98c06b90ad5abf8aac5c0026414818ed
98c06b90ad5abf8aac5c0026414818ed

Rusija vodi u utrci za vakcinu protiv Korona virusa, BiH čeka zajedničku nabavku

11.08.2020.

Rusija je u utorak postala prva zemlja svijeta koja je registrovala vakcinu protiv virusa COVID-19 i proglasila je spremnom za uporabu, unatoč skepticizmu međunarodne zajednice.

Među prvim vakcinisanim bila je jedna od kćerki predsjednika Rusije Vladimira Putina. – Nakon prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sljedećeg dana 37 i to je bilo sve – kazao je Putin.

Poručio je kako je vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije, te da je prošla sve potrebne testove i da se pokazala učinkovitom.

Međutim, naučnici/ice iz ove države i inostranstva su izrazili/e zabrinutost zbog žurbe sa korištenjem vakcine prije ispitivanja treće faze, koja obično traje mjesecima i uključuje hiljade ljudi.

Oxford vakcina protiv Covida-19 u trećoj fazi

Istraživači/ice sa Oxforda u suradnji sa farmaceutskom firmom AstraZeneca u maju i junu prvi su u svijetu započeli treću fazu „Oxford vakcine protiv virusa COVID-19“. U Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu treba biti ispitano hiljade dobrovoljaca/ki. Planirana je još jedna dodatna studija sa oko 30 000 ispitanika/ica u SAD-u i drugim zemljama. – Nadamo se da ćemo u jesen imati rezultate velikih studija – izjavila je na pitanje NDR-a glasnogovornica AstraZeneca.

Kineska preduzeća u trećoj fazi vakcine protiv COVID-19

Kineska firma Sinovac je započela veliko istraživanje faze 3 u Brazilu, gdje se virus trenutno jako širi. Kako bi što brže istražila da li njena vakcina štiti od infekcije trebalo bi ciljano vakcinirati ljude koji su posebno ugroženi: oko 9000 uposlenika sa 12 klinika koji su se specijalizirali za tretman pacijenata zaraženih koronom. S druge strane, kinesko državno preduzeće Sinopharm, polovinom juna je započelo studiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje treba biti vakcinirano 15 000 dobrovoljaca.

Vakcina protiv virusa COVID-19 u SAD-u u trećoj fazi

Potencijalna vakcina protiv virusa COVID-19, razvijena u saradnji američke farmaceutske kompanije Moderna i Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, testirana je na 45 dobrovoljaca/ki u Sjedinjenim Američkim Državama. Prilikom testiranja primjećeno je da su u krvi osoba koje su primile vakcinu razvijena antitijela koja uništavaju virus Korona, u onoj mjeri koliko su prisutna i kod osoba koje su se oporavile od ovog virusa.  

U istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine navodi se da vakcina nije imala ozbiljnih nuspojava, ali da je više od polovine učesnika/ica u testiraju pokazalo simptome nalik gripi, što je bilo slično drugim simptomima vakcine poput umora, glavobolje, povišene temperature, no ništa neuobičajeno.

Završna faza rada na potencijalnoj vakcini COVID-19  počela je 27. jula, a vakcina će se testirati na 30.000 ljudi, što je ujedno i do sada najveće istraživanje na vakcini COVID-19.

U utrci i Njemačka

U Njemačkoj se trenutno testiraju dvije moguće vakcine na prvim ispitanicima/icama. Firma Curevac je nedavno započela fazu 1 studije. Planirano je da 168 dobrovoljaca u Tuebingenu, Muenchenu, Hanoveru i belgijskom Gentu dobije vakcinu. U jesen tvrtka želi započeti narednu fazu studije.

Nešto dalje je odmakla firma Biontech iz Mainza. U aprilu je firma dobila odobrenje nadležnih vlasti da testira vakcinu u Njemačkoj. Prema tome sa firmom Pfizer započela je istraživanje u SAD-u – na kojem je planirano učešće oko 8000 osoba. U konačnici vakcina mora biti testirana u jednoj studiji na 30 000 ispitanika/ica. Već koncem jula bi testiranje moglo početi u SAD-u i Europi.

Vakcina na području EU do kraja godine

Stella Kyriakides, čelnica Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, u izjavi za njemački list “Handelsblatt”, navela je kako postoje dobri pokazatelji da bi vakcina mogla biti razvijena do kraja godine.

– Trenutno je riskantno predviđati, ali imamo dobre pokazatelje da bi vakcina mogla biti spremna krajem ove ili početkom iduće godine – navela je Kyriakides.

Navela je kako vakcina neće odmah riješiti sve probleme, ali da bi mogla pomoći u postepenom vraćanju stanja u normalu, naročito vakcinacijom kritičnih masa, pogotovo onih koji su u rizičnim grupama.

BiH će imati jedan pristup nabavci vakcina protiv COVID-19

Ministarstvo civilnih poslova BiH za N1 potvrdilo da je naša država među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je, kao odgovor na dopis Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i nakon dobivenih suglasnosti Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja socijalne zaštite Republike Srpske uputilo pismo zainteresiranosti za učešće Bosne i Hercegovine u COVID-19 Vaccines Global Access (Covax) Facility, koji će biti administriran od Globalne alijanse za vakcine (GAVI). Rok za dostavljanje pisma zainteresiranosti za učešće Bosne i Hercegovine u zajedničkom sistemu nabavki vakcina je bio do 10.7.2020. godine i posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, te Misije BiH u Ženevi je pravovremeno dostavljeno pismo namjere.

Koliko građani BiH vjeruju u vakcinu protiv virusa COVID-19

Kompanija Valicon je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi potencijalne vakcine protiv COVID-19. Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala protiv COVID-19.

Na pitanje “U kojoj mjeri je vjerovatno da ćete se vakcinisati protiv COVID-19 kad vakcina bude dostupna u BiH?”, 32 posto anketiranih odgovorilo je kako se planira vakcinisati, dok je 39 posto njih navelo kako se ne planiraju vakcinisati.

Grđani su bili još rigorozniji na pitanju “U kojoj mjeri se slažete da vakcina protiv COVID-19, kada bude dostupna u BiH, treba biti obavezna za sve građane Bosne i Hercegovine. Njih 63 posto kazalo je kako vakcina ne treba biti obavezna, dok je 37 izrazilo stav da vakcina ipak treba biti obavezna.

(Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss