e697ad576239a260cda8503dbad92d72
e697ad576239a260cda8503dbad92d72

Nakon što su granice otvorene: Kolona vozila duga 20 kilometara u Australiji

10.07.2020.

Treća po broju stanovnika australska država Kvinslend (Queensland), otvorila je u petak, nakon 15-dnevne zabrane ulaska, svoju granicu, a putnici su satima bili zaglavljeni u dugim saobraćajnim kolonama na kontrolnim tačkama.

Policija Kvinslenda poručila je putnicima da spakuju hranu i vodu te da očekuju duga čekanja tokom sljedeća 72 sata, jer su se na nekoliko kontrolnih punktova stvorile kolone vozila  duge 20 kilometara.

– Strpljenje će danas definitivno biti vrlina – rekla je premijerka Kvinslenda Annastacia Palaszczuk u petak na radiju ABC.

Kvinslend na sjeveroistoku Australije  je ulaz do nekoliko glavnih turističkih odredišta, uključujući i kultni Veliki barijerski greben, najveći koralni greben na planeti Zemlji, kojeg svake godine posjeti više od dva miliona turista.

Počinje školski raspust u susjednom Novom Južnom Velsu, što će, kako se očekuje, predstavljati velik dio priliva putnika.

Također   hiljade putnika sa sjevera koji dolaze na odmor u kamp kućice čekaju na granici da uđu u Kvinslend, prenosi dpa.

Međutim putnicima iz Viktorije koji su pogođeni koronavirusom zabranjen je ulazak.

Viktoria je u petak zabilježila 288 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni porast u Australiji od početka pandemije, izjavio je premijer Daniel Andrews.

Većina slučajeva je iz Melburna, gdje je u posljednje tri sedmice došlo do naglog skoka u slučajevima Covid-19, zbog čega je grad vraćen u strogu izolaciju.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss