8bb30630be7f31fc1d50790c866b626b
8bb30630be7f31fc1d50790c866b626b

Lajčak pozdravio odluku Kosova o ukidanju “mjere reciprociteta”

06.06.2020.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju “mjere reciprociteta”.

“Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem Evropske unije pokazuje jasno opredjeljenje Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto,” napisao je Lajčak na Twitteru.

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici ukinula odluku “mjere reciprociteta” na robu koja dolazi iz Srbije, čime je otklonjena ključna prepreka za nastavak dijaloga dvije strane.

 

Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak imenovan je 3. aprila za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana i njegov mandat na toj funkciji traje 12 mjeseci.

Predviđeno je da njegov zadatak bude da “postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu, pomogne zemljama regiona da pravaziđu naslijeđe prošlosti i doprinese dosljednosti i efikasnosti aktivnosti EU na tom području”.

 

Međutim, predsjednik Kosova Hašim Tači odbio je da sarađuje sa Lajčakom jer on “dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo”, ali i zbog činjenice da ga je na tu funkciju predložio šef diplomatije EU Žosep Borel, koji takođe dolazi iz države koja nije priznala Kosovo.

 

U ime vlasti u Srbiji odgovorila mu je premijerka Ana Brnabić navodeći da postoji volja za nastavkom pregovora, ali da neće biti “ni toliko bahati, ni toliko razmaženi” da biraju s kim će razgovarati.

Kako je najavljeno, Lajčak će ovoga mjesesa posjetiti Beograd i Prištinu, kako bi započeo razgovore o eventualnom obnavljanju dijaloga dvije strane.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss