870a33e014cdca6b3cccf090d2939c99
870a33e014cdca6b3cccf090d2939c99

Medicinsko osoblje u Francuskoj na ulicama, u Parizu bačen suzavac

16.06.2020.

Hiljade zdravstvenih radnika počele su u utorak prosvjedovati u više gradova širom Francuske tražeći više novca za javne bolnice i za zdravstveni sustav u cjelini, a policija je suzavcem u Parizu rastjerala prosvjednike.

Prosvjednici su željeli podsjetiti vladu na obećanja koja je dala na vrhuncu krize uzrokovane korona virusom.

U Parizu su na kraju prosvjeda izbili neredi i policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike.

 

Velik broj medicinskih sestara, bolničara, tehničara, liječnika i patronažnih sestara ali i manji broj pripadnika pokreta “žutih prsluka” okupili su se u Parizu u blizini ministarstva zdravstva noseći transparent “Ne možemo više čekati”, javlja agencija France Presse.

 

Neki su nosili transparent s natpisom “Bolnica se guši / Ne mogu disati”, smjerajuići na pokret “Crni životi vrijede” dok su drugi kritizirali pregovore o plaćama i o organiziranju zdravstvenog sustava koji su u toku.

 

Potonji, početi krajem maja i nazvani “Segur za zdravstvo” po ulici u kojoj je sjedište ministarstva zdravstva, trebaju od kraja jula konkretizirati “sveobuhvatan plan ulaganja i modernizacije” koji je najavio Emmanuel Macron.

 

U okviru tog Dana nacionalne akcije predviđeno je više od 220 skupova širom Francuske koji se organiziraju na poziv desetka sindikata i udruga radnika u zdravstvu.

 

Cilj im je iskoristiti potporu koju im je stanovništvo pružilo tijekom zdravstvene krize kako bi se izborili za bolje plaće zaposlenih u bolnicama i u domovima za umirovljenike koje je predsjednik na početku epidemije nazvao “junacima u bijelim kutama”.

 

“Ne želimo medalje ni mrvice ispod stola, želimo plaću u skladu s onim što naše zvanje daje društvu”, rekla je Clara Gremont, medicinska sestra koja živi blizu Montpelliera.

 

“Odgovor u svakom slučaju mora biti u skladu s našim očekivanjima”, ocijenio je Yves Veyrier iz sindikata FO.

 

U Francuskoj je od ožujka umrlo oko 30.000 ljudi od korona virusa i zdravstveni radnici su bili na prvoj crti borbe s tom bolešću plativši visoku cijenu, ali je zdravstvena kriza samo pogoršala loše stanje koje u bolnicama vlada dugi niz godina.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss