73c1bbd22ae3e34dabe7355066527fc2
73c1bbd22ae3e34dabe7355066527fc2

Đurđevik pod vodom, poplavljeno 150 kuća

Đurđevik na području općine Živinice nalazi se pod vodom. Lokalna putna komunikacija je prekinuta jer je saobraćajnica pod vodom, a u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Opuzen.

Najkritičnija situacija je kod Rudnika mrkog uglja Đurđevik. Ugroženo je 150 kuća. Evakuisano je šest porodica, dok ih je nekoliko odbilo evakuaciju.

Rijeka Gostelja je nabujala i nosi sve pred sobom. Mještani su uplašeni. Dok jedni čiste svoje kuće od vode i pokušavaju spasiti ono što se spasiti da, drugi prave brane kako voda ne bi prodrla.

Mještani su razočarani što vlasti nisu bolje reagovale kazavši kako ovo nije prvi put da se nalaze u ovakvoj situaciji.

 

“U južnom dijelu Živinica, posebno Đurđeviku, poplavljeno je oko 150 stambenih objekata i 100 pomoćnih objekata”, rekao je Amir Kamberović iz Civilne zaštite općine Živinice.

 

Maksudin Hašimbegović je za N1 rekao kako je krivac ljudski faktor.

 

“Ljudi su sa zidovima ušli u korito rijeke i zatrpli korito i kanale i sada plaćamo cijenu. Pokušavamo spasiti nešto što se spasiti može. Štete su ogromne, posebno na poljoprivrednim usjevima”, rekao je Hašimbegović.

 

Situaciju usložnjava kiša koja ne prestaje. Sudeći po svemu, mještani će provesti još jednu besanu noć u borbi za spas svojih domova.

(N1/Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Da li je Skupština KS novo žarište koronavirusa?

Naredna vijest

Poplave na području Zvornika, izlile se Sapna i Hoča