Kako uraditi i koliko košta PCR test, neophodan za putovanje

19.06.2020.

Svi se sada pitaju stiže li nam novi val zaraze od korona virusa i to prije očekivanog? Stoga mnoge zamlje već uvode restrikcije na granicama. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo na crvenoj su listi. U Crnu Goru državljani BiH ne mogu bez negativnog PCR testa. Obavezan je i za Sloveniju, i to urađen u nekoj do zemalja Unije, u protivnom – karanten od 14 dana.

“Mi imamo testove koji su se upotrebljavali u Francuskoj, generalno u EU prema tome ne znam šta je sam cilj tog i koja razlika je testiranja u EU ili kod nas, jer naši testovi su i provjereni i kvalitetni. Inače sam mišljenja da testiranje ne znači mnogo u takvoj situaciji kada vi odlazite, praktično prođete Hrvatsku za jedan dan, u Sloveniji ste za jedan dan, danas ste negativni, možete biti za dva dana pozitivni”, ističe Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Ako pak ne ispunjavate uslove koje je za tzv. zemlje “crvene liste” odredila Vlada Slovenije – onda idete u karanten 14 dana. Ako ste u tranzitu – vrijeme prolaska je skraćeno s 24 na 12 sati. Na crvenoj smo lisiti i kada je riječ o Crnoj Gori. Također negativan PCR test. No može ga se uraditi i u BiH. Star najviše 48 sati. Mjere ostaju, naveli su iz Vlade Crne Gore sve dok se dvije zemlje ne dogovore o procedurama razmjene informacija o kontroli lica koja preko naše zemlje ulaze u Crnu Goru iz trećih država, u prvom redu Srbije. Da li će mjere pooštriti i Hrvatska?

 

“Mi se nismo potpuno otvorili osim za nekih desetak zemalja EU dakle i državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u Republiku Hrvatsku, moraju imati poseban razlog za putovanje i u ovom trenutku, s jedne strane nije nastupila i nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnijih mjera to će ovisiti o situaciji”, kaže Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova HR.

 

Kako uopšte uraditi PCR test? U Federaciji ovlaštene institucije su, među ostalima, Klinička bolnica Mostar, Kantonalna zenička bolnica, Bolnica u Tešnju, sarajevski Klinički centar, Veterinarski fakultet u Sarajevu, te UKC Tuzla.

 

“Može se raditi u našem Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku koji radi 24 sata. Komercijalni test košta 215 KM + PDV jer se radi o komercijalnoj usluzi. Koliko se čeka? Pa da vam kažem čeka se pet, šest sati, najmanje. Možete se javiti našem Zavodu tu imate mogućnost plaćanja, postoji mogućnost da platiti putem emaila, ali i putem transakcijskog računa”, pojašnjava Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

 

Skupo jeste, navodi Jusufović, pogotovo ako je cijela porodica planirala putovanje u zemlje za koje im je neophodan PCR test. No, odluke o cijenama donosio je Zavod za zdravstvo Federacije i usklađene su s onima u regiji. Informacije o testiranju mogu se naći i na stranicama pojedinih ustanova, poput Veterinarskog fakulteta, gdje piše:

 

“Trajanje ispitivanja tj. maksimalno vrijeme od zaprimanja uzoraka do izrade Izvještaja o ispitivanju je 24 ± 12 sati. Detaljnije informacije o dostavljanju uzoraka je moguće dobiti na brojeve telefona 061 369 324 (kontakt osoba dr.sci. Adis Softić) ili 033 775 557. Najava dolaska na Veterinarski institut radi potreba dostave uzoraka je preporučena i može se uraditi na jedan od pomenutih kontakt telefona. Cijena testiranja sa uračunatim PDV-om iznosi 198,90 KM”.

 

I dok u Federaciji komercijalno testiranje radi nekoliko institucija, ne pitajući za razloge – u Republici Srpskoj potpuno drugačija situacija.

 

“U RS trenutno u Institut za javno zdravstvo može se vršiti komercijalno testiranje, cijena je 200 maraka”, navodi Jela Aćimović, doktorica.

 

“Samo napomena znači komercijalno testiranje se ne radi za turističke usluge već samo za osobe koje idu na rad u inostranstvo i studente i đake koji idu na školovanje. Što se tiče turističkih putovanja Institut ne vrši testiranje”, dodaje Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Bosna i Hercegovina nije, niti trenutno razmatra uvođenje recipročnih mjera, kako prema susjedima, tako i prema bilo kojoj drugoj zemlji.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss