Neće se pooštravati mjere, ali hoće kazne

25.06.2020.

Epidemijska krivulja i u Republici Srpskoj u stalnom je porastu. Broj zaraženih premašio je dvije hiljade u tom bh. entitetu, a postotak zaraze danas je visokih 16,5 posto. Uprkos svemu tome, neće se pooštravati mjere, ali hoće kazne.

Ljeto nam se vratilo. Osunčane ulice, užurbani, ali i nasmijani građani. Gospodska ulica ponovo živi. No, živi i virus. Korona je doživjela tri godišnja doba 2020.godine. Današnjih 62 zaraženih od 375 testiranih, zabrinjava. Ohrabruje ipak nešto lakša klinička slika novozaraženih.

“Kada uzmemo u obzir da smo mi prethodnih 7 dana imali povećanje broja pozitivnih osoba, mi ćemo njihovo stanje pratiti u narednim danima, kako bismo mogli reći da li će razviti ozbiljniju kliničku sliku, ili neće. Definitvno da kapaciteti zdravstvenih ustanova, intenzivne njege, COVID odjeljenja, nisu pod onim opterećenjem pod kojim su bili u martu, aprilu mjesecu, u smislu težine kliničke slike”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

 

Od posljedica COVID-a do sada je u Republici Srpskoj umrla 121 osoba, zaraženo je 2.037, ukupno testiranih 35.326. Ohrabruje podatak o 63% oporavljenih.Uprkos pogoršanju situacije, ni liberalizacija ni restrikcija, nisu opcije u ovom trenutku. Na snazi ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom, fizička distanca, lična higijena. Reciprocitet zatvaranjem granica prema susjedima, domen je politike, a šta o tome kažu epidemiolozi?

 

“Što se tiče epidemiologa, mi možemo u ovom trenutku zatvoriti sve i reći da je to najmanji rizik za prenos infekcije. Kao što smo imali u martu, kada je bila restriktivna faza, kada smo smanjenjem kontakata među ljudima smanjili mogućnost za prenos infekcije. Međutim, život se mora nastaviti, nije realno da imamo takvu situaciju. Što se tiče zatvaranja granica, svaka zemlja će procijeniti. Mislim da se niko neće odlučiti na apsolutno zatvaranje granica, možda će biti pojedinih mjera koje neke zemlje uvode. Ali, realno zatvaranje granica, mislim da nema nekog smisla za daljnju budućnost”, kazala je Jelena Đaković-Dević, epidemiolog.

 

Sličnog stava i prvi epidemiolog i ministar zdravlja Republike Srpske. Alen Šeranić za N1 kaže da će preko Savjeta ministara BiH tražiti zvanična objašnjenja od Njemačke u vezi problema sa priznavanjem testiranja iz BiH. Institut za javno zdravlje RS, kažu – ima ISO 1702 sertifikat, a posebno je priznat za testiranja na rubeolu, tuberkulozu i influencu.

 

“Institut za javno zdravstvo je konkretno sertifikovana laboratorija, mehanizam sertifikacije, tj.mehanizam rada laboratorije je ustanovljen na osnovu preporuka SZO, konsultanta SZO koji je u martu bio i uspostavio režim rada same laboratorije. Da ne kažem, uz to upravo, da je spoljnju kontrolu kvaliteta naših nalaza upravo radila laboratorija Univerzitetske bolnice iz Berlina koja je potvrdila relevantnost nalaza i rezultata testiranja koje mi radimo. Tako da i mi čekamo da vidimo koji su to identifikovani problemi i da dajemo adekvatne odgovore na njih”, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

 

Imamo svjetski priznatie uređaje, testove, ali i metode, kaže direktor Instituta. Pita na osnovu čega je neko odredio da laboratorija nije adekvatna da se u njoj radi PCR testiranje, koji su to kriterijumi?

 

“Ono što je jako važno da su naši prvi testovi, pozitivni, već 10. marta potvrđeni na Charite Institutu za virusologiju u Berlinu”, kazao je Zeljković.

 

Dok se diplomatski ne otkolone novonastali problemi zbog COVID-a, suočavamo se sa starim. Nepoštovanje mjera, kažnjavaće se strožije. Poseban fokus na ugostiteljske objekte.

 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije nošenje maski u zatvorenom prostoru ostalo je obaveza, no na otvorenim javnim površinama i dalje je samo preporuka.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss