U KS pojačani inspekcijski nadzori u vozilima javnog prijevoza

27.06.2020.

Zbog očiglednog nepoštivanja mjera zaštite propisanih za putnike i firme koje vrše usluge javnog prijevoza u Kantonu Sarajevu, uslijed epidemije koronavirusa, od naredne sedmice bit će pojačan inspekcijski nadzor.

O tome je, između ostalog, razgovarano na sastanku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahira Halilovića.

– Predmet inspekcijskog nadzora bit će fizička lica odnosno osobe koje se prevoze, kao i pravna lica koja vrše usluge prijevoza. Inspekcijski nadzor provodit će se sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom da Kantonalna uprava odnosno Sanitarna inspekcija u njenom sastavu ne može provoditi inspekcijske nadzore nad fizičkim licima, nego samo nad registriranim subjektima nadzora – istaknuto je.

Služba za protokol  i press KS u saopćenju za javnost podsjeća da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice. Putnici su dužni poštovati uputstva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje.

– Osim toga, u vremenskom periodu od 06.30 do 09.00 sati, kao i od 15 do 17 sati usluge javnog prijevoza mogu koristiti samo putnici sa radničkim kartama. Korisnici penzionerskih, studentskih, đačkih i drugih pretplatnih karata u tom periodu ne mogu koristiti usluge javnog gradskog prijevoza – navodi se.

Podjednako važna je i mjera pojačanog inspekcijskog nadzora u svim objektima i pravnim licima čiji je rad povezan sa većim brojem korisnika, posebno na manjem zatvorenom prostoru.

Premijer Nenadić zatražio se od direktora Uprave da, koliko god je to moguće, kombinuje mjere upozorenja i prevencije sa kaznenim mjerama, jer je važno kontinuirano ukazivati građanima na potrebu i obavezu poštivanja mjera zaštite i prevencije od virusa korona.

Na sastanku je razgovarano i o rezultatima pojačanih inspekcijskih nadzora, koji se provode od 15. juna ove godine na inicijativu premijera Nenadića i Vlade KS, uslijed pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu.

Pojačan je nadzor Sanitarne inspekcije, nakon što je izvršena preraspodjela inspektora iz drugih upravnih oblasti u tu inspekciju, te su ostvareni dobri rezultati na terenu.

Premijer Nenadić je dao podršku Upravi za inspekcijske poslove, pohvalio je njihov rad tokom perioda intenzivne borbe protiv koronavirusa, te stavio na raspolaganje sve resurse koje ima Vlada da o bi se rad Uprave učinio još efikasnijim.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss