02dd9ef15f03448dcbed95058792b74f
02dd9ef15f03448dcbed95058792b74f

Krajinović: Toplo i suho ljeto s izuzetnom visokim temperaturama

26.05.2020.

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je danas da nas očekuje vruće ljeto s natprosječno visokim temperaturama zraka u Bosni i Hercegovini.

On je poručio da u narednih nekoliko dana Bosnu i Hercegovini očekuju promjenjive vremenske prilike.

”To su vremenske neprilike uobičajene za naše krajeve, Federalni hidrometeorološki zavod je izdao žuto upozorenje, a danas je na snazi i narandžasto upozorenje za pojedine dijelove naše zemlje. To su vremenske prilike koje mogu izazvati određene nedaće a građane, ali daleko od toga da se one neuobičajene. Zabilježili smo takve neprilike tokom mjerenja. Pravovremeno smo obavijestili nadležne institucije i građane”, ispričao je Krajinović

 

”I u narednom periodu možemo očekivati lokalne pljuskove i slične vremenske neprilike”, dodao je.

 

 Porast temperatura zraka očekuje se naredne sedmice.

 

”Već od naredne sedmice porast temperature, ali i dalje ne one prave ljetne temperature”, prognozirao je on.

 

 Da li je majski snijeg normalna pojava?

 

”Na planinama Bosne čak i tokom šestog mjeseca su moguće sniježne padavine. Svakako uvijek iznenadi ta pojava snijega u proljetnom i ljetnom periodu, ali zabilježili smo takve slučajeve u historiji”, naglasio je.

 

Govoreći o vremenskim prilikama u predstojećim mjesecima, Krajinović je rekao da nas očekuje ljeto s veoma visokim temperaturama zraka.

 

”U narednom periodu kada je u pitanju sezona ljeta očekujemo neuobičajeno topao period i temeporature daleko iznad prosjeka, a padavine će biti ispod. Ova suša koju smo imali u proljeće nastavit će se i tokom ljeta. Ove godine je jako interesantna situacija kada je sezonska prognoza u pitanju. Vjerovatnoća ostvarivanja progonoze je jako velika. Sa sigurnošću možemo tvrditi je da će ljeto koje je pred nama će biti ljeto sa visokim temperaturama. Temperature iznad 40 stepeni tokom sedmog i osmog mjeseca nisu ništa novo za naše krajeve, a najveća pozitivna odstupanja očekujemo tokom sedmog mjeseca. Padavine ispod prosjeka i trebamo se pravovremeno prilagoditi takvim vremenskim prilikama”, zaključio je on uz upozorenje stanovništvu da se pravovremeno pripremi za suše i visoke temperature.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss