Izetbegović: Mostarom rukovoditi zajedno

17.06.2020.

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon što je postignut Sporazum za Mostar izjavio je kako je to dobar dan za taj grad i Bosnu i Hercegovinu. Istakao je kako se radi o dogovoru koji pokušava da izbalansira etnički i građanski princip, što je Dejtonski princip.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ dali komotan rok od godinu dana da se uklone i sve vrste diskriminacija koje se odnose na narod i građane.

“Presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić, Komšić, presuda Suda u Strazburu, koje afirmiraju građanski princip. To neće biti lako, ali nije nemoguće uz pomoć prijatelja, eksperata Venecijanske komisije. Zadali smo rok od godinu dana da to riješimo”, kazao je Izetbegović.

 

Što se konkretno Sporazuma za Mostar tiče – kazao je:

 

“Prihvaćen je izborni model, koji će proporcionalno pratiti broj glasača po izbornim jedinicama. Onda je sam dogovor koncipiran da se Mostarom treba rukovoditi zajedno, to znači mnogo blokada, usporavanja procesa, ali u ovom času je tako. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati normalniji Statut, ali neka buduća hoće”, izjavio je Izetbegović.

 

Kazao je lider SDA da potpisani sporazum nije onakav kakav se prethodnih dana prenosio u medijima.

“Rano je govoriti o sudarima Statuta sa Ustavom. Mislim da je on takav da se Mostarom zajednički vlada, da niko sam ne može uraditi nešto, a da ga ovaj drugi ne zaustavi”, izjavio je.

 

Pobjednika ima u ovom slučaju, kazao je: “To su građani i glasaču Mostara.”

 

Rekao je Bakir Izetbegović da neke stvari sazrijevaju, i da su neki dogovori, koji su ranije izgledali nemogući – sada nije tako.

 

“Mi imamo odnose kakve imamo, imamo strahove, strah od dominacije, neki se i ljute na SDA i HDZ”, rekao je.

 

Komentarisao je Bakir Izetbegović i položaj Srba u odnosu na ovaj sporazum.

 

“Mislim da će dobiti kvalitetnu poziciju, bit će jezičak na vagi i uvijek u prilici da dobiju više od svog procenta u Gradu Mostaru”, izjavio je.

 

Izetbegović je svoje obraćanje zaključio riječima da je pojačana pozicija lokalne samouprave ovim sporazumom i dogovorom.

 

Podsjećamo, nakon 12 godina lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice konačno su postigli dogovor o Mostaru. Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su sporazum o novom izbronom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara. Sporazum je potpisan u prisustvu predstavnika međunarodna zajednice. Danas bi trebao biti potpisan i dokument kojim se obavezuju dvije stranke, SDA i HDZ, da nastavljaju dobre partnerske odnose.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss