Esad Bajtal: Priča s Koronom traži jedinstvenost zdravstvenog sistema oko koje nema diskusije

17.08.2020.

U trenutku kada je na hiljade oboljelih građana/ki, i na stotine umrlih od virusa COVID-19, na relaciji direktora Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i direktorice KCUS-a odvijaju se prepirke o tome ko radi više, a ko manje? Umjesto toga, u ovakvim okolnostima trebamo jedinstven zdravstveni sistem, smatraju stručnjaci.

Ova priča s Koronom, ta vrsta neizvjesnosti i beznađa pod kojom svi dršćemo, traži jedan oblik jedinstvenosti oko koga nema diskusije. Samo država može osigurati kontekst „nema diskusije“ i niko drugi. Dakle, vlast je kriva, ne zdravstvo. Optužujem politiku koja dozvoljava da se bilo šta relativizuje“ – mišljenja je politički analitičar Esad Bajtal.  

Kada je u pitanju zdravstveni sistem navodi da je to jedna posebno osjetljiva životna i društvena kategorija.

U jednom ozbiljnom postavljanju prema tom fenomenu svaki čovjek koji ima neku funkciju unutar te cjeline morao bi razmišljati na način cjelovitovitosti. Ovo politiziranje ne vodi nigdje. Potrebano je ocjeloviti tu društvenu dimenzije koja se zove zdravstvo i time je staviti na uslugu svim građanima na najbolji mogući način u onoj mjeri u kojoj naše društvo to dozvoljava. Država mora biti servis građana, mora služiti građanima. Ispalo je da mi služimo državi. Svi to osjećamo bez obzira kojim se poslom bavili. Osjećamo svoju kmetsku poziciju u ovom društvu, a ovu vrstu haosa, entropije ne bi izdražala ni mnogo jača i bolja društva – kazao je za Interview.ba Bajtal.   

Gostujući na N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je kako je Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ jedina koja ne sudjeluje u borbi protiv pandemije Korona virusa, te da je ova ustanova odavno trebala imati formiran izolatorij.

Menadžment Opće bolnice povukao od ZZO KS novac za ‘borbu protiv pandemije izazvane korona virusom’ u iznosu jedan milion KM. V. d. direktor Opće bolnice pohvalio se donacijama od 20.000 KM načelnika Općine Stari grad i 50.000 KM načelnika Općine Centar za ‘borbu protiv korona virusa’, ali OB nema niti jednog bolesnika sa korona virusom. Primaju kadar uz opravdanje da im treba jer ‘rade svaki dan’ – pa zar nije normalno da rade svaki dan ako primaju plaću iz budžeta? Također je opravdanje za prijem kadra – borba protiv korone, ali koja borba ako oni nemaju niti jednog pacijenta. Pohvalili su se da imaju laboratorij za testiranje PCR, a mi, ponovo, ne znamo koga oni testiraju ako nemaju pacijenata sa simptomima – kazala je.

Kada je u pitanju KCUS, navela je kako se u ovoj ustanovi testiraju uzorci s područja cijele Federacije, te da je njihov laboratorij prepoterećen, a osoblje preumorno.

– Imamo 104 pozitivna uposlenika raznih profila koji su uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Uz oko 200 uposlenika koji su na bolovanju, ali i 65 koji opslužuju izolatorij Podhrastovi – vrlo je teško organizirati rad. Radimo stalno sve usluge iz domena tercijarne zdravstvene usluge – hemodijalize, peritonealne dijalize, transplantacije autologne na hematologiji, svu dijagnostiku Pet ct, biohemija i imunologija (oko milion i 200.000 usluga smo pružili za šest mjeseci). Radimo sve usluge hemo i radioterapjskih postupaka, operacije svih malignih bolesti i ostalih bolesti koje životno ugrožavaju bolesnike, koronarogarafije i stentiranja – istakala je.

Na izjave Izetbegović, odreagovao je i direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Ismet Gavrankapetanović, koji je kazao kako direktorica KCUS-a iznosi najružnije neistine o kolegeama/icama.

Ona ne odgovara zašto je više od 1.000 postelja na KCUS-u prazno, zašto se naše kolege u KCUS-u koje volimo i poštujemo bune što im se ne dozvoljava operisati. Zašto je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo slomljen? Pa nismo mi iz Opće bolnice upravljali sistemom zdravstva, to vi radite sa svojih nekoliko  poslušnika, klimoglavaca. Vi ste uništili zdravstveni sistem glavnog grada rečenicama mržnje prema svojim kolegama, surovošću i neznanjem – poručio je Gavrankapetanović.

Pozvao je Izetbegović da pokaže broj postelja koje su prazne, broj operativnih zahvata koje je dozvolila da se urade i razloge zašto je KCUS avetinjski prazan.

Sjetite se stotina lica vaših kolega koje je vaš sistem protjerao. Pogledajte brojeve Opće bolnice koji prikazuju hiljadu prijema pacijenata za mjesec dana, pogledajte brojeve operisanih i izliječenih pacijenata. Pogledajte porode korona pozitivnih trudnica. Pogledajte u oči svoje kolege i prestanite iznositi neistine. Nikada nas nećete zavaditi sa ljekarima KCUS-a- To su naša braća i sestre. Težak posao zajedno radimo. Po dogovoru liječimo trudnice pozitivne na COVID-19 i svu djecu. Liječili smo i odrasle dok nismo dobili naređenje da se svi pozitivni na COVID-19 liječe na Podhrastovima, a da mi preuzmemo sekundarni nivo liječenja za cijeli grad. Nikada nećemo odustati ni od jednog bolesnog pacijenta. Šest mjeseci opstruirate dodjelu garnizone ambulante Općoj bolnici kojoj prirodno pripada. Vršite pritisak da se pacijenti sa upalom pluća, pored hiljadu praznih postelja u KCUS-u, liječe u Studentskom domu bez kisika. Bavite se medicinom i liječenjem i prestanite sa sijanjem ružnih riječi. U nama ćete imati sagovornika onda kada shvatite da je nadmetanje u dobru jedini jezik koji razumijemo – poručio je Gavrankapetanović.

I dok brojke oboljelih iz dana u dan rastu, mi svjedočimo prepucavanjima kojima, prema mišljenju brojnih stručnjaka, u momentu ovakve krize nema mjesta. Umjesto toga, priželjkujemo jedinstven zdravstveni sistem, koji će svim kapacitetima odgovoriti na potrebe građana/ki u trenutku kada se ne samo BiH, već i svijet, suočava s jednim od najvećih izazova. No, ko će i da li će neko iz vrha raditi na jedinstvenosti, vidjet ćemo u narednom periodu. Ako gledamo mjesece koji su iza nas, prognoze nisu obećavajuće.

(Interview.ba)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss