubili poslove i nemaju od čega da žive, već su osuđeni na milost i nemilost susjeda/ki, dok država za ovakve slučajeve niti ima sluha, niti plana.

Da ne govorim o starim i iznemoglim ljudima, roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, bolesnima i drugim ugroženim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Nasuprot toga, Bakir, ovdje ne računamo Sebiju i njegovu kćerku Jasminu, prema CIN bazi ima imovinu vrijednu 621172 KM. Od 2006. godine je radio u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa do 2010. godine s prihodima od 5522 KM, što je 265056 KM za četiri godine. Kao član Predsjedništva BiH u duplom mandatu od 2010. do 2018. godine s primanjem od 5599, zaradio je 537504 KM za osam godina. Da ne govorimo o angažmanima prije. I važno je podsjetiti da tada nije bilo Korone, te da dio plate nije išao u te svrhe.

Čini mi se da bismo svi mi negdje željeli da smo ovako siromašni.

Idi naVrh

Don't Miss