6e81d0c36880aaa4dc6965b915c042f0
6e81d0c36880aaa4dc6965b915c042f0

WHO: Zbog pandemije koronavirusa prekinute medicinske usluge za druge bolesnike

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovina zemalja istraženih u novoj analizi imala djelimične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tokom trenutne pandemije koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizčnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi sa COVID-19.

–  Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19 – navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.        

–  Od vitalnog je znaačaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju da se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19 – naglasio je Tedros.         

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelimično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

“Žalba zbog puštanja Novalića, Solaka i Hodžića u roku od 72 sata”

Naredna vijest

Čerkez: Nismo učestvovali, niti konsultirani u vezi nabavke respiratora