ea3d3347cdc91db4b8645f8e552b34af
ea3d3347cdc91db4b8645f8e552b34af

Vlade KS-UNDP: Do kraja mjeseca završetak proširenje deponije Smiljevići

02.06.2020.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić inicirao je online sastanak sa UNDP-jem s ciljem unapređenja realizacije zajedničkih projekata kao i usaglašavanje i pripremu realizacije i novih projekata koji su važni za Kanton Sarajevo.

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministri u Vladi KS Nihada Glamoč, Adi Kalem, Draško Jeličić, Faruk Kapidžić, Anis Krivić i Jasmin Halebić te Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-ija u BiH i šef programa UNDP-ija Edis Arifagić napravljena je kratka analiza realizacije zajedničkih projekata među kojima je i projekat deponije na Smiljevićima.

„Konstatirali smo da će do kraja ovog mjeseca biti pripremljeni i okončani radovi na ukupnoj površini od 10 hiljada kvadratnih metara štoće značajno proširiti kapacitete deponije“, najavio je premijer Nenadić. Ukupna vrijednost projekta je 1.540.000 KM.

Bilo je riječi i o Projektu uklanjanja arhitektonskih barijera vrijednom 3.048.000 KM te je konstatirano da postoje određene smetnje na općinskom nivou vezane za rješavanje i dobijanje građevinskih dozvola i drugih saglasnosti. Današnji zaključak je da se njegova realizacija treba ubrzati. 

Zajednički projekat je i izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti vrijedan 4.700.000 KM. Izvođač radova radi aktivno na realizaciji ugovora okončanja izgradnje zgrade. 

Prema ocjenama UNDP-ija ovaj projekat je predimenzioniran tako da će 11,5 do 12 miliona KM nedostajati za njegovo okončanje, tačnije dodatnih osam miliona za opremu i četiri miliona KM za okončanje građevinskih radova.

Iz ovih razloga najavljeni su razgovori unutar Vlade KS vezani za konačan obim ovog projekta. 

„Obzirom na procjene UNDP-ija o velikim dodatnim troškovima, projekat će se morati još jednom razmotriti s pozicije struke i raspoloživih finansijskih sredstava.“ poručio je premijer Nenadić. 

Razgovarano je i o projektu nabavke minibuseva za Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj „GRAS“. Budžet ovog projekta je 1,4 miliona KM. Izabran je dobavljač, završene su sve procedure i u julu mjesecu će biti isporučeno devet minibusa od proizvođača iz Turske. 

Premijer Nenadić je zatražio od UNDP-ija da nastave zajedničku realizaciju projekata ekonomskog i privrednog oporavka u KS. Kao posebno interesantni, prepoznati su projekti Ministarstva privrede i Službe za zapošljavanje KS putem koji bi 70 IT kompanija moglo zaposliti 100 stručnjaka iz ovog sektora. 

Interes kompanija postoji, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstvo privrede KS i Služba za zapošljavanje KS su zaduženi da Vladi KS pripreme prijedloge za realizaciju ovakvog projekta. 

Govorilo se i o Fondu za mala preduzeća i obrte što je dio ranijeg dogovora UNDP-ija i premijera KS kao pomoć koja bi se kanalisala u sektor privrede. 

Ovo je bila prilika da se Vlada KS upozna sa dosadašnjim tokom nabavki medicinske i zaštitne opreme koja se odnosi na prevenciju zaraze koronavirusom. Od ukupno planiranih nabavki, ostalo je da se još isporuči dio zaštitnih maski, pet respiratora i anestezioloških aparata koji će dobiti Klinički centar i Opća bolnica. 

Kako je najavljeno iz UNDP-ija u narednom periodu će se izvršiti nabavka i preostale opreme. Kanton Sarajevo je putem Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) osigurao nabavku osam kliničkih respiratora, a 13 kliničkih respiratora je donirala delegacija EU u BiH kao kontribuciju donatora u ugovoru između UNDP-ija i Vlade KS, saopćeno je iz Vlade KS.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss