5a2c8f1da49ad02683cdfab34f59ca9d
5a2c8f1da49ad02683cdfab34f59ca9d

Inzko: Kad šetam ulicom svako drugi pita ‘zašto ne koristiš Bonske ovlasti?’

03.06.2020.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kako je podrška članica PIC-a za nastavak djelovanja OHR-a u BiH jača nego ranije, zbog problema koji su sada veći. U svim zaključcima bili su saglasni osim, kako je rekao Inzko, Rusije.

Tokom dvodnevnog zasjedanja razgovaralo se o lokalnim izbroima VSTV-u, izborima u Mostaru, aferama i drugim aktuelnim političkim temama.

“Rekli smo da su neke stvari neprihvatljive i treba ispraviti. Osvrnuli smo se na situaciju u državi. Ono što neki kažu da BiH ne može preživjeti – osudili smo to. Znate da je član Predsjedništva rekao ‘Doviđenja BiH, dobrodošao izlazak RS’, to je potpuno neprihvatljivo. Neprihvatljivi su napadi na sud”, rekao je Inzko.

 

Kao pozitivnu vijest na PIC-u su istakli to što su se bh. političari dogovorili kako raspodijeliti sredstva MMF-a, iako je, istakao je, to trebalo uraditi davno.

 

“Pričali smo o Mostaru. Mostar je mrlja u BiH. To je peti najveći grad u BiH. Zamislite peti najveći grad u Francuskoj, Americi ili bilo gdje da nema izbora već 12 godina. To nije prihvatljivo. Nema još federalne vlade iako su skoro dvije godine prošle do izbora. Presuda Sejdić-Finci nije implementirana”, rekao je Inzko.

 

Članice PIC-a izrazile su zabrinutost i migracijskim tokovima u BiH.

 

“Važna tema su bili i lokalni izbori. Skandalozno je što još nije osiguran novac za to, a pričamo o 4,5 miliona KM. Mislim da se ne radi o novcu, mada regularno budžeta još nema ali čak i u ovom privremenom budžetu našle bi se rezerve. Znači nije to samo finansijsko pitanje. Nadamo se da će najkasnije do kraja mjeseca biti prihvaćen normalni budžet i da će tu biti sredstva za izbore”, rekao je Inzko.

 

Govoreći o (ne)održavanju izbora u Mostaru, rekao je kako EU i ambasador SAD-a u BiH rade aktivno na tome da se dođe do kompromisa.

 

“Rano je da sada nešto govorim, ali ne mogu reći ni da se ništa ne dešava. Za 2-3 sedmice ću moći reći više”, rekao je Inzko zamolivši građane i medije za još malo strpljenja.

 

Na pitanje zbog čega još nije počeo koristiti ovlasti koje imao kao visoki predstavnik, Inzko je odgovrio: “Ja bih bio uvijek spreman da nešto učinim, ali kod međunarodne zajednice vlada mišljenje da su domaća rješenja koja se nađu u dogovoru najtrajnija. Što god bi se nametnulo moglo bi se bojkotirati i ne sprovesti, zato čekamo, pregovori su u toku”.

 

Na pitanje da li će građani BiH imati izbore rekao kako su razgovarali s predstavnicima stranaka koje su najveće u Mostaru i poručio: “Jednoglasno su potvrdili da će izbora biti”.

 

Komentirajući pozive pojedinih političkih stranaka kako je vrijeme da ode iz BiH, kazao je da nije sporan njegov odlazak jer to može učiniti odmah sutra i postavio pitanje šta će biti bolje ako ode.

 

“Lično mislim da je bolje da međunarodnog prisustva sve manje i manje, ali to mora biti zasnovano na rezultatima. Govorili smo o tome da EU ima očekivanja da se 14 poglavlja implementira i kada to bude realizirano onda će BiH da dokaže da je dostigla stepen spremnosti i može se pričati o odlasku viskog predstavnika. Kad šetam ulicom svako drugo pitanje je ‘zašto ne koristiš Bonske ovlasti’. Odgovor je jednostavan, ali neće vas zadovoljiti, svjestan sam toga. Deset godina nakon rata međunarodna zajednica se izuzetno angažovala, znate koji su sve predstavnici bili. To su bila vremena kada se svake četiri godina usvajalo 200-300 zakona, a posljednja poglavlja jakog prisustva bilo je spajanje dva ministarstva odbrane da imamo jedno na državnom nivou. U tom trenutku međunarodna zajednica je rekla ‘hajmo početi novu fazu, a to je domaća odgovornost’. Možda se neki u međunarodnoj zajednici kolebaju koliko je to bilo uspješno”, rekao je Inzko.

 

Naveo je kako se i dalje bh. institucije podrivaju, a da je “međunarodna zajednica za jačanje državnih institucija iako im neki političari iz Banjaluke, Mostara i nekih kantona podmeću da su za centralizacija što”, naglasio je Inzko, “nije tačno”.

 

Kada je u pitanju afera Respiratori i Mobilna bolnica, stav PIC-a je da je to posao za nadležne organe koji moraju voditi istrage profesionalno.

 

“Tu nije ništa protiv jednog ili drugog naroda. Važna je neovisnost bez političkih utjecaja i stranaka. Neka sudstvo neovisno radi i onda ćemo vidjeti kakvi su rezultati. Politički pritisci postoje, postoje izjave zvaničnika, ali tužilaštvo i sudstvo mogu na najbolji način da dokažu da su neovisni rezultatima. Mislim da je sada fantastična šansa da Tužilaštvo dokaže da jako dobro radi i pokaže neovisnost i profesionalnost, takva se šansa više neće ponoviti brzo”, rekao je Inzko.

 

Naveo je i to kako pravosuđe treba istražiti izjavu Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju kazavši kako mu to nije bilo potrebno te da se tu pokazalo “kakav nivo imaju neki zvaničnici”.

 

Za neusvjanja zakona kojim se zabrnajuje negiranje genocida kazao je kako su pregovroi vođeni, ali da se sve poremetilo zbog pandemije korona virusa.

 

“Građani i novinari su frustrirani i očekuju nešto od međunarodne zajednice, ali u prvom redu bi morali očekivati od političara koje su izabrali. Treba se pronaći kompromis”, kazao je.

 

Na kraju je poručio kako je čuo da političari zaklinju u evropske vrijednosti, ali da to nisu te vrijednosti sve dok se studentski dom na Palama zove po Radovanu Karadžiću.

 

“To je u direktnoj suprotnosti s evropskim vrijednostima i time bi se trebala EU pozabaviti”, zaključio je Inzko.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss