Tadić održala kolegije tužiteljskih odjela Tužiteljstva BiH

02.06.2020.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić održala je danas kolegij svih tužiteljskih odjela Tužiteljstva BiH -Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i terorizam i Odjela III.

Središnje teme odnosile su se na rad i ostvarene aktivnosti za vrijeme pandemije COVID-19, primanje k znanju Izvješća o radu Tužiteljstva BiH za 2017. i 2018. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i nastavak aktivnosti u narednom periodu.

Radi poštivanja mjera zdravstvene zaštite i socijalne distance, održani su odvojeni kolegiji sa tužiteljima iz navedenih odjela. 

Glavna tužiteljica upoznala je tužitelje da je u vrijeme trajanja pandemije, 17. marta formiran Koordinacioni tim za postupanje u vezi s problematikom prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa – COVID-19, u kojem su članovi bili zamjenici glavnog tužitelja i rukovoditelji tužiteljskih odjela kao i rukovoditelji odjela uprave u Tužiteljstvu BiH. Koordinacioni tim održao je ukupno šst radnih sastanaka, donesene su instrukcije u postupanju koje su bile potrebne za funkcioniranje institucije, te su se pratile odluke nadležnih organa i VSTV BiH, kako bi se odluke Koordinacionog tima, blagovremeno usklađivale s instrukcijama i uputama koje su davale nadležne institucije. 

Tužiteljstvo je za vrijeme pandemije COVID-19, sukladno uputama VSTVBiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na kaznena djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabavke, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, a u ovom periodu podignute su četiri optužnice za kaznena djela iz oblasti terorizma, kao i u predmetima koji su povezani s ilegalnim migracijama i krijumčarenjem osoba, te drugim predmetima u kojima su zaprimana izvješća za vrijeme dežura tužitelja.

Nakon odluke VSTVBiH da glavni tužitelji organiziraju rad u tužiteljstvima sukladno sa izmjenjenim okolnostima, svi  tužitelji i uposlenici, uz propisane mjere zaštite, krenuli su sa radom u punom radnom vremenu od 18. maja. Također, Tadiće je informirala je tužitelje, da je prisustvovala na sjednici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH  28. maja, gdje je  odgovarala na upite delegata, nakon čega su isti nakon razmatranja primili k znanju Izvješća o radu Tužiteljstva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Na kolegijima je također razgovarano i o utjecaju situacije s pandemijom na realizaciju plana aktivnosti za 2020. godinu.

Glavna tužiteljica zahvalila se članovima Koordinacionog tima, tužiteljima i uposlenicima, na iskazanoj profesionalnosti i odgovornosti u ispunjavanju radnih obveza i aktivnosti u otežanim uvjetima za vrijeme pandemije COVID-19, kao i svim sigurnosnim i policijskim agencijama, te izrazila očekivanja da će se u narednom periodu realizirati što veći dio aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss