d1d5400ef4a66ec01034a69d3c39f3e2
d1d5400ef4a66ec01034a69d3c39f3e2

Dodik: U srijedu ili četvrtak sa Čovićem i Izetbegovićem

26.06.2020.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u skladu sa svojom ustavnom obavezom usvojilo budžet i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini da ga usvoji po hitnoj proceduri, to znači u obliku kakav je i predložen od Predsjedništva. U unutrašnjosti strukture budžeta učinjene su značajne stavke i obezbjeđeno 40 miliona maraka tako što su smanjeni, gotovo prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki. Značajno su smanjeni putni troškovi, kazao je u petak član državnog Predsjendištva Milorad Dodik.

Dodik je dodao da će tih 40 miliona, po posebnom programu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, biti iskorišteno za sanaciju posljedica pandemije korona virusa. Također, u okviru ovog budžeta su predviđena sredstva za finansiranje lokalnih izbora.

 

Član Predsjendištva BiH, koji je i lider SNSD-a, kazao je kako će “iduće sedmice nešto konkretniji moći govoriti” kada se radi o imenovanjima u državnim agencijama.

 

“Mislim da je krajnje vrijeme da se to desi, da sve ono što je prošlo proceduru da bude imenovano. Naravno, i da se popuni Savjet ministara na mjestima gdje postoji potreba, kao što je ministarstvo sigurnosti”, poručio je Dodik te otkrio da će se uskoro sastati sa predsjednicima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

 

“Pokušat ćemo iduće sedmice, možda u srijedu ili četvrtak. Ja nemam niti jedna problem oko toga. Postoji određena raspodjela između srpske, hrvatske i bošnjačke strane. To treba održavati dok se ne desi neka nova promjena. Očigledno u SDA su htjeli novi dogovor. Kako razumijem, novi dogovor podrazumjeva da sve ostane isto osim da indirektni porezi budu predmet nekog novog dogovora. Ako je tako – slažem se, ali da se sve deblokira i da se završi ta priča. Evo, prošlo je gotovo pola mandata”, istakao je Dodik.

 

Na pitanje novinara da prokomentariše posljednju nabavku helikoptera u  entitetu Republike Srpska, on je kazao da se radi o realizaciji prehodno potpisanog ugovora.

“To je urađeno prošle godine. Bilo je veoma prisutno u javnosti. Proveden je javni tender i plaćeni su avansi i jednostavno se vrši realizacija ugovora”, rekao je član Predsjendištva BiH.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss