Angela Merkel slavi 66. rođendan na samitu EU, upitan poklon usvajanja budžeta

17.07.2020.

Još u julu 2014. godine nestrpljivi novinar pjevao je „sretan rođendan“ njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dok je navršila šezdesetu godinu života na samitu čelnika Evropske unije.

U petak se, navršavajući 66 godina, ona vratila u Bruxelles.

Ovaj je put, ipak, čelnica evropske najmoćnije zemlje zvučala razočarano dok je dolazila na razgovore s ostalim čelnicima EU, izražavajući sumnju da će oni biti u stanju da prevaziđu duboke razlike oko više milijardi eura vrijednog plana izvlačenja njihovih ekonomija iz recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

–  Svi idemo u ove razgovore s mnogo odlučnosti, ali moram reći da su razlike još veoma, veoma velike i stoga ne mogu kazati da li ćemo doći do rješenja – kazala je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poklonio joj je nekoliko boca bijelog burgundijskog vina, a na snimcima se vidi da je italijanski premijer Giuseppe Conte fotografisao nju s portugalskim premijerom Antoniom Costom, koji danas također slavi rođendan.

Merkel je dobila poklone od nekoliko ostalih čelnika EU, ali je ostalo nejasno da li će joj oni pružiti zadovoljstvo usvajanjem novog budžeta bloka, vrijednog trilion eura, i novog fonda ekonomskog oporavka vrijednog 750 milijardi, prenosi Reuters.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss