61df88e12d10d7629c0aeb84488aa2d4
61df88e12d10d7629c0aeb84488aa2d4

Razišli se antifašisti u Sarajevu: Braniti principe slobode, jednakosti i prava

Završena je protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu koja se održavala skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju u Sarajevskoj katedrali predvodio kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Veliki broj građana, antifašista, okupio se danas u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, pored zgrade Filozofskog fakulteta, na mjestu na kojem je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. godine objesila 55 antifašista.

Članovi Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) položili su cvijeće i odali počast žrtvama na spomen-obilježju ubijenim antifašistima ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu održava se skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju u sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova” predvodi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

 

Protestom u tišini građani su odali počast žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945, a potom se u mirnoj protestnoj šetnji uputili ka centru grada i spomeniku Vječna vatra, podignutom 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od fašista u znak sjećanja na vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Prethodno je Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, podsjetio da su na današnji skup pozvali građane Sarajeva i sve one koji mogu doći kako bi se “sjetili žrtava ustaškog zločonačkog terora u Sarajevu od 1941. do 1945.”

 

“Na ovom mjestu, jer ovdje je nekoliko dana pred bježaniju ustaških krvnika, koji su vladali u BiH, terorisali Sarajevo, obješeno 55 nevinih ljudi. I zato smo tu, da kažemo glasno i jasno: ‘Sjećamo se, pamtimo, nikad više nikome nećemo dozvoliti da se to desi’. Ali, istovremeno, da kažemo da svako veličanje, na bilo koji način, onih koji su uništavali i terorisali ovaj grad, također nećemo zaboraviti i da ćemo svim legalnim sredstvima braniti principe slobode, jednakosti, prava svih na sva moguća opredjeljenja”, rekao je Đulić.

 

Sjećajući se onoga što se desilo u prošlosti i odajući poštu žrtvama, kako je rekao, žele graditi budućnost.

 

“Neka vjera radi svoje. Mi dižemo glas protiv onih koji su izmanipulirali vjeru i koji zapravo preko te mise žele unijeti nemir u BiH”, poručio je Đulić.

 

Zvonimir Nikolić, kolumnista iz Sarajeva, rođen u neposrednoj blizini mjesta održavanja protesta, rekao je kako je došao kako bi rekao “ne, povratku jednog režima”.

 

“Na mala vrata ulazi jedan režim koji je napravio strahovito zlo u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ne želim da dozvolim da se klasifikuje historija i da se slave zločinci”, rekao je Nikolić.

 

Smatra da ovako nešto nije trebalo Sarajevu i da je to uradila politika u Zagrebu.

 

“Čim je hrvatski Sabor pokrovitelj ovoga, sve je jasno. Vjerovatno je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u svijetu u kojem nije trebala da se dogodi ova misa iz prostog razloga jer je NDH ovdje napravila jedno takvo zlo u četiri godine”, podsjetio je Nikolić.

Antifašista Nijaz Skenderagić izjavio je da je današnji skup odgovor građanskog, civilizacijskog, antifašističkog i slobodarskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj historiji, “onima koji žele u ovaj grad da donose neke poruke koje nisu dobre za narode koji su živjeli i žive na ovom prostoru”.

 

“I da zamolimo političare da se bave politikom, crkvene velikodostojnike da se bave religijom, a svi skupa da gradimo neku ljepšu i sretniju budućnost za nas i našu djecu. Ovaj opaki virus, rekao bih, nacionalizma, neofašizma je prije nekih 30-ak godina došao na ove prostore, uspio je da zavadi ove narode, da nam poprilično razori ovu divnu državu BiH i zato bi naša poruka bila: ako već nećete da nas pomognete, onda nas pustite da se mi sami borimo i gradimo našu državu”, poručio je Skenderagić.

 

Memo Kundurović je također jedan od učesnika skupa antifašista.

 

“Ovdje se nalazim kao jedan od hiljada Sarajlija koji smo došli da u miru i dostojanstveno damo podršku slobodarskom i antifašističkom Sarajevu, koje je oduvijek i tradicionalno bilo slobodarsko i antifašističko”, rekao je Kundurović.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Puljić: Danas smo sabrani u molitvi da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama

Naredna vijest

Završena misa za Bleiburg, prisustvovali Cvitanović, Čavara i Sabolić